"Ъ": Верховна рада може обмежити роботу іноземних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Верховна рада може обмежити роботу іноземних банків

5558
Згідно із законопроектом №4787-1 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо діяльності НБУ", розробленим депутатами Юрієм Кармазіним ("Наша Україна-Народна самооборона"), Олександром Ситешенком і Юрієм Прокопчуком (БЮТ), частка іноземного капіталу в українських кредитних установах не повинна перевищувати 15%, тоді як за підсумками травня ця цифра досягла 36,9%. Рефінансування регулятора повинне надаватися лише банкам з українським капіталом, розмір якого не нижче 10 млн євро.
Депутати також пропонують заборонити володіти українськими кредитними установами іноземним держбанкам, неурядовим установам і підприємствам, зареєстрованим в офшорних зонах. Також пропонується заборонити відкриття представництв іноземних центральних банків і призначення керівниками працюючих в Україні кредитних установ нерезидентів, осіб з подвійним громадянством або без будь-якого громадянства.
У пояснювальній записці до документа відзначається, що його метою є запобігання в майбутньому банківських афер, що відбулися у зв'язку з несвоєчасною реакцією на порушення законодавства керівниками банків, що є громадянами декількох держав, а також непрозорого рефінансування і викупу системних банків іноземними установами. Одержати коментар авторів проекту закону вчора не вдалося.
Крім того, законопроект підсилює відповідальність правління Нацбанку за зміни курсу національної валюти. Документом пропонується звільняти голову НБУ і його заступників, якщо виконання основних положень грошово-кредитної політики за підсумками року не забезпечило стабільності національної валюти. Стабільною гривню пропонується вважати при річній зміні її курсу до основних іноземних валют не більше ніж на 10%. Також запропоновано в офіційному виданні Центробанку оприлюднити доходи, інформацію про майно і банківські вклади голови і членів правління НБУ.
Депутати сумніваються в прийнятті даного проекту. "Щоб довести цю ініціативу до абсурду, потрібно ще ініціювати відставку уряду за недотримання економічних стандартів. Це спроба Юлії Тимошенко перекласти на Нацбанк відповідальність за черговий обвал курсу гривні, який нас очікує восени", - впевнений Владислав Лук'янов (Партія регіонів). Протестують парламентарії і проти обмежень на роботу іноземних установ.
"Цю проблему треба було піднімати раніше. Всі чекали, що із приходом іноземних банків в Україні з'являться дешеві кредити. Але цього не відбулося, тому що іноземці приходять до нас за великою маржею. Тепер доведеться закривати іноземні банки. А як же наша євроінтеграція? - обурюється почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль. - Деякі норми дуже дивні. Заборона на подвійне громадянство виникла, швидше за все, через чутки про декілька громадянств Ігоря Гіленка (екс-президент і співвласник банку "Надра".- ред.). Іноземні банки дуже часто призначають іноземців на керівні посади, складно уявити, як це можна заборонити".
Не знайшов законопроект підтримки і серед депутатів БЮТ. "Перспектив у законопроекту немає. Частка іноземного капіталу дуже велика, а Нацбанк не має ніяких угод з регуляторами інших країн. Думка про зменшення присутності іноземців правильна, але не можна просто обмежити їхню частку, - вважає депутат Сергій Терьохін. - Потрібно привести правила роботи центробанків до єдиного знаменника". Жорсткість умов роботи іноземних банків може обмежити конкуренцію на ринку.
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас