"Ъ": Держбанки набили собі портфелі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держбанки набили собі портфелі

Казна та Політика
2568
За підсумками півріччя кредитні портфелі комерційних банків знизилися, тоді як держбанки збільшили їх на 13-19%. Це відбулося в основному завдяки видачі кредитів НАК "Нафтогаз України", вважають банкіри. Експерти впевнені, що в умовах нестабільної економіки найбільші банки будуть вичищати свої активи, а Укрексімбанк і Ощадбанк, продовживши видачу позик "Нафтогазу", під кінець року стануть лідерами ринку.
Ми отримали дані про результати роботи найбільших українських банків за I півріччя. Відповідно до балансів, кредитні портфелі практично всіх комерційних банків зменшилися, тоді як Укрексімбанк збільшив кредитування на 4,973 млрд грн (12,97% портфеля), а Ощадбанк - на 6,592 млрд грн (18,9%). Зростання портфелів відбулося завдяки видачі позик юридичним особам. Так, Укрексімбанк за півроку збільшив кредити підприємствам на 5,258 млрд грн, до 41,508 млрд грн, а Ощадбанк - на 7,346 млрд грн, до 35,156 млрд грн.
Незважаючи на настільки активну динаміку, Ощадбанку не вдалося збільшити загальний розмір активів - з початку року вони знизилися на 4,246 млрд грн, до 53,342 млрд грн. Це відбулося через повернення держбанком рефінансування НБУ. Ощадбанк зменшив кількість облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), що перебувають на його балансі, та цінних паперів НБУ на 12,329 млрд грн (88,13%), до 3,058 млрд грн. Крім того, цьому держбанку - єдиному серед найбільших кредитних установ - довелося створювати резерв під ОВДП на 45,05 млн грн. Активи Укрексімбанку за цей період збільшилися на 8,406 млрд грн, до 56,731 млрд грн.
Банкірів не здивували такі результати. "Всі комерційні банки працюють над підвищенням якості своїх кредитів, тому відбувається зменшення кредитного портфеля. Видача кредитів якщо і йде, то дуже незначними порівняно з погашенням раніше виданих позик обсягами,- пояснює голова правління банку 'Хрещатик' Дмитро Гриджук.- Зараз немає особливої кредитної активності, а держбанки фінансують програми, підтримані державою".
Банкіри говорять про неринкову динаміку зміни портфелів держбанків, які змушені кредитувати НАК "Нафтогаз України" на вимогу Кабінету Міністрів.
"При цьому держбанки отримують дозволи НБУ на порушення нормативів щодо виділення кредитів на одного позичальника, чого інші банки робити не можуть. Тому комерційні банки ставляться до таких цифр із розумінням",- говорить перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.
Банкіри очікують, що аналогічна динаміка кредитної активності збережеться до кінця року і призведе до скорочення портфелів банків. "З огляду на нестабільні тенденції й очікування щодо курсу гривні, падіння економіки, збільшення інфляції, зменшення доходів у бюджет, подальшого падіння ВВП, найближчі півроку буде стійка боротьба за виживання в банківській системі,- впевнений Дмитро Гриджук.- Адже в кого якість ліквідності буде кращою, той буде сильнішим наступного року і зможе збільшувати кредитування в будь-яких секторах економіки". Ще однією причиною падіння кредитування експерти називають жорсткі обмеження регулятора.
"Ті банки, які отримали рефінансування, скуті нормативами за кредитуванням реального сектора економіки",- розповів В'ячеслав Юткін.
На його думку, банки будуть повертати рефінансування НБУ в міру виходу із кризи й тоді поступово повертатися до кредитування економіки. Банкіри впевнені, що така ситуація продовжиться як мінімум до кінця I кварталу наступного року. У цей час держбанки, які зараз перебувають на 3-му і 4-му місцях за активами, зможуть стати лідерами ринку, обійшовши Приватбанк і "Райффайзен Банк Аваль".
Експерти нагадують, що недавно Укрексімбанк оголосив про залучення синдикованого кредиту за допомогою Європейського банку реконструкції та розвитку на $134,5 млн, які зараз повинен буде направити на видачу нових позик.
"Зараз період досить кризової ситуації із платежами за газ, і неможливо знайти інший вихід як кредитувати 'Нафтогаз' через держбанки. Тому за такої ситуації під кінець року Укрексімбанк точно стане першим",- вважає пан Юткін. Банкіри говорять, що в такий спосіб здійсниться мрія низки посадових осіб, які зараз вимагають переказу коштів держпідприємств у держбанки.
Однак експерти уточнюють, що такий неринковий тиск на банківський сектор завдає шкоди економіці.
"Два банки нездатні забезпечити всю економіку кредитним ресурсом,- говорить топ-менеджер одного з найбільших банків.- Коли підприємства приходять до нас, вони отримують відповідь: кредитуйтеся там, де перебувають ваші потоки (переведені в держбанки.-ред.). Це сповільнює процес розвитку економіки".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас