Екс-міністр фінансів Пинзеник вважає нереальним виконання держбюджету-2009 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-міністр фінансів Пинзеник вважає нереальним виконання держбюджету-2009

Казна та Політика
612
Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає нереальним виконання державного бюджету на 2009 рік при рівні падіння ВВП, що спостерігається. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню "Фокус".
"В 2008 році загальний фонд бюджету становив 184 млрд. гривень, план цього року - 183,5 млрд. Тобто ми повинні йти на рівні минулого року. Але дива бувають тільки в казці. Не може бути виконаний бюджет, розрахований на економічне зростання, при реальному спаді ВВП 20,3% за перший квартал", - сказав екс-міністр.
За його словами, за останні півроку економіка відкотилася на 5 років назад.
"Рішення потрібно було приймати в листопаді-грудні (2008 року). За ці півроку нашу економіку відкинуло на 5 років назад. Зараз на календарі 2003 рік. До кінця нинішнього року показники трохи покращаться, і ми вийдемо в 2004-й рік", - відзначив Пинзеник.
Зниження ВВП у четвертому кварталі, на його думку, сповільниться і складе близько -10%. У той же час курс гривні, як вважає екс-міністр, у найближчій перспективі може відчутно девальвувати через зростаючий дефіцит держбюджету, що оцінюється в 13% ВВП.
"Це величенна сума, і якщо на її покриття змусять піти Нацбанк, нас чекає велика небезпека", - сказав Пинзеник. Він застеріг владу від масштабної емісії гривні.
"Емісія - це фіговий листок, вона руйнівна в будь-якій формі, оскільки породжує незабезпечений попит на товари і валюту", - відзначив екс-міністр фінансів. У той же час він висловив надію на подолання економікою проблем.
"Економіка переживе все! Вона обов'язково видереться! Питання тільки в ціні і часі", - резюмував Пинзеник.
Як повідомлялося, раніше Секретаріат Президента заявив про необ'єктивність інформації Кабінету Міністрів про виконання державного бюджету.
За даними Секретаріату, уряд коректує план надходжень у держбюджет, практикує авансовий збір податків, а також використовує ресурси, призначені для відшкодування ПДВ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас