Лисицький вважає введення звіту НБУ перед урядом антиринковою нормою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лисицький вважає введення звіту НБУ перед урядом антиринковою нормою

355
Введення звітності Національного банку України перед Кабінетом міністрів є антиринковою нормою, оскільки між даними структурами існує конфлікт інтересів. Таку думку висловив екс-заступник голови НБУ Віктор Лисицький, коментуючи прийняття парламентом закону про внесення змін у Держбюджет-2009 щодо діяльності НБУ.
Він вважає, що те, що НБУ зобов'язаний буде подавати звіт не тільки у Верховну Раду, але й в уряд, є брутальною помилкою. В.Лисицький підкреслив, що незалежність Нацбанку від виконавчої влади в будь-якій країні світу є одним з найважливіших показників сучасної влади і сучасних ринків, крім Китаю. Така норма контролю над регулятором банківського ринку була встановлена в Радянському Союзі, і в Україні довелося боротися за незалежність НБУ.
"Швидше за все, Президент ветує даний закон", - вважає експерт. Крім того, він відзначив, що у випадку його прийняття Міжнародний валютний фонд може зробити попередження, що приведе до можливої зміни даної норми, ініціатором такої зміни може виступити Президент.
Як повідомлялося, сьогодні Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін у Закони "Про Державний бюджет України на 2009 рік" і "Про Національний банк України".
Законом установлюється, що НБУ в 2009 році вносить у Держбюджет перевищення кошторисних доходів над видатками за підсумками 2008 на суму не менше 4 008 112 тис. грн.; за підсумками поквартального виконання кошторису доходів і видатків Національного банку цього року на загальну суму не менше 9 800 000 тис. грн., у тому числі за перше півріччя - не менше 3 400 000 тис. грн. - до 20 липня, за третій квартал - не менше 3 400 000 тис. грн. - до 20 жовтня, за четвертий квартал - не менше 3 000 000 тис. грн. - до 10 грудня. Дані надходження пропонується направити на забезпечення належного виконання заходів щодо підготовки і проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
Крім того, законом передбачено, що Нацбанк подає Кабінету міністрів і Верховній Раді звіт про виконання кошторису доходів і видатків НБУ за формою, погодженою з Кабінетом міністрів кожний квартал до 20 числа місяця, що наступає за звітним кварталом; звіт за попередній квартал; щорічно до 7 липня – звіт за попередній рік. Закон набуває чинності з дня його опублікування.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас