Експерт: Ймовірність оголошення Україною дефолту з початку року знизилась майже в 2 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ймовірність оголошення Україною дефолту з початку року знизилась майже в 2 рази

Казна та Політика
519
Імовірність того, що Україна оголосить дефолт, з початку поточного року знизилася майже у два рази. Про це повідомив голова департаменту аналітики Galt & Taggart Securities Володимир Нестеренко.
За його словами, про це свідчать котирування річних CDS України (Credit Default Swap, своп на дефолт по кредиту – ред.), що впали протягом першого півріччя на 46%.
У цілому В.Нестеренко оцінив імовірність того, що Україна оголосить дефолт восени як украй низьку. За його словами, на серпень-вересень дійсно припадає пік погашень державних і квазі-державних ("Укрексімбанк", "Нафтогаз Україна") боргів - порядку 1,25 млрд. дол. Погашення корпоративних (в основному, банківських) єврооблігацій і синдикованих боргів, за оцінкою аналітика, у цей період складуть, без урахування реструктуризацій і прямих кредитів, ще близько 750 млн. дол.
"Навіть якщо припустити, що Нацбанку доведеться в повному обсязі профінансувати ці виплати, а також купівлю імпортного газу в третьому кварталі (близько 2 млрд. дол.), його золотовалютних резервів (27 млрд. дол.) цілком достатньо", - відзначив В.Нестеренко. До того ж очікується видача третього траншу кредиту МВФ (3,3 млрд. дол.).
"Звичайно, істотним елементом невизначеності є обсяг погашень прямих кредитів цього року. За нашими оцінками, банкам може знадобитися близько 4 млрд. дол., іншим секторам – близько 10 млрд. дол. Але якщо банкам потрібна підтримка НБУ, то в підприємств ситуація, по-перше, у цілому стабільніша, а по-друге, порятунок реального сектору – справа рук самого реального сектору - на відміну від банківської системи, стабільність якої критична для економіки, і НБУ зобов'язаний її забезпечити", - відзначив аналітик Galt & Taggart Securities.
За його словами, ще потрібно врахувати, що НБУ може знадобитися порядку 2 млрд. дол. на підтримку валютного курсу. "Таким чином, ціна питання – близько 10 млрд. дол. (8 млрд. на погашення зовнішніх боргів, 2 млрд. на підтримку валютного курсу), при ресурсі 30 млрд. дол. (27 млрд. резервів, 3.3 млрд. від МФВ)", - відзначив В.Нестеренко. "Тому дефолт малоймовірний", - додав він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас