Експерт: Гривня не має підстав для зміцнення під час стагфляції, яка спостерігається в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Гривня не має підстав для зміцнення під час стагфляції, яка спостерігається в Україні

Валюта
5823
Українська національна валюта не має підстав для зміцнення, оскільки в Україні на сьогодні спостерігається процес стагфляції (стан економіки, що характеризується застоєм, зростанням інфляції і збільшенням рівня безробіття – ред.). Таку думку сьогодні під час прес-конференції висловив екс-заступник голови Національного банку України Сергій Яременко.
За його словами, на сьогодні Нацбанк продовжує боротьбу з інфляцією, у той час, коли в інших європейських країнах борються з високим рівнем безробіття та зупинкою виробництва. Разом із цим, експерт вказав на те, що боротьба з інфляцією в Україні здійснюється методом жорсткої монетарної політики – грошовим голодом. Дані методи боротьби з інфляцією закріплені в Меморандумі, який уряд погодив з Міжнародним валютним фондом у рамках надання Україні стабілізаційного кредиту.
"Національний банк поводиться інертно як відносно банківської системи, так і стосовно економіки: він не рефінансує комерційні банки…, він оголошує ставку (облікову – ред.), але не забезпечує грішми на рефінансування ні короткими, ні довгими. Ціни їх (кредитів – ред.), тривалості і можливості одержання (рефінансування – ред.) ніхто не знає", - відзначив він. На сьогодні не важливо, який в Україні рівень інфляції, оскільки в економіці діють неправильно закладені механізми керівництва, вважає експерт. "Меморандум МВФ ми прийняли за модель керівництва в ситуації", - відзначив він.
Крім того, С.Яременко вважає, що у випадку, якщо МВФ буде затримувати або припиняти перерахування Україні наступних траншів, це психологічно буде впливати на девальвацію гривні.
Довідка. Міжнародний валютний фонд 5 листопада 2008 року схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 млрд. дол. США для зміцнення довіри у фінансовому секторі і допомоги економіці країни, що постраждала від світової фінансової кризи.
У листопаді 2008 року Україна одержала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. доларів.
У січні 2009 року в Україні працювала місія МВФ, яка повинна була ухвалити рішення щодо надання або ненадання Україні другого траншу. 31 березня Верховна Рада розглядала пакет законопроектів, які дозволяють одержати другий транш кредиту МВФ. Так, ВР прийняла закони про збільшення ставок акцизного збору на алкогольні та тютюнові вироби.
У той же час парламент відмовився включити до порядку денного три законопроекти, запропоновані урядом. Зокрема, ці законопроекти передбачають виділення 7 725,19 млн. грн. на компенсацію НАК "Нафтогаз України" збитку від реалізації імпортного газу 2009 року (№4266), а також зміну законів про пенсійне забезпечення (№3521 № 4217). Прийняття цих законопроектів парламентом Кабінет міністрів називав умовою поновлення співробітництва з Міжнародним валютним фондом.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас