5 міфів про причини кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 міфів про причини кризи

2191
Назвати основні причини поточної фінансової кризи та обґрунтувати свою точку зору не може майже ніхто, хоча пробують усі. В "експерти" записалися як політики, так і прибиральниці. Так кого ж називають винуватим у рецесії?
У всьому винна Америка
У принципі, це перша офіційна версія, що з'явилася, звучить вона так: у нас ніякої кризи немає (вона, здається, офіційно дотепер не дуже є), а окремі "кризові явища" спровоковані "безвідповідальною фінансовою політикою влади США".
Головний аргумент на підтвердження безвідповідальності - гігантський багаторічний дефіцит бюджету США. Це означає, що світ, торгуючи з Америкою, кредитує її економіку. А головна страшилка така: якщо верстат, який друкує долари, перебуває в руках боржника, то американці візьмуть і надрукують грошей, скільки їм треба, тільки на ці долари не можна буде щось купити.
Аргумент, до речі, за фактами правильний, уже в проект федерального бюджету США на 2008 рік закладався дефіцит $410 млрд доларів (для порівняння: бюджет сусідської Росії на 2008 рік - близько $300 млрд).
Однак ця чудесна теорія не пояснює, чому американська економіка продовжує залишатися головною у світі. Чому всі з такою радістю її кредитують? Чому гроші біжать не зі США, а з України? Чому люди, що вклали в українські акції, втратили до грудня 2008 року до 80 відсотків своїх коштів? Їх що, Федеральна резервна система США язиком злизала? Але найпримітніше в цій міфологемі - абсолютна впевненість, що Америка може взяти і надрукувати грошей "скільки треба", втерши кредиторам ніс.
У всьому винні політики
Ну, тут логіка ясна. Абсолютно все, що контролює держава, коштує дорожче, а за якістю гірше, ніж у США або Європі: від вищої освіти і медицини до автомобільних доріг і залізниць.
А оскільки держава контролює головне - землю, комунікації та сировинні монополії, то економіка України неконкурентоспроможна і приречена впасти. І винні в цьому українські політики, що створили "економіку для своїх", "любих друзів".
Але, по-перше, незрозуміло, чому криза вирішила покарати увесь світ, а не тільки корумповану Україну. А головне, корупцією заражені не тільки Верховна Рада і Кабмін, але й школи з ЖКГ. Що вгорі, те й унизу. Тобто, від корупції треба очистити все суспільство, і себе в першу чергу.
Кризи взагалі немає
Це найрадикальніша теорія із всіх існуючих: кризу вигадали начальники, щоб не платити зарплату. "Так ти вийди на вулицю і подивися! - перешіптується офісна братія у курилці. - Де там твоя криза?! Магазини - забиті! Ресторани - забиті! Дороги - забиті! У мене сусідка - бухгалтер, говорить, що зарплату вдвічі зрізали, а її син іномарку купує!"
Найсмішніше, що зовні все справді виглядає так, начебто кризи немає. На дорогах - пробки, у ресторанах - юрби, а в дорогих фітнес-центрах, куди люблять ходити начальники, сьогодні вдвічі більше народу, ніж рік тому. Правда, міцно зібрані іномарки будуть бігати дорогами ще років 10, середній чек у ресторанах подешевшав десь на третину, а на тренажерах тиснуть штангу звільнені менеджери з оплаченим на рік уперед абонементом, але конспірологія, як відомо, відкидає дедукцію, хапаючись за деталі. І прихильників цей міф має нітрохи не менше, ніж тих, хто вірить у змову "жидів та москалів" проти України.
Занадто велика нерівність
Доповнення до міфологеми, що пояснює походження надтекучості капіталів. Хто такий був, задаються питанням прихильники цієї теорії, багатій століття тому? Побілений сивинами заводчик або фабрикант, що збирав капітали все життя, розумів відповідальність за життя тисяч робітників. А тепер? Сопливий 20-річний футболіст, що за кренделі на полі отримує мільйони. Або 25-річний інвестбанкір, що відразу після університетської лави отримав божевільні гроші на відсотках від угод (а на зростаючому ринку їх будь-який дурень заробить!)
Сьогодні головні гроші світу перебувають не в руках літніх консерваторів, а молодих циніків, яким плювати на мораль і яким подобається ризик. Міркують вони так: зростає споживання біопалива? Його роблять із ріпаку? О'кей, скуповуємо весь світовий урожай ріпаку! І ціни миттєво стрибають удвічі.
Головний висновок соціалістів: потрібно примусово обмежувати доходи начальників і перерозподіляти доходи заради загального добра, так, зробити "лівий поворот".
Криза - альтернатива війні
Ідея проста. До другої половини минулого століття історією світу була історія війн, які відігравали в економіці ту ж роль, що повені: прочищали гнилі води і змивали в небуття нежиттєздатні держави, а ще просували науку і промисловість.
Після Ялти, рішень ООН і атомної бомби глобальні конфлікти стали неможливі, хоча потреба в прочищенні каналів залишилася. І поточна глобальна світова криза - це просто третя світова війна-light: фізичних жертв менше, однак жар битв той же.
Цей міф зовсім чарівний своєю брутальною наочністю для людей з браком освіти. Він будується на припущенні, що саме війни приводять до оздоровлення світу. А от ті люди, хто в стані відрізнити буфет від Баффета, вважають так аж ніяк не завжди.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас