Експерт: Нинішнє зростання долара носить виключно сезонний характер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Нинішнє зростання долара носить виключно сезонний характер

Валюта
11155
Минулого тижня ринок переживав невелике зростання попиту на валюту на тлі збереження пропозиції на колишньому рівні, що відбилося на деякому ослабленні гривні.
За результатами тижня (період з 23 по 30 червня) котирування в терміналі Reuters показали падіння гривні на 0,89%, до 7,71 гривні за долар.
Це відповідає рівню більшості угод на міжбанку, які, за даними дилерів, в останні дні здійснювалися вже в діапазоні 7,68-7,73 гривні за долар. У той же час дана тенденція, на нашу думку, ще досить слабка, щоб перерости в сильну девальвацію та збільшити паніку на ринку, як це було в жовтні минулого року. Тому поточне ослаблення гривні носить сезонний характер, викликаний зростанням попиту на валюту наприкінці кварталу.
На даний момент ми не бачимо фундаментальних факторів для збільшення вартості долара до гривні в найближчі кілька тижнів. Так, наприклад, Національний банк продовжує втримувати двосторонні котирування своїх валютних інтервенцій у діапазоні 7,61-7,64 гривні за долар.
Обсяг продажу іноземної валюти на останньому спеціальному валютному аукціоні ледь перевищив позначку 2 мільйони доларів, у той час як ще два місяці тому середній обсяг продажу валюти на такому аукціоні становив 68 мільйонів доларів. Крім того, НБУ підсилив адміністративний контроль над котируваннями валютних курсів на ринку, що в березні сприяло зниженню паніки на готівковому валютному ринку. Таким чином, можна чекати, що поточне ослаблення гривні не буде значним і довгостроковим, а очікуваний приплив валюти від зернотрейдерів під збиральну кампанію повинен стимулювати пропозицію валюти вже в найближчі два тижні.
Вихід минулого тижня уточнених даних по платіжному балансу за I квартал 2009 року підтвердив наші очікування щодо відсутності в першому півріччі фундаментальних факторів, здатних різко послабити гривню.
Так, дефіцит рахунку поточних операцій в I кварталі 2009 року склав усього 0,9 мільярда доларів, у той час як за аналогічний період минулого року він становив 3,7 мільярда. Чотириразове скорочення дефіциту рахунку поточних операцій є результатом більш значного падіння імпорту в порівнянні з експортом, ослабленого низьким споживчим попитом і девальвацією гривні наприкінці 2008 року.
У той же час дані платіжного балансу як і раніше вказують на присутність подвійного дефіциту - по рахунку поточних операцій і по фінансовому рахунку, які покриваються шляхом витрати валютних резервів НБУ. Рівень резервів Нацбанку залишається на досить високому рівні, здатному стримати ослаблення гривні (або зробити девальвацію контрольованою) у середньостроковій перспективі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас