Найбільші зернотрейдери України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші зернотрейдери України

Аграрний ринок
8162
Минулого сезону (липень 2008 - червень 2009) Україна поставила на зовнішні ринки рекордний обсяг зернових. За останніми оцінками, він склав 25 млн. тонн. Газета "Дело" отримала інформацію, яка дозволяє скласти першу десятку зернотрейдерів 2008/2009 маркетингового року. На ці фірми припало 70% від усього обсягу експорту.
Лідером за підсумками сезону став "Нібулон". За даними компанії "Проагро", це підприємство відвантажило зовнішнім споживачам майже 4 млн. тонн зерна. У першу трійку також увійшли "Луі Дрейфус Україна" (дочірня структура однойменної французької компанії) і "Сарна" (афілійована з компанією Glencore). У кожної з них в активі - більше 2 млн. тонн. Ще три компанії ("Альфред С. Топфер Інтернешнл (Україна)", "Бунге Україна" і "Кернел") подолали позначку 1,5 млн. тонн.
Головна зміна порівняно з попереднім сезоном - виліт з п'ятірки найбільших експортерів американської компанії Cargill. У 2007/2008 маркетинговому році зерновий гігант був третім за обсягами експортером українського зерна. У свіжому рейтингу він опинився на 7-му місці з обсягом на рівні 1 млн. тонн. Інші компанії, що ввійшли в першу десятку експортерів, відвантажили близько 0,7 млн. тонн кожна.
Директор компанії "Проагро" Микола Верницький допускає, що відхід Cargill із числа лідерів зернового ринку відбувся у зв'язку із традиційними для України проблемами з відшкодуванням ПДВ. За його словами, через це відразу кілька великих зернових компаній відмовилися від своїх планів з нарощування експорту.
"Маржа від експорту зерна досить мала. Тому багато компаній зараз працюють розраховуючи на майбутнє повернення ПДВ (розрахункова сума з відшкодування ПДВ закладається в прибуток майбутніх періодів. - ред.)", - коментує експерт.
У свою чергу глава "Української зернової асоціації" Володимир Клименко оцінює загальні результати сезону позитивно і нагадує, що за 7 років портові потужності з перевалки зерна збільшилися з 6 до 26 млн. тонн. Якби цього не відбулося, то рекордний урожай минулого року обернувся б для України катастрофічним обвалом цін на внутрішньому ринку.
Хто купує українське зерно
За сезон українські компанії експортували 12,6 млн. тонн пшениці. Половина цього зерна пішла на ринки Іспанії, Південної Кореї та Філіппін. За словами начальника відділу зовнішньоекономічних зв'язків компанії "Нібулон" Валерія Куницького, крім того, цього року для України відкрився новий ринок - Бангладеш. Ця країна стала четвертим за розмірами імпортером пшениці (1,1 млн. тонн).
Ячменя за сезон експортовано 6,3 млн. тонн. Третина цього обсягу пішла в Саудівську Аравію.
Індія закупила практично половину (близько 70 тис. тонн) усього експортного обсягу українського гороху.
Оператори ринку визнають, що минулого сезону зіштовхнулися з високою конкуренцією. "Труднощі були в тому, що на ринок вийшло багато країн: Канада, Росія, Аргентина, Бразилія, Індія та Китай, - констатує Микола Компанець, директор українського представництва компанії WJ Grain. - Але Україні все-таки вдалося вийти на третє місце за обсягами експортованого зерна у світі". На допомогу тут прийшла відсутність квот на експорт, які діяли раніше.
Що новий сезон нам готує
Директор департаменту розвитку аграрних ринків Міністерства аграрної політики Анатолій Розгон відзначає, що за прогнозами, урожай зерна цього року складе 43 млн. тонн, 40% якого може бути відправлено на експорт. Однак чиновник уточнив, що прогноз незабаром буде скоригований міністерством убік підвищення. Сільгоспвиробники також говорять, що очікують незначного зниження врожаю порівняно з минулим роком (на 5-10% - до 48-50 млн. тонн).
Більше того, українське зерно нового врожаю вже відвантажується на зовнішні ринки. Сьогодні в порт Дуба Саудівської Аравії має прибути сингапурське судно Clipper Lancaster з першою експортною партією українського ячменя нового врожаю - 24,9 тис. тонн.
Ольга Джелебова, Марина Мойсеєва
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас