Надійно, ефективно, безпечно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надійно, ефективно, безпечно

Енергетика
1537
Потенціал української гідроенергетики значно недооцінений, упевнене керівництво вітчизняних гідроелектростанцій (ГЕС). Як аргумент у державної акціонерної компанії, що об’єднує найбільші вітчизняні ГЕС, "Укргідроенерго" - перші результати так званого Проекту реабілітації, що впроваджується за фінансової підтримки Світового банку.
Основними завданнями Проекту є підвищення надійності, ефективності, безпеки та поліпшення екологічних стандартів ГЕС. Зокрема останнє виконуватиметься завдяки скороченню викидів парникових газів, встановленню роторів гідротурбін, які не забруднюють довкілля, а також усуненню витоків мастил до Дніпра та Дністра.
"Оновлення обладнання значно покращить екологічну ситуацію в Дніпрі. Це стовідсоткова оцінка експертів Світового банку", - стверджує керівник програм з енергетики Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Деян Остоїч.
Окрім того, за оцінками експертів "Укргідроенерго", Проект має допомогти підвищити встановлені потужності ГЕС Дніпровського та Дністровського каскадів на 300-400 МВт та вироблений ними обсяг електроенергії приблизно на 500 ГВт-год. А такі обсяги є еквівалентними будівництву нової потужної електростанції.
"Це об’єм, що до початку реабілітації давала вся Київська ГЕС. Тобто ми майже будуємо нову гідроелектростанцію", - розповідає генеральний директор державної акціонерної компанії Семен Поташник. За його словами, має додати потужності ще й Дністровська ГАЕС, яка нині добудовується.
"Це найбільша в Європі, я б навіть сказав, що найбільша в світі гідроакумулююча електростанція", - хвалиться Поташник. Незабаром, як запевняє він, планується запуск першої машини цієї унікальної споруди.
З економічної точки зору проект надзвичайно вигідний, відзначають гідроенергетики. "Він виконується успішно, я б навіть сказав, що динамічно. І в нас немає жодних сумнівів, що проект другого етапу буде виконано в повному обсязі", - відзначає Семен Поташник.
А роботи ще вистачає... Так, за словами Поташника, на другому етапі має повністю закінчитися реконструкція Київської, Каховської та Дніпродзержинської ГЕС, а також найстарішої станції - Дніпровської-1.
"У це вірять - найближчим часом ми розраховуємо підписати договір зі Світовим банком про додаткове фінансування на другому етапі Проекту в розмірі 60 мільйонів доларів. У цього документа залишилися лише формальності. І після його підписання ми будемо займатися Дніпровською ГЕС-2. Там величезний об’єм робіт, - додає Семен Поташник. - Мова йде про вкладення коштів у ту галузь, що може дати максимальний економічний ефект. Країни, котрі знайшли максимальні можливості для розвитку гідроенергетики, - найбагатші країни". Адже, мовляв, гідроенергетика - найдешевша, не має актуальних нині проблем із паливними ресурсами. І, врешті-решт, - вона екологічно чиста...
Утім, для чого такі великі капіталовкладення в збільшення потенційного виробництва електроенергії, якщо в країні нині - її надлишок? Поташник упевнений, що надлишок буде лише в період кризи. Після неї ж попит на енергію буде лише зростати. А в цій ситуації Україна могла б зіграти нову роль в енергетичному житті Європи, натякають експерти "Укргідроенерго".
Проблема покриття піків та вирівнювання графіків навантажень, за словами Семена Поташника, є як в Україні, так і в Європі... "Тож коли ми введемо першу машину Дністровської ГАЕС, у нас з’являться ще серйозніші експортні можливості. Ми зможемо дати об’єднаній європейській енергосистемі те, що їй так необхідно - до 350 ГВт (і це тільки одна машина) у піковий час", - стверджує він.
Проте вітчизняні гідроенергетики стараються не лише для європейських споживачів... "У стратегії розвитку енергетики України на період до 2030 року вказано, що ми маємо подвоїти потужність гідроенергетики - до 11 мільйонів кВт, - розповідає Поташник. - У 60-70-ті роки було побудовано близько тисячі малих гідроелектростанцій. І нині, коли вирішується питання розвитку альтернативної енергетики, ті приблизно 70 тисяч малих річок, які є в Україні, за допомоги дешевого примітивного обладнання могли б відіграти вирішальну роль. Приклад тому - Австрія, Швейцарія та ряд інших країн. Це має бути завданням номер один. Адже якби ми відновили всю малу гідроенергетику, то отримали б близько 600 тисяч кВт додаткової потужності".
Директор Світового банку в справах України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер стверджує, що даний проект реконструкції українських ГЕС відповідає ключовим стратегічним пріоритетам банку. Адже в недалекому майбутньому зможе допомогти країні в економічному розвитку... Особливо на Райзера справив враження Дніпровський каскад гідроелектростанцій.
"Дніпровський каскад був одним із великих досягнень інженерної думки XX століття. І ми сподіваємося, що завдяки продуманим інвестиціям у його модернізацію та розвиток можна буде зберегти його стратегічне значення для майбутніх поколінь і допомогти Україні в ефективному та екологічно збалансованому виробництві електроенергії", - говорить він.
Реконструкція ГЕС в радість і вітчизняній промисловості. Адже до модернізації обладнання залучені такі підприємства як Харківський електромеханічний завод, "Турбоатом", "Електроважмаш", "Запоріжгідросталь", Запорізький трансформаторний завод та багато інших. "З-за кордону ми отримуємо лише те обладнання, яке на сьогодні не виготовляється в Україні. Це якраз та частина, яка фінансується Світовим банком", - пояснює Семен Поташник.
Довiдка
Проект реабілітації українських гідроелектростанцій розпочався в 1995 році. Загальна сума інвестицій на першому етапі проекту склала 70 мільйонів доларів. Після офіційного завершення першого етапу реконструкція продовжувалася за власні кошти компанії. Вартість другого етапу реконструкції ГЕС "Укргідроенерго", терміни якого 2006-2012 роки, оцінюється приблизно в 500 мільйонів доларів.
Планується, що з них 160 мільйонів доларів становитиме кредит Світового банку (трьома траншами: 60 мільйонів доларів і ще два по 50 мільйонів доларів), а решту коштів компанія хоче залучити за допомогою встановлення Національною комісією регулювання електроенергетики надбавки до тарифу на відпустку "Укргідроенерго" електроенергії в оптовий ринок.
Кабінет Міністрів розпорядженням №113 від 1 березня 2006 року затвердив техніко-економічне обѓрунтування другої черги реконструкції ГЕС "Укргідроенерго". Згідно з ТЕО, реконструкції підлягають 66 гідроагрегатів, а кошторисна вартість робіт становила 2,433 мільярда гривень.
Олексій Савицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас