"Ъ": Строки перевірки відшкодування ПДВ можуть скоротити на третину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Строки перевірки відшкодування ПДВ можуть скоротити на третину

Казна та Політика
496
Віктор Ющенко повідомив про підготовку секретаріатом президента (СП) "спеціального законопроекту про безумовне повернення ПДВ, щоб не допускати колізій з невідшкодуванням податку".
Президент заявив, що до 1 липня сума невідшкодованого ПДВ перевищила 15 млрд грн, що є прямою іммобілізацією обігових коштів бізнесу. З них сума простроченого податку (підтверджений перевірками, але не відшкодований; перевіряється більше 60 днів) збільшилася в I півріччі на 47,5% – до 4,38 млрд грн.
Джерело в СП розповіло, що їх законопроект, який на цьому тижні повинен бути погоджений із президентом і направлений у Верховну раду, урегулює три проблеми. По-перше, сумарний термін проведення перевірок складе 45 днів: камеральної – 15 днів (зараз – 30 днів), документальної – 30 днів, як і зараз.
"ПДВ відшкодовується після перевірок, і кожна з них може тривати до 30 днів. Але проміжок часу між камеральною і документальною перевірками законом не регламентований. Теоретично, можна провести камеральний аудит, а потім тягти з початком документального", - пояснило джерело в СП. Воно додало, що при розробці проекту Податкового кодексу в 2007 році Мінфін схвалив пропозицію СП обмежити загальний термін перевірок 60 днями.
По-друге, законопроект уводить спеціальну систему повернення ПДВ для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, що здійснюють постійні експортні операції. Вони повинні мати позитивну податкову історію по всіх податках, не повинні бути помічені у фальсифікації звітності, а обсяг донарахованих їм податків не повинен перевищувати певний рівень. Уперше ідея створити списки сумлінних платників ПДВ виникла ще на початку 2007 року, коли Мінфін розробив пільговий порядок відшкодування ПДВ для підприємств із річним обсягом операцій 100 млн грн. Третя ініціатива стосується введення бюджетної відповідальності за несвоєчасне відшкодування ПДВ – пені. Ця норма усе ще обговорюється в СП і може не потрапити в остаточну версію проекту. Останній раз Віктор Ющенко пропонував уряду Юлії Тимошенко повернути практику стягнення штрафних санкцій з держави (до 2005 року пеня становила 120% від облікової ставки НБУ) у лютому 2008 року.
Останній пленарний тиждень поточної сесії Верховної ради завершується 10 липня. Наступна сесія відкриється тільки 1 вересня. Але поки ініціативи президента підтримують лише в "Нашій Україні-Народній самообороні". "Головне, щоб не з'явилася ініціатива про субсидіарну відповідальність, коли підприємство одержує відшкодування, але несе відповідальності за всіх своїх контрагентів", - сказала Ъ заступник голови парламентського комітету з питань підприємництва Ксенія Ляпіна ("Наша Україна-Народна самооборона").
Голова комітету Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) називає законопроект популістським. На його думку, документ пропонує механізми одержання бюджетних грошей, тоді як проблему відшкодування ПДВ не вирішити без уведення відповідальності за фіктивне підприємництво і контролю над фірмами-"метеликами". А в Партії регіонів відзначають, що проблема з відшкодуванням ПДВ викликана тільки відсутністю грошей у держбюджеті. Тому член податкового комітету Віталій Хомутинник (Партія регіонів) пропонує повернутися до ПДВ-облігацій, але на добровільній основі. При цьому депутат визнає, що публічним підприємствам ПДВ і так відшкодовується в прискореному режимі.
Це підтверджують у Мінфіні. "Усім сумлінним платникам ПДВ зараз відшкодовують мало не через тиждень після подачі декларації", - розповів чиновник Мінфіну. Але скорочення строків перевірок у міністерстві не схвалюють. "Податкова зараз завалена і не встигає перевіряти навіть за 60 днів, не те що якщо скоротити строки до 45 днів", - відзначив чиновник.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас