КМДА: Кияни заборгували за житлово-комунальні послуги понад 300 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КМДА: Кияни заборгували за житлово-комунальні послуги понад 300 млн грн

Казна та Політика
476
Кияни заборгували за надані житлово-комунальні послуги (ЖКП) з урахуванням заборгованості за попередні періоди більше 300 млн грн. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції начальник Головного управління з питань цінової політики Київської міської державної адміністрації (КМДА) Василь Яструбинський.
За його словами, в 2006-2008 рр. оплата за житлово-комунальні послуги з урахуванням погашення заборгованості становила більше 100%, кияни почали активно повертати борги. Рівень розрахунків по поточних платежах становить 92-94%.
"Дійсно, є борг. І це борг населення, який склався вже історично, він становить на сьогоднішній день більше 300 млн грн.", – сказав В.Яструбинський. Причиною виникнення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги він назвав популістську політику в країні.
Начальник Головного управління з питань цінової політики КМДА вважає, що на сьогоднішній день немає реальних важелів впливу на людину, яка не платить за житлово-комунальні послуги. "Можна виграти суд, провести судове засідання, можна по суду зобов'язати заплатити, але реально прийти забрати майно, забрати квартиру неможливо. Навіть той механізм, який був реальним і досить ефективним – пеня, депутати скасували", – сказав В.Яструбинський. На його думку, якщо нарахування пені відновлять, то "не буде боргу, тоді все буде більш-менш нормально".
В.Яструбинський пояснив, що підвищення тарифів на ЖКП на 50% для населення відбулося тому, що з міського бюджету в держбюджет вилучається 7,5 млрд. грн. "Нам навіть частини, половини цього було достатньо, щоб і далі виділяти дотації теплопостачальним і водопостачальним організаціям, ЖЕКам, щоб не підвищувати тарифи", – сказав він. При цьому, за словами В.Яструбинського, у бюджеті Києва не передбачено "жодної гривні" на дотацію тарифів.
В.Яструбинський також відзначив, що нинішні тарифи однаково не покривають собівартості виробництва житлово-комунальних послуг. Приміром, собівартість утримування житлово-експлуатаційними організаціями (ЖЕО) 1 кв. м житла в 2008 році становила 2 грн. Середній тариф до 1 червня ц.р. складав 1,01 грн. При цьому доходи ЖЕО становили 80 коп. З урахуванням підвищення тарифів ЖЕО однаково не покриває видатки, їх доходи підвищилися до 1,7-1,8 грн.
За даними В.Яструбинського, до кінця року буде розроблений порядок, виходячи з якого кожний киянин буде знати вартість кожної з 26 надаваних послуг. В.Яструбинський додав, що наступні етапи подорожчання ЖКП в міськадміністрації в цей час не обговорюються.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас