Вступ у СОТ Білорусії вигідний, але може затягтися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вступ у СОТ Білорусії вигідний, але може затягтися

Казна та Політика
181
Вступ у СОТ вигідний для Білорусії. Однак намір вступати в СОТ разом з Росією і Казахстаном затягне вирішення питання на невизначений термін, вважають незалежні експерти.
Білорусії вступ у Світову організацію торгівлі може принести тільки користь. У цьому з урядом згодні і незалежні експерти. Так, економіст Михайло Радкевич, пояснюючи необхідність членства в СОТ, підкреслює, що 50% білоруського експорту припадають на світовий ринок, який, завдяки СОТ, може стати для Білорусії гарною альтернативою російському ринку, що закривається.
Однак рішення лідерів Білорусії, Казахстану і Росії вести спільні переговори про вступ у СОТ, на думку незалежних експертів, може лише ускладнити та сповільнити процес прийняття цих трьох країн у СОТ.
Вступ у СОТ допоможе зростанню білоруського експорту, підкреслювали, що спочатку Білорусь повинна скасувати обмеження, що існують на її території для інших країн-членів організації, припинити субсидування нерентабельних колгоспів, скасувати заходи нетарифного регулювання, реалізувати кілька інших правил.
Простіше кажучи, країна повинна відкрити свою економіку для інших членів СОТ, забезпечити рівні можливості для роботи всіх суб'єктів господарювання і припинити протекціонізм.
Відчувши наближення кризи, керівництво Білорусії заявило про лібералізацію економіки саме в дусі вимог СОТ, благо, того ж вимагав і Міжнародний валютний фонд, називаючи умовою надання кредиту.
Тому рішення Білорусії припинити свої "індивідуальні" переговори із СОТ і вступати в цю організацію разом з Росією і Казахстаном виглядало, щонайменше, несподівано. Особливо на тлі всім відомих білорусько-російських торговельних і митних протиріч.
Доводячи користь вступу в СОТ "пулом", перший віце-прем'єр РБ Володимир Семашко насамперед підкреслив, що це відкриває більш широкі можливості для білоруського експорту, оскільки Білорусія, Росія і Казахстан є членами одного Митного союзу.
Ні, Білорусь у першу чергу повинна вирішувати власні завдання, а не відстоювати інтереси суперечливого Митного союзу", - переконаний незалежний економіст Михайло Радкевич.
Його колега Леонід Злотников побоюється, що через рішення вступати в СОТ "пулом" процес прийняття Білорусії в СОТ може затягтися ще на 14 років. До того ж, на думку Злотникова, для прийняття в СОТ групи держав потрібно змінювати її нормативну базу і погоджувати це з усіма країнами-членами організації.
Крім того, нагадує Злотников, СОТ опинилася зараз у складному становищі, оскільки багато держав активно займаються протекціонізмом, підтримуючи вітчизняні компанії. А цього, за правилами організації, робити в жодному разі не можна.
Проте, впевнений Злотников, членство в СОТ і зараз було б вигідно Білорусії, тому що допомогло б уникати антидемпінгових санкцій, поліпшило б умови торгівлі. От тільки пропонований зараз "більш короткий" шлях у СОТ може виявитися найдовшим.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас