Долару винесли вирок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долару винесли вирок

Валюта
9091
Центральним банкам країн усього світу, як і приватним інвесторам, варто готуватися до багатополярного світу і не вкладати кошти тільки в долари. Про це заявив Фредрік Нербранд, керівник відділу стратегії глобальних інвестицій HSBC Private Bank. На думку експерта, світ чекає дедоларизація, і все питання в тому, як швидко вона відбудеться. Американські облігації вже не так надійні, як колись, і валюта США стрімко втрачає резервний статус.
Російські, китайські та інші ринки, що розвиваються, явно стурбовані своїми значними доларовими запасами, говорить він. І навіть якщо США, як зараз здається, почнуть оживати, долар швидше за все втратить частину свого резервного статусу найближчими роками.
Фредрік Нербранд стверджує, що Америці необхідні законодавчі та політичні зміни для досягнення прийнятного рівня заборгованості. Крім того, здатність до погашення заборгованості залежить від економічного зростання, що, на його думку, буде тендітним і недовговічним.
На цьому тлі, американські політики, швидше за все, помиляються, діючи зайво обережно, щоб не задушити економічне зростання. Федеральний Резерв може говорити жорстко, але діяти м'яко на тлі інфляційних побоювань, стверджує експерт.
Фредрік Нербранд радить не покладатися на надійність казначейських облігацій США. Він попереджає, що їх треба розглядати як повернення до ризику, а не як безризиковий доход.
За його прогнозами, прибутковість цих облігацій варто збільшити, але це призведе до зростання іпотечних ставок і збільшення корпоративних витрат, і це зрештою сповільнить економічне зростання. Центробанки не лише країн, що розвиваються, але і всіх інших, повинні диверсифікувати свої валютні накопичення, а приватні інвестори повинні бути готові до того, що світ стане багатополярним.
Однак влада США категорично не згодна з такими заявами. Адміністрація президента США Барака Обами дотримується концепції "сильного долара", заявив недавно міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, висловивши впевненість у тому, що долар залишиться головною світовою резервною валютою.
"Погодженість із концепцією "сильного долара" - це політика США і вона залишиться такою, - заявив Т. Гайтнер в інтерв'ю телеканалу Al-Arabia. - Моя думка - це те, що долар залишиться основною резервною валютою".
Раніше представники японської опозиції заявили про те, що нації потрібно зменшити частку долара у валютних резервах країни на користь цінних паперів Міжнародного валютного фонду. Доларові запаси Японії за розмірами поступаються лише китайським, у квітні їхній розмір склав $685,9 млрд.
А Роджер Бутл, керуючий директор Capital Economics і економічний консультант Deloitte, заявив, що хоча Китай, Індія, Росія та деякі інші країни, сумніваються в тому, що долар може і повинен залишитися фактично глобальною валютою, грошова одиниця США збереже свій статус основної валюти резервів протягом ще як мінімум декількох десятиліть.
У той же час, Роберт Гіббс, прес-секретар Білого Дому, на саміті керівників країн "Великої Вісімки" також вважає, що долар США збереже за собою статус основної глобальної резервної валюти.
16 червня, керівники Китаю і Росії під час зустрічі представників BRIC закликали до створення більше диверсифікованої фінансової системи, у якій економіки, що розвиваються, мали б більші можливості. Зокрема обговорювалися і альтернативи долару як основній резервній валюті.
Нагадаємо, що на саміті країн Шанхайської організації співробітництва в Єкатеринбурзі президент РФ Дмитро Медведєв відзначив, що учасники ШОС повинні активніше використовувати розрахунки в національних валютах. Крім того, у перспективі президент РФ не виключив переходу на наднаціональні платіжні кошти.
А 5 червня Медведєв висловив сумніви щодо надійності та перспектив долара США як основної світової резервної валюти. Медведєв запропонував відмовитися від американської грошової одиниці на користь рубля або "наднаціональної" валюти.
Після цього російський віце-прем'єр, міністр фінансів Олексій Кудрін заявив, що, навпаки, долар перебуває в "гарній формі" і термінової необхідності замінювати його як світову резервну валюту немає.
Раніше глава китайського центробанку Чжоу Сяочуань закликав до створення нової валюти для поступового заміщення долара США як одного зі світових стандартів. Поки, здається, долару США нічого не загрожує, але перспективи в нього можуть бути невтішними.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас