Кадри почистять спиртом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кадри почистять спиртом

Казна та Політика
720
"Укрспирт" почав масштабні кадрові чищення. Учора в концерні повідомили про створення комісії для перевірки діяльності керівників спиртзаводів. На підставі перевірок уже звільнений директор Залучанського спиртзаводу Анатолій Далибожик - на нього заведена кримінальна справа за статтями, що передбачають позбавлення волі на термін від 5 до 12 років. Найближчим часом комісія проведе аналогічні перевірки ще на 20 спиртзаводах.
Про те, що наприкінці червня в "Укрспирті" була створена комісія для перевірки діяльності спиртзаводів, учора повідомила прес-служба концерну. Її очолила заступник голови "Укрспирту" Ніна Гаркава. У комісію ввійшли 18 членів: фахівці "Укрспирту" і народні депутати Ігор Рибаков і Андрій Шкіль (обидва - БЮТ). "Мене запросив у комісію керівник 'Укрспирту' (Іван Яковець) - я погодився, тому що давно займаюся темою зловживань на заводах з виробництва спирту", - пояснив пан Шкіль. "Ми допоможемо Мінагрополітики та 'Укрспирту' у протистоянні із заступниками корупції в спиртовій галузі", - заявив пан Рибаков. Комісія буде проводити перевірки на спиртзаводах, а їх матеріали передавати в податкову міліцію, генеральну прокуратуру і СБУ.
Перша ж перевірка, на Залучанському спиртзаводі, завершилася звільненням його директора Анатолія Далибожика (обіймав посаду з 2002 року). Слідчим відділом податкової міліції в Івано-Франківській області відносно нього порушена кримінальна справа за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 ("присвоєння, розтрата майна та одержання його шляхом зловживання службовим становищем"), ч. 2 ст. 209 ("легалізація і відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом"), ч. 3 ст. 212 (" ухиляння від сплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів"), ч. 2 ст.366 Кримінального кодексу ("службова підробка"), розповіли в прес-службі "Укрспирту". Статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 12 років і заборону займати певні посади на термін, який визначить суд.
Далибожика звинувачують у створенні при спиртзаводі дочірнього підприємства "Агро", що поставляло на спиртзавод сировину за цінами "у два рази вищими від ринкових, використанні коштів держпідприємства на поїздку керівництва заводу з сім'ями і друзями в Італію, а також у штучному заниженні прибутку підприємства на 8 млн грн". Учора одержати коментар пана Далибожика не вдалося.
Найближчим часом комісія проведе перевірки ще на 20 спиртзаводах концерну, повідомив керівник прес-служби "Укрспирту" Ельдар Селімов. "Ми будемо запрошувати до участі в комісії представників прокуратури, МВС, СБУ", - уточнив він. Учора у відомствах одержати коментарі не вдалося. Але джерело в СБУ розповіло, що у випадку виявлення розкрадання держмайна будуть порушуватися кримінальні справи відносно винуватців.
Директор одного зі спиртзаводів розповів, що перевірки за участю представників СБУ і КРУ проводяться на заводах з кінця травня. "На підприємствах вилучають документи, а на директорів заводять кримінальні справи, звинувачуючи їх у розкраданні держмайна. Першими постраждали директори, що звернулися в комітет Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин із критикою на адресу нинішнього керівництва", - розповів він. 26 березня комітет звинуватив концерн у неналежному виконанні покладених на нього функцій, блокуванні видачі нарядів на реалізацію спирту окремим підприємствам і відсутності системної кадрової політики. За результатами слухань комітет рекомендував провести комплексну фінансово-господарчу перевірку концерну і розглянути питання про відповідність займаним посадам нинішнього керівництва концерну.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас