НБУ буде приймати рішення про участь у капіталізації "Нафтогазу" з урахуванням інфляційних ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ буде приймати рішення про участь у капіталізації "Нафтогазу" з урахуванням інфляційних ризиків

Енергетика
255
Національний банк України (НБУ) буде приймати рішення про участь у капіталізації Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" з урахуванням установлених монетарних цілей та інфляційних ризиків, повідомив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"Ми будемо приймати те чи інше рішення залежно від того, що нам підкаже аналіз нашої монетарної позиції, рух наших агрегатів (монетарних – ред.). Ми не зобов'язані купувати ці цінні папери – закон нас до цього не зобов'язує", - сказав він.
Як повідомлялося, уряд на поточному тижні вирішив збільшити статутний капітал "Нафтогазу України" на 18,6 млрд грн - до 24,2 млрд грн за рахунок випуску і розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП): збільшення статутного капіталу необхідно компанії для розрахунків по раніше залучених кредитах.
Радник голови НБУ відзначив, що зміни грошової бази і валютних резервів здійснюються за узгодженням з Міжнародним валютним фондом (МВФ) у рамках кредитної програми stand by.
"Емісійна програма центробанку цього року досить насичена, і рік ще не закінчений. Тому будемо діяти дуже виважено - з урахуванням цінової, боргової і курсової безпеки країни", – підкреслив В.Литвицький.
Керівник групи радників голови НБУ нагадав, що Нацбанк уже бере участь у капіталізації банків.
Як повідомлялося, уряд у червні вирішив внести ОВДП із погашенням в 2017-2019 рр. і прибутковістю 9,5% річних на загальну номінальну суму 9,474 млн грн у статутні капітали Укргазбанку, Родовід Банку і банку Київ. Усього для рекапіталізації банків у державному бюджеті України на поточний рік передбачене виділення 44 млрд грн.
В.Литвицький також відзначив, що існують передумови для успішного ринкового розміщення ОВДП, які будуть випущені для капіталізації "Нафтогазу".
"Плани щодо рекапіталізації "Нафтогазу" можуть бути успішними. На первинному ринку цінних паперів зараз обертаються досить значні суми грошей – ліквідність є… Ми бажаємо успіхів у розміщенні цих цінних паперів на первинному ринку", – сказав він.
Радник голови НБУ також підкреслив, що Нацбанк зацікавлений у тому, щоб фінансова позиція "Нафтогазу" була стійкою.
"Фінансове становище "Нафтогазу" і його бюджет є однією з болючих точок макроекономічної ситуації в Україні. Це одна з найактуальніших тем на переговорах з місією МВФ… Ми звертаємо увагу на необхідність не залишати на другому плані питання вдосконалювання тарифної політики, у тому числі в сегменті газу", - резюмував В.Литвицький.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас