Українські банки під прицілом грабіжників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки під прицілом грабіжників

Кримінал
650
У першій половині 2009 року відділення банків, обмінні пункти і банкомати зазнавали нападів 109 разів, тоді як у 2008 році - 103 рази. Такі дані надала газеті "Дело" Державна служба охорони. Виходить, що торік у середньому відбувалося 8-9 злочинів на місяць, а в 2009-му - більше 18.
У цю статистику потрапили не тільки напади і крадіжки, але і підпали, підриви, розбій, хуліганські дії (крім нападів на інкасаторів). З метою пограбування на банки зазіхали 66 разів, з яких у 49 випадках зловмисники зазнавали невдачі.
Серед основних причин зростання злочинності відносно банків - збільшення кількості безробітних, зниження доходів населення і погана охорона фінустанов. Крім того, за словами прес-секретаря Ощадбанку Ярослави Титової, збільшення кількості нападів на Ощадбанк було спровоковано появою неправдивих повідомлень про те, що відділення банку не охороняються.
На Ощадбанк і ПриватБанк нападають частіше за інших
Найчастіше злочинці зазіхають на відділення ПриватБанку та Ощадбанку. У фінустановах це пояснюють величезними розмірами філіальної мережі. У ПриватБанку налічується близько 3 тис. відділень і філій, в Ощадбанку - більше 6 тис. "Кожне четверте відділення комерційного банку - це відділення Ощадбанку", - пояснює Ярослава Титова.
У ПриватБанку стверджують, що левова частка нападів відбувається дилетантами, яким так і не вдається нічого вкрасти. "Невеликі відділення, на думку злочинців, пограбувати простіше. При цьому вони навіть не припускають, що в таких відділеннях немає великих сум готівки. До того ж гроші зберігаються в захищених від злому сейфах", - розповідає прес-секретар ПриватБанку Олег Серга.
На охорону витрачають по-різному
Незважаючи на погану статистику в цілому за перше півріччя, квартальна динаміка кількості нападів покращилася. Якщо із січня по квітень було здійснено 62 злочини, то за наступні три місяці - 47. Почасти це заслуга банків, які почали активно впроваджувати нові методи захисту.
"У планах на цей рік у нас було посилення охорони відділень, але через зростання кількості нападів ми активізували роботу в цьому напрямку", - розповідає прес-секретар Ощадбанку Ярослава Титова.
Нагадаємо, минулого тижня голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей заявив, що з 600 млн. грн. прибутку, які банк планує одержати за підсумками першого півріччя, частина коштів буде спрямована на посилення охорони фінустанови. За його словами, банк відпрацьовує комбіновану систему охорони - власна охорона і охорона за допомогою правоохоронних органів.
У ПриватБанку назвати суму витрат на охоронні заходи відмовилися. Правда, при цьому повідомили, що також проводять роботу з поліпшення системи охорони. "Кожне відділення має кілька ступенів захисту, різні технічні засоби безпеки, підключено до єдиної мережі відеоспостереження. Всі кошти надійно захищені, і якщо грабіжник навіть проник у касу, йому просто нема чого взяти", - запевняє Олег Серга.
Промінвестбанк, філіальна мережа якого входить у десятку найбільших (більше 800 відділень і філій), на захист своїх відділень від злочинців щорічно витрачає близько $40 млн.
"Зараз ми відмовляємося від дуже дорогої державної охорони, модернізуємо систему охорони, що дозволяє нам заощадити і одночасно вдосконалюватися", - розповідає перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.
В Індустріалбанку філіальна мережа більш ніж в 10 разів менша, ніж у Промінвестбанку, при цьому витрати на охорону нижчі всього вдвічі. "Ми витрачаємо близько $1,4 млн. на місяць на охорону своїх відділень, на рік - приблизно $20 млн. У нас у кожному відділенні стоїть фізична охорона, від державної охорони ми не відмовлялися", - говорить голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінський.
Леся Войтицька
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас