У Києві зосереджено більше половини активів українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві зосереджено більше половини активів українських банків

1986
Газета "Дело" отримала дані про розподіл активів українських банків територією України. Більше половини з них зосереджені в Києві. Слідом за Ощадбанком йде Укрексімбанк, бізнес якого на 2/3 зосереджений у Києві (38 млрд. грн.). Третє місце - за Альфа-Банком. Активи цієї фінустанови на 98% (30 млрд. грн.) розміщені в столиці.
Пояснюється це тим, що Альфа-Банк спеціалізується на обслуговуванні великих корпоративних клієнтів, а також держпідприємств.
"Центральні офіси і материнські структури більшості наших клієнтів зареєстровані в Києві. Цим і пояснюється концентрація активів у столиці. Фактично значна частина кредитних коштів в остаточному підсумку прямує в регіони в результаті їхнього перерозподілу від головних компаній", - розповідає керівник дирекції корпоративного кредитування Альфа-Банку Світлана Монастирська.
Батьківщина групи "Приват"
На відміну від Києва в Дніпропетровській області є яскраво виражений лідер - ПриватБанк. На його частку припадає майже половина всього банківського сектора області, а це 36,4 млрд. грн. Як відомо, банк входить у промислово-фінансову групу "Приват". "Якщо в бізнес-групи є "свій" банк, то логічно, що всі компанії групи будуть обслуговуватися в ньому. У групу "Приват" входить низка промислових і нафтоторгових підприємств, які активно кредитуються в банку", - відзначив один з банкірів.
Втім, ця цифра зовсім не означає, що ПриватБанк орієнтується тільки на свій рідний регіон. У Дніпропетровській області банк "тримає" трохи менше половини своїх активів.
У п'ятірку лідерів цього регіону також увійшли УкрСиббанк, Райффайзен Банк Аваль, банк "Кредит-Дніпро" і ОТП Банк.
У Донецьку головний - ПІБ
Пальмову гілку першості в Донецькій області втримує Промінвестбанк із показником 15,7%, або 9,3 млрд. грн. активів. Це, до речі, майже половина балансу банку. Таку активність ПІБа експерти пояснюють корпоративною спрямованістю фінансової установи.
"У ПІБі велика концентрація промислових підприємств, які знаходяться в основному на сході країни. Цілком логічно, що саме в Донецькій області в нього багато великих клієнтів", - говорить аналітик великої інвесткомпанії.
А от фінансові установи, що входять у групу "СКМ" Рината Ахметова, посіли в регіоні 2-е і 3-є місця. ПУМБ покриває 13,4%, а Донгорбанк завоював 9,3% банківських активів області.
Цілих 2,4% (1,2 млрд. грн.) активних операцій регіону припадає на Укрбізнесбанк, що за розміром активів посідає лише 69-е місце (1,3 млрд. грн.) серед українських банків. Такі сильні позиції фінустанови в регіоні учасники ринку пояснюють тим, що банк контролюється нардепом від Партії регіонів Едуардом Прутником.
Лідерство втримують місцеві
У Запорізькому регіоні лідирує Індустріалбанк - 13,7% банківських активів області. В абсолютному вираженні цей показник становить майже 2,6 млрд. грн., або 70% від всіх активів фінустанови. Банк входить у групу "Запоріжсталь" і обслуговує її підприємства. "Цілком природно, що перші місця в області посідають банки, які входять у промислові групи і обслуговують великі компанії, заводи і комбінати", - говорить аналітик ІК "Трійка Діалог" Євген Гребенюк.
Так, приміром, на вотчині харківського бізнесмена Олександра Ярославського чверть банківського сектора (10 млрд. грн.) припадає на УкрСиббанк, співвласником якого Ярославський і є (18,6% акцій).
Головний постачальник банківських коштів в Одеському регіоні - банк "Південний", що займає 14% банківського ринку області (6 млрд. грн.). Згідно з даними НБУ, фінустановою володіють сім'я Родіних, Марк Беккер, а також Алла і Левон Ванецьянц. 4-е місце в Одеській області посідає Імексбанк, на який припадає 9,4% активних банківських операцій регіону (4,1 млрд. грн.). Фінустанову контролює народний депутат від Партії регіонів Леонід Клімов.
"Обидва ці банки є великими регіональними гравцями. Звичайно, не обходиться без того, що вони обслуговують підприємства своїх акціонерів, які зосереджені в Одесі. Але по суті, ці банки не можна назвати кептивними на 100%", - говорить аналітик великої інвесткомпанії.
Західна Україна під впливом Європи
Лідер Львівської області - Кредобанк із 14,1% (3,3 млрд. грн.). Фінустанова належить польській фінансовій групі PKO (98,5% акцій). Друге місце втримує "донька" австрійського Volksbank - Фольксбанк, на який припадає 8,3% активів області (1,9 млрд. грн.).
"Низку іноземних фінансових груп придбали регіональні банки в західних областях України з гарною мережею відділень і продовжують розвивати цей напрямок. Місцеві банки мають досить гарну історію в регіоні, тому їхнє лідерство цілком зрозуміле і логічне", - говорить Євген Гребенюк.
Аналогічна ситуація і в Івано-Франківській області, де 5-е місце посідає Плюс-банк із часткою майже 6% банківського ринку регіону. При цьому за банківською системою Плюс-банк посідає лише 108-е місце. Плюс-банком володіє польська група Getin Holding, яка в 2007 році придбала банк "Прикарпаття".
У Закарпатському регіоні
6-е місце належить Коопінвестбанку, який контролює більше 5% банківських активів Закарпаття. Сам банк посідає 121-е місце серед українських банків. Таких висот фінустанові вдалося досягти, очевидно, завдяки своєму найбільшому акціонерові - Ужгородському коньячному заводу, що, за даними НБУ, володіє 96,4% акцій Коопінвестбанку.
Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас