Росії дали ще півроку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росії дали ще півроку

Енергетика
644
Учора в Досі пройшло засідання міжнародного Форуму країн-експортерів газу (ФКЕГ). Постійного генсека форум обирати не став. Більшість учасників підтримали Росію, яка запропонувала перенести остаточне вирішення питання на грудень. Це вигідно Москві, оскільки дає їй ще кілька місяців на пошуки кандидата на посаду, по суті зарезервовану за представником РФ.
Учорашнє засідання ФКЕГ так і не виконало головного завдання. Як було оголошено напередодні, у Досі міністри енергетики країн-членів ФКЕГ повинні були обрати генсека цієї організації. Однак більшість учасників зустрічі вирішили відкласти вирішення цього питання до наступного засідання ФКЕГ, яке пройде в грудні в тій же Досі.
Таке рішення стало перемогою Москви. Справа в тому, що за досягнутими у грудні минулого року неформальними домовленостями Росія повинна була запропонувати свою кандидатуру на посаду генсека ФКЕГ, яку інші учасники зобов'язалися підтримати. Однак за минулі півроку Москва так і не знайшла підходящу кандидатуру.
У Росії на засіданні в Досі був серйозний опонент в особі Ірану. Тегеран єдиний з учасників зустрічі заздалегідь оголосив ім'я свого кандидата - ним став віце-президент Іранської національної газової компанії Ходжатолла Ганіміфард. А представник Ірану в ОПЕК Мохаммад-Алі Хатібі в понеділок заявляв, що вибори генсека організації пройдуть " у будь-якому разі". Як розповів один з учасників зустрічі, головним супротивником такої позиції виступив голова міненерго РФ Сергій Шматко, що очолював російську делегацію.
За його пропозицією було вирішено змінити формат зустрічі і провести засідання у вузькому колі, після чого всі члени делегацій, крім міністрів, вийшли із залу засідань. За словами джерела, після тривалої дискусії більшість учасників підтримали Росію та погодилися перенести обрання генсека на грудень, давши Москві ще півроку на міркування. Доти міністр енергетики Катару буде виконувати функції генсека - на тимчасовій основі.
Головним же підсумком учорашнього засідання стало затвердження структури організації, списку її робочих органів і розміру стартового бюджету. Поки на розвиток організації, за даними Комерсант-Україна, вирішено виділити $2 млн. Ці гроші підуть на зарплату співробітникам, формування технічної бази і канцелярські приналежності. Катар пообіцяв надати для секретаріату ФКЕГ приміщення на безоплатній основі.
При цьому всі учасники зустрічі пообіцяли прискорити ратифікацію угоди про заснування ФКЕГ, що вже зробили Алжир, Єгипет, Катар, Лівія, Тринідад і Тобаго, а також Росія. Представник Ірану повідомив, що Тегеран оформив усі необхідні документи, однак ніяких письмових підтверджень так і не надав. Болівія, Венесуела, Нігерія та Екваторіальна Гвінея пообіцяли ратифікувати угоду в найближчі місяці. У вчорашній зустрічі на правах гостя взяла участь делегація Об'єднаних Арабських Еміратів, що не входять у ФКЕГ. Дотепер керівництво ОАЕ ставилося до роботи ФКЕГ досить скептично, однак тепер, зважаючи на все, переглянуло свою позицію.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас