Точка зору: Іпотечне кредитування в Україні відновиться лише за умови досягнення ринком житла "цінового дна" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Іпотечне кредитування в Україні відновиться лише за умови досягнення ринком житла "цінового дна"

Кредит&Депозит
1932
Українські банки відновлять кредитування населення під покупку житла тільки після досягнення цим ринком "цінового дна", вважає старший аналітик інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна" (Київ) Євген Гребенюк.
"У банку є ризик-менеджер, який не бачить на сьогоднішній день реальної вартості застави, пропонованої йому під кредит. Ніхто не впевнений, що сьогодні ми перебуваємо на "дні" (ціновому – ред.). Сьогодні (банк) видасть кредит, а завтра знову впадуть ціни, і банк повинен нарощувати капітал для того, щоб покрити збитки. Банки не дають кредити, тому що вони не знають вартості застави, яку їм пропонують", – сказав він під час "круглого столу" у Києві в середу.
На думку Є.Гребенюка, житло буде втрачати у вартості, поки ціна 1 кв. м не досягне рівня початку 2005 року. "Це ("цінове дно" – ред.) рівень цін, який був на початку 2005 року - приблизно тоді, коли Україна відкрилася для західного банківського капіталу, коли почали приходити дешеві валютні ресурси, коли почалося штучне розігрівання ринку (житла – ред.)", – відзначив він.
У той же час генеральний директор девелоперської компанії "Європа" (Київ) Сергій Єлисєєв вважає, що такого масового кредитування під покупку житлової нерухомості, яке було рік тому, в Україні не буде ще як мінімум півтора року.
"Масову іпотеку, яку ми спостерігали ще рік-два тому, ми побачимо нескоро. У банків просто немає нормальної ресурсної бази для цього (…) Я б оптимістично сказав: півтора-два роки, песимістично я навіть утрудняюся назвати (часові) межі", – відзначив С.Єлисєєв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас