Банки продадуть проблемні активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки продадуть проблемні активи

Кредит&Депозит
2632
Банки можуть продавати кредити підприємств, які неспроможні їх обслуговувати. Покупцями стануть так звані distressed debt funds, які активізувалися в Україні приблизно із травня. Перед скуповуванням кредитів вони домовляються із самими компаніями
Продаж банками проблемних боргів третім особам - загальноприйнята практика у всіх країнах, а останнім часом вона починає використовуватися і в Україні. "Швидше за все, українські банки скористаються можливістю продати проблемні борги підприємств із дисконтом. Ця операція є вигідною. Закриття проблемного активу сприяє збільшенню ліквідності банку і поліпшенню якості кредитного портфеля", - відзначило джерело в "Надра Банку".
За його словами, "Надра Банк" уже підготував пропозицію для інвесткомпаній з варіантами викупу боргу для подальшої самостійної роботи з бізнесом позичальника. Джерело пояснило це тим, що багато підприємств зазнають великих труднощів з обслуговуванням існуючих боргових зобов'язань, а також потребують залучення додаткових фінансових ресурсів і оптимізації керування.
Як уже повідомлялося, в Україні активізувалися інвесткомпанії, які за запитом клієнтів - закордонних фондів скуповують так звані distressed assets (проблемні активи). Звичайно об'єктами скуповування стають гарні підприємства, але з відсутністю обігового капіталу або великих обсягів непублічної заборгованості - кредитів, облігацій, кредиторської заборгованості, векселів. Фонди пропонують взяти борги на себе, але за це віддати їм якийсь відсоток акцій.
Один з варіантів скуповування - це перекуповування фондами проблемних банківських кредитів і корпоративних облігацій, за якими є проблеми з обслуговуванням. Від рейдерства така операція відрізняється тим, що для угоди обов'язково потрібна згода самого підприємства, тому що після цього потрібна переуступка частки в компанії. Відповідно до процедури, якщо підприємство не проти, від імені фонду в банк звертається інвестиційна компанія із проханням продати їй борг із дисконтом. Сума дисконту може бути різною, наприклад, 40-60%.
Старший менеджер податково-юридичної практики Ernst&Young Ігор Чуфаров розповів "i", що під час ухвалення рішення щодо продажу заборгованості за кредитом банки керуються декількома міркуваннями. Насамперед, це ліквідність банку. Всі українські банки мають зараз нестачу вільних коштів. Однак тільки банки з іноземним капіталом можуть розраховувати на допомогу материнських структур. Для таких банків можливо буде вигідніше реструктуризувати заборгованість за кредитом і дочекатися відновлення фінансового становища позичальника, ніж зазнавати істотних збитків при продажі кредиту третій особі за низькою поточною вартістю.
"Ті банки, які не можуть розраховувати на залучення фінансування ззовні, можуть бути зацікавлені в обміні проблемного активу на будь-яку суму грошей. Для них дисконт 40-60% - не найбільший збиток. Портфелі споживчих кредитів продаються з дисконтом 90-95%", - розповів пан Чуфаров.
Експерт Astrum Investment Management Юрій Ушков назвав варіанти дій банку стосовно проблемних активів. Перший - спостерігати і сподіватися на краще. Другий - продати борг через консультанта. Третій - допомогти клієнтові диверсифікувати джерела фінансування, знайшовши ризиковішого інвестора, зокрема серед закордонних фондів. Є також варіанти реструктуризації боргу підприємства або оголошення підприємства банкрутом.
"Банк може продати проблемні активи оптом. У Росії є фонди, які купують роздрібні проблемні кредити, які вже пройшли першу або навіть другу стадію колекторів. Вони скуповують такий портфель по 5% номіналу", - відзначив пан Ушков.
Увагу спецфондів залучають не тільки підприємства з великими боргами. "Іноді компанії потрібні нові гроші. Наприклад, вона не встигла добудувати виробничий ланцюжок, і банк уже не допоможе, тому що видав цілком достатньо кредитів. Тоді єдиний вихід - знайти нового інвестора. А з банком компанія спробує домовитися", - розповідає пан Ушков.
На банки тиснуть і регуляторні вимоги НБУ. Проблемні активи не повинні перевищувати 30% активів банку. У випадку перевищення цього показника НБУ зобов'язаний увести в банку тимчасову адміністрацію.
"З іншого боку, НБУ обмежує розмір збитку, що може зазнати банк - не більше 30% регуляторного капіталу за поточний звітний період. Інакше НБУ також зобов'язаний ввести в банк тимчасову адміністрацію. Ця вимога може перешкодити банку продавати кредити з істотним дисконтом (збитком), якщо резерв за кредитом був раніше сформований у недостатній сумі", - підкреслив експерт Ernst&Young.
Нарешті, відзначає пан Чуфаров, банки враховують податкові витрати, що виникають при продажі кредиту. Залежно від дисконту і суми страхового резерву, сформованого за кредитом, податкові витрати можуть перевищити суму економічної вигоди (виторгу), отриманої банком. Саме тому вирішення податкових питань у багатьох випадках є однією з основних перешкод продажу кредиту.
Не всі банки лояльні до подібних операцій. "Скоріше, це бажання перекупити гарні активи за безцінь. Навряд чи банк погодиться продати працююче підприємство з дефіцитом обігових коштів, оскільки криза приходить і йде, а клієнтура напрацьовується роками. Логічніше шукати з позичальником-партнером вихід із ситуації з дефіцитом обігових коштів, ніж продати його за безцінь спекулянтам. А проблемні підприємства для зазначених вами осіб інтересу не становлять", - підкреслив перший заступник голови правління Мегабанка Олександр Лащенко.
Юрій Ушков згодний, що поки ні російські, ні українські банки, за винятком декількох закордонних, представлених у СНД, не готові до масової переуступки проблемних боргів. "Вони ще не дозріли. Щойно банки зрозуміють, що краще віддати за частину позиченої суми, ніж отримати 3%, цей ринок сильно активізується", - підкреслив він.
За його оцінкою, обсяг ринку може скласти не менше 20% всієї кредиторської заборгованості банківської системи. "У великих банків реальна проблемна заборгованість сягає 30% кредитного портфеля, хоча офіційно її сильно занижують, приблизно до 5-10%. При цьому вони розуміють, що банкрутство - не кращий сценарій, тому що в цьому випадку зможуть отримати в середньому 3-5% боргу", - відзначив експерт.
Ще одна важлива умова для бурхливого розвитку ринку - розуміння акціонерами підприємств, що в них є тільки три шляхи. Перший - продаж частки бізнесу в обмін на борги, другий - реструктуризація, але тільки якщо на це погодиться банк, третій - банкрутство. "Їм, по суті, потрібно йти на поступки. Інвестор, природно, не буде платити позахмарні суми за підприємство. На те воно і проблемне", - вважає пан Ушков.
Для деяких банків продаж боргів з дисконтом 40-60% - не найбільший збиток. Для порівняння, портфелі споживчих кредитів продаються з дисконтом 90-95%.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас