Тігіпко вважає неприйнятним фінансувати заходи з підготовки до Євро-2012 за рахунок реструктуризації частини доходів НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко вважає неприйнятним фінансувати заходи з підготовки до Євро-2012 за рахунок реструктуризації частини доходів НБУ

Казна та Політика
479
Прийняті Верховною Радою 1 липня 2009 року поправки до державного бюджету на 2009 рік і закону про Національний банк України (НБУ) тільки погіршать макроекономічну ситуацію в країні, переконаний бізнесмен, екс-глава НБУ Сергій Тігіпко, що заявив про намір брати участь у президентських виборах.
На думку політика, рішення про фінансування заходів щодо підготовки до Євро-2012 за рахунок реструктуризації частини доходів Нацбанку, як пропонується у поправках, є неприйнятним і, швидше за все, досить утопічним, повідомляє його прес-служба в середу.
На практиці виконання цих поправок приведе до інфляції або до необхідності збільшення резервів комерційних банків, а значить до зниження їх кредитних ресурсів, які могли б бути направлені на розвиток реальної економіки.
На думку С.Тігіпка, необхідні кошти можна брати тільки з доходів уряду, а їх просто немає. Відповідно, при проведенні рефінансування комерційних банків потрібно також поповнити резерви Національного банку.
Ситуація ускладнюється тим, що прийнятим законом скасована норма про обов'язкове щорічне перерахування 25% частини перевищення доходів НБУ на поповнення коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, капіталізацію банків і Державної іпотечної установи.
С.Тігіпко вважає, що це приведе до ще більш жорсткого розчарування громадян у банківській системі, яка позбудеться резервного каналу підтримки і, отже, — до її подальшого ослаблення.
Фізичні вкладники знову почнуть вилучати свої гроші, що в результаті тільки погіршить стан банків в Україні.
Як повідомлялося, прийнятим 1 липня законом про внесення змін у закон про державний бюджет на 2009 рік, а також про внесення змін у закон про НБУ Верховна Рада розподілила додаткові доходи державного бюджету в розмірі 9,8 млрд. грн. на реалізацію державної цільової програми з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас