Кабмін провів генну модифікацію
Кабінет міністрів підвищив рівень припустимого вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО) у продуктах харчування з 0,1% до 0,9%. Продукти, у яких цей рівень перевищений, підлягають маркуванню або вилученню з обігу. Приступити до маркування товарів виробники зобов'язані вже в липні. Тим часом у Кабміні розглядається питання про поетапне введення обов'язкового маркування продуктів, що містять ГМО.
Як стало відомо, що 1 липня Кабінет міністрів затвердив зміни в постанову №468 від 13 травня про введення маркування харчових продуктів, що містять ГМО. Як повідомила вчора перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, граничний рівень вмісту ГМО в харчовій продукції, що не вимагає маркування, збільшено до 0,9%. Продукти харчування, у яких дана норма перевищена, повинні містити обов'язкові позначки про наявність ГМО.
Нагадаємо, рішення про обов'язкове маркування продуктів, що містять ГМО, Кабмін прийняв 13 травня. Згідно з документом, граничний рівень концентрації ГМО становив 0,1%. З 1 липня продукти, що містять ГМО, без відповідних позначок повинні вилучатися з обігу.
Як повідомила Тетяна Тимочко, підвищити відсоток припустимого вмісту ГМО рекомендували саме експерти її організації. "У Європейському союзі норма 0,9% означає, що виробники ненавмисно внесли ГМО в продукти харчування при використанні або транспортуванні сировини. А вміст ГМО вище цього порога вважається навмисним внесенням з метою одержання прибутку", - пояснила вона.
Слід зазначити, що 18 червня на зустрічі із представниками підприємств харчової промисловості прем'єр-міністр Юлія Тимошенко погодилася з їхньою пропозицією перенести термін введення обов'язкового маркування на 1 січня 2010 року.
Причиною такого рішення стала відсутність необхідної кількості лабораторій з перевірки харчових продуктів на предмет вмісту ГМО та неможливість виконати у встановлений термін усі вимоги Кабміну, що стосуються маркування продукції. Втім, у середу Кабмін фактично залишив у силі рішення про введення маркування з 1 липня.
Разом з тим, як повідомила Тетяна Тимочко, 1 липня на засіданні уряду розглядалася пропозиція Міністерства економіки про поетапне введення маркування. Згідно із цією пропозицією, до 1 серпня повинно бути марковано 20% продукції кожного виробника, до 1 листопада - 50%, а до 1 січня 2010 року - 100%. Втім, як стало відомо Комерсант-Україна, це питання остаточно не вирішено.
Втім, виробники сільгосппродукції побоюються труднощів, пов'язаних з маркуванням. "Щоб визначити відсоток вмісту ГМО в тому або іншому продукті, виробникові доведеться звертатися в спеціальну лабораторію", - пояснив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. При цьому, за його оцінкою, у країні налічується кілька десятків тисяч виробників. "У цьому випадку не важливо, маркірувати їм тільки 20% відсотків продукції чи всі 100%: така лабораторія повинна бути в кожній області", - відзначив Козаченко.
Нагадаємо, за даними Держспоживстандарту, в Україні зараз налічується п'ять лабораторій з перевірки харчових продуктів на предмет вмісту ГМО. Минулого тижня президент Віктор Ющенко доручив Кабміну до 1 вересня створити мережу таких лабораторій. У Держспоживстандарті тоді повідомили, що в Україні їх повинно бути не менше 15.
Тим часом з 1 липня управління ветеринарної міліції МВС уже приступило до перевірки наявності маркування, що вказує на присутність ГМО в продуктах харчування. Як повідомив заступник директора департаменту зв'язків із громадськістю і міжнародної діяльності МВС Геннадій Гребньов, співробітники управління проводять рейди серед підприємців, однак вилученням товару не займаються. "Міліціонери тільки видають розпорядження усунути недоліки, а у випадку їх невиконання звертаються до інших контролюючих органів", - пояснив Гребньов.
За матеріалами: Коммерсант-Україна
Поділитися новиною