"Ъ": Транш згодних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Транш згодних

2023
Міжнародний валютний фонд (МВФ) готовий виділити Україні третій транш у розмірі $3,286 млрд, більше половини з яких знову підуть на фінансування дефіциту держбюджету. Натомість МВФ зажадав переглянути держбюджет: його капітальні видатки, а також субсидії і пільги будуть урізані, а доходи від ПДВ, навпаки, збільшені. Київ не міг не погодитися із МВФ, вважають експерти, тому що падіння економіки унеможливлює повне фінансування поточних витрат бюджету.
Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду наприкінці липня-перших днів серпня завершить другий перегляд програми співробітництва з Україною в рамках угоди stand-by і виділить Києву третій транш у розмірі SDR 2,125 млрд (за курсом МВФ на 10 липня - $3,286 млрд), повідомила глава місії фонду Джейла Пазарбазіолу. Ці рекомендації стали можливими завдяки узгодженню місією фонду, що працює в Києві з 23 червня, з Нацбанком і Кабміном завершення другого перегляду на технічному рівні. Пані Пазарбазіолу приєдналася до переговорів тільки 30 червня.
Під час вивчення економічної ситуації в Україні експерти МВФ погіршили прогноз падіння ВВП поточного року з 8% до 14%, поліпшили інфляційні очікування з 16% до 13% і дозволили Кабінету Міністрів збільшити дефіцит держбюджету з 4% до 6%. Зростання дефіциту бюджету викликане необхідністю фінансування дефіциту НАК "Нафтогаз України" на суму 2,6% від ВВП, тоді як на рекапіталізацію банків поки витрачено 9,5 млрд грн із 44 млрд грн.
"Причина перегляду прогнозу ВВП - погіршення економічного розвитку країни в I кварталі, - говориться в релізі МВФ. - Найбільш відчутне скорочення реального ВВП вплине на швидке поліпшення балансу рахунку поточних операцій, але послабить ситуацію з доходами уряду".
МВФ зажадав провести секвестр держбюджету. За словами в. о. міністра фінансів Ігоря Уманського, Кабмін вживе заходів щодо активізації додаткових доходів і скорочення витрат: "Скорочення витрат планується в частині заходів капітального характеру, використання субсидій, оптимізації держзамовлення, податкових пільг і преференцій". "Надзвичайно важливо, щоб влада України впроваджувала всі необхідні заходи, зокрема в період наближення президентських виборів, щоб утримати фіскальні процеси відповідно до цільових параметрів програми", - говориться в релізі МВФ.
Джерело в Мінфіні розповіло, що інвентаризація пільг торкнеться імпорту, наприклад енергозберігаючого устаткування, що збільшить доходи бюджету на 2-3 млрд грн. Уряд також деталізує товарні коди і розширить перелік документів, необхідних для імпорту продукції - митники для визначення реальної ціни імпортного товару будуть вимагати інвойс виробника, а не посередника. Планується вдосконалити процес подачі доповнення #5 до декларації з ПДВ і виключити можливість використання бізнесом старих податкових накладних для збільшення заявок на відшкодування ПДВ.
"Будь-яке коригування підприємством декларацій із застосуванням старих накладних стане приводом для виїзної перевірки податкової адміністрації разом з Міністерством внутрішніх справ", - сказав чиновник. Нове підвищення ставок податків і акцизів поки не планується.
Серед інших зобов'язань - перегляд фінансового плану НАК "Нафтогаз України", щоквартальне підвищення цін на газ для населення, введення розподільних рахунків для підприємств теплокомуненерго, передача Національної комісії регулювання електроенергетики функції визначення тарифів на ЖКГ, реформування податкової та пенсійної систем в 2010 році. Прийняття законів про вдосконалення рекапіталізації банків, визначення їхніх реальних власників і посилення незалежності Нацбанку дозволить Києву в листопаді-грудні одержати четвертий транш у розмірі SDR 2,5 млрд ($3,87 млрд). Президент Віктор Ющенко вже пообіцяв підписати всі закони, які будуть схвалені парламентом для виконання меморандуму про співробітництво із МВФ.
Як і при одержанні другого траншу, прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко знову вдалося переконати місію МВФ направити більше половини коштів у держбюджет. З $3,3 млрд третього траншу $1,9 млрд підуть на погашення зовнішніх боргів України. На ці ж цілі в травні уряд одержав від МВФ $1,5 млрд. У той же час держбюджет-2009 передбачає повернення зовнішніх боргів в 2009 році на суму 12,93 млрд грн ($1,697 млрд).
Таким чином, МВФ дає Україні на розрахунок із зовнішніми кредиторами удвічі більше, ніж необхідно. "У меморандумі є формулювання: 'направити гроші в бюджет, зокрема на погашення зовнішніх боргів'. Виходить, Кабмін сам розподілить кошти, що залишилися. Може, на борги Укравтодору або 'Нафтогазу'", - сказало Ъ джерело в Секретаріаті Президента. У серпні уряду необхідно погасити євробонди на $500 млн. Інші виплати за публічними боргами держави до кінця року - $170,5 млн. Фактично на підтримку курсу НБУ одержить усього $1,4 млрд.
Експерти впевнені, що зараз найкращий час для прийняття таких непопулярних заходів, як скорочення витрат держбюджету і підвищення тарифів на газ і ЖКГ. Тим більше, що відповідальність за ці кроки Кабмін розділяє із МВФ, підкреслює старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський.
"Напередодні виборів уряд завжди може сказати, що це пропозиції фонду", - говорить він. При цьому відповідальність за збільшення тарифів буде перекладена на НКРЕ, а неприйняття необхідних законів - на Верховну Раду, вважає директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий.
Посилення незалежності Нацбанку дозволить йому приймати більш зважені рішення, а його монетарна політика не буде підпорядкована цілям фінансування бюджету. "Якщо Центробанк буде незалежним, його основною метою стануть таргетування інфляції і конкурентноздатність економіки", - вважає пан Гладкий. У той же час розкриття інформації про власників банків експерти не вважають першочерговим завданням.
"Оскільки в нас право власності не захищено, то краще приховувати цю інформацію", - говорить пан Дубровський. На його думку, самі власники банків через депутатів можуть заблокувати прийняття відповідного закону.
Економісти не згодні з рішенням Кабміну скоротити витрати на капітальні програми. Пан Гладкий упевнений, що активізація інвестпрограм повинна стимулювати внутрішній попит і підтримувати базові сектори економіки:
"Скорочувати ці витрати недоцільно". Але це вимушений крок - саме тому Кабмін погодився з аргументами МВФ. "Від скорочення витрат бюджету нікуди не дітися - податки і платежі Нацбанку були виплачені наперед, і в II півріччі це загрожує уряду невиконанням зобов'язань, що може спровокувати другу хвилю кризи", - додає Володимир Дубровський.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас