Fitch: Відновлення світової економіки, можливо, почнеться у другій половині року, але буде млявим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Відновлення світової економіки, можливо, почнеться у другій половині року, але буде млявим

341
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що глобальна економіка, імовірно, перестала скорочуватися, і в другій половині цього року повільними темпами почнеться відновлення. При цьому, як говориться в новому звіті Fitch, відновлення економіки буде млявим, і безробіття продовжить рости протягом більшої частини наступного року. І відповідно не очікується, що найбільші центральні банки світу почнуть підвищувати ставки рефінансування раніше кінця 2010 р., відзначає Fitch.
Кредитоспроможність великих країн з рейтингом "AAA" (США, Великобританія, Франція, Німеччина) зазнала на собі негативний вплив з боку фінансової кризи і серйозної глобальної рецесії. Однак незважаючи на те, що Fitch не очікує початку істотного скорочення бюджетних дефіцитів до 2011 р., кредитоспроможність залишається в рамках, відповідних до рейтингу "AAA", через виняткову гнучкість балансу та фінансування завдяки наявності статусу "еталонного позичальника" і "резервної валюти".
Як заявив Девід Райлі, голова глобальної аналітичної групи Fitch з суверенних рейтингів, "Стабільний" прогноз по суверенних рейтингах рівня "AAA" відображає очікування експертів щодо того, що в урядів з'являться більш сильні середньострокові плани податково-бюджетного зміцнення, орієнтовно протягом наступного року, необхідні, щоб направити держфінанси в стабільне русло, а також підтримувати довіру до своєї кредитоспроможності і забезпечувати націленість на низьку інфляцію.
Без скорочення держвидатків у комбінації зі збільшенням податків, за прогнозами Fitch, держборг у США і Великобританії може досягти 100% від ВВП відповідно до 2012 і 2013 рр., а показники держборг у Франції і Німеччини перевищать 90% від ВВП до середини наступного десятиліття. У той час як можливості фінансування великих дефіцитів і заборгованості залишаються дуже сильними, а навантаження в плані процентних виплат продовжує бути помірним відносно історичних даних, держфінанси будуть набагато більш уразливими до негативних потрясінь, і країни будуть менш здатні проводити протициклічну кредитно-грошову політику (яка є однією із ключових характеристик держав з рейтингами "AAA").
Для рейтингів країн з економікою, що розвивається, основний ризик поки полягає в різкому зниженні припливу капіталу в приватний сектор, включаючи закордонне банківське кредитування, що продовжує тиснути на платіжні баланси і фінансову стабільність, особливо в Центральній і Східній Європі.
Крім того, дуже слабка глобальна економічна кон'юнктура, а також скорочення доступності і більш висока вартість фінансування натискають на кредитоспроможність несуверенних емітентів. Так, приблизно одна третина компаній і банків з ринків, що розвиваються, рейтингованих Fitch за міжнародною шкалою (близько 700 у світі), у цей час мають "Негативний" прогноз по рейтингах, або їх рейтинги перебувають під спостереженням у списку Rating Watch "Негативний". Лише 2% мають "Позитивний" прогноз.
Незважаючи на те, що рейтинги низки держав, що розвиваються, були знижені, причому ймовірні подальші зниження, кредитоспроможність держав з економікою, що розвивається, поки є стійкою перед обличчям найсерйознішої глобальної фінансової кризи та економічної рецесії за десятиліття. Переваги набагато більш сильних державних балансів і проведеної політики, сформованих за останні кілька років, вийшли на передній план під час поточного кризи". Fitch також вважає, що ризик системної кризи на ринках, що розвиваються, скоротився, значною мірою завдяки вражаючим заходам у рамках міжнародної політики, координованої "великою двадцяткою".
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас