"Ъ": Реформу ЖКГ оплатять споживачі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Реформу ЖКГ оплатять споживачі

Енергетика
897
Президент Віктор Ющенко в п'ятницю підписав прийнятий Верховною радою 11 червня закон №1511-VI "Про внесення змін у закон 'Про загальнодержавну програму реформування і розвитку ЖКГ на 2004-2010 роки'", який продовжує програму реформування ЖКГ до 2014 року. Раніше уряд пропонував прийняти нову програму.
"Нам довелося піти на поступки, щоб більшість у парламенті проголосувала за цей закон. Ми багато в чому знайшли компроміс із урядом, але найважливіші зміни залишилися за комітетом", - відзначив співавтор закону, заступник голови профільного парламентського комітету Олександр Попов (Партія регіонів).
Бюджетне фінансування галузі в 2010-2014 роках складе 23,325 млрд грн. Найбільшу суму планується направити на реалізацію інвестиційних проектів з капітального ремонту житлових будинків, технічного переоснащення і реконструкції старого житлового фонду та створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків – 10,58 млрд грн. На проекти з енергозбереження та реконструкції систем теплопостачання необхідно знайти 2,85 млрд грн, благоустрій населених пунктів – 3,163 млрд грн.
Одержати державну підтримку підприємства галузі зможуть тільки за умови співфінансування проектів з боку місцевих бюджетів і приватних інвесторів. В 2010-2014 роках місцева влада в Києві, Севастополі, Сімферополі та обласних центрах повинна залучити для реалізації проектів не менше 70-100% коштів, виділених з держбюджету; у містах республіканського та обласного значення – 40-70%; в інших населених пунктах – 10-20%. Ще в першому читанні депутати пропонували частку інвестиційної складової в межах 60%, 30% і 10% відповідно.
"Збільшення частки приватних інвестицій повинне мотивувати місцеві ради і підприємства галузі активніше шукати альтернативні джерела фінансування. Бюджетні кошти в першу чергу одержать ті регіони, де вдасться знайти інвесторів", - впевнений пан Попов. "Для бізнес-проектів і вкладення капіталу ЖКГ – найбільш стабільна галузь. 80% усіх платежів – це плата споживачів за комунальні послуги, а населенню завжди будуть потрібні вода і тепло", - впевнений міністр із питань ЖКГ Олексій Кучеренко.
У програмі з'явилися і нові джерела фінансування. Для комунальних підприємств і постачальників теплової енергії буде визначений спеціальний режим сплати ПДВ.
"Це дозволить частину коштів від сплати ПДВ направляти не в бюджет, а на рахунки підприємств. Для водно-каналізаційного господарства ця частка складе 30-40%, для теплової енергетики – 45%,- сказав пан Попов. - Це дозволить додатково залучати для підприємств галузі 1-1,5 млрд грн на рік".
Учасники ринку схвалюють створення спецрахунків, але побоюються, що їм не вдасться знайти інвесторів. "Установлені відсотки інвестиційної складової роблять залучення приватного капіталу майже неможливим. Системи теплопостачання і підприємства теплової енергетики перебувають у жалюгідному стані, і навряд чи хтось із інвесторів побачить перспективу в галузі, - поскаржився керівник Кіровоградського теплокомуненерго Володимир Куликов. - А 1,5 млрд грн вистачить на реконструкцію і переоснащення всього декількох підприємств".
"Документ передбачає затвердження економічно обґрунтованих тарифів на наші послуги, притому що залучити в галузь вільні кошти не вдасться – і якість комунальних послуг залишиться такою ж низькою. Це може спровокувати невдоволення споживачів і зростаючий рівень несплати. А виходить, ми знову не зможемо розраховуватися за енергоносії за результатами опалювального сезону", - побоюється директор Полтавського теплокомуненерго Леонід Братиков.
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас