Експерт: Ризик неотримання чергового траншу МВФ залишається високим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ризик неотримання чергового траншу МВФ залишається високим

Казна та Політика
1738
Ризик неотримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду залишається високим, оскільки передвиборні перегони вже набрали обертів, а в бюджетній сфері залишається чимало питань, які не мають життєздатних рішень, що повністю задовольняють і уряд, і керівництво Фонду, вважає економіст інвестиційної компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.
При цьому він вважає, що основна увага місії МВФ буде прикута до бюджетного сектору. "Недавнє прийняття парламентом у першому читанні законопроекту, спрямованого на збільшення видатків на соціальні потреби, повинне стати головним дискусійним моментом.
Проблема збільшується заявою лідера опозиції Віктора Януковича про те, що ці видатки повинні фінансуватися за рахунок коштів кредиту МВФ. Фонд, безсумнівно, зажадає гарантій того, що:
1) такого значного збільшення мінімальної заробітної плати і пенсій не відбудеться;
2) якщо рішення про якесь збільшення і буде прийнято, уряд і депутати будуть вишукувати внутрішні джерела доходів для його фінансування", - відзначив Блінов.
Другим важливим спірним питанням, на думку експерта, стануть плани уряду щодо збільшення статутного фонду "Нафтогазу" та інших схем його фінансування через державні банки або НБУ. "Ми очікуємо, що МВФ продовжить закликати уряд підвищити ціни на газ для населення, щоб збалансувати бюджет "Нафтогазу".
Ми вважаємо, що уряд спробує переконати Фонд у тому, що:
1) основною проблемою є платіжна дисципліна, а не ціни як такі;
2) ціни для населення підвищать, але пізніше, приблизно, на початку 2010 р.
Крім того, багато чого буде залежати від успіху газових переговорів з європейськими партнерами. Якщо Україні вдасться заручитися певним зовнішнім фінансуванням, що дозволить закачати газ у підземні сховища на зиму, її позиція на переговорах із МВФ буде більш сильною", - сказав він.
Разом з тим Блінов підкреслив, що інші аспекти домовленостей викликають менше підстав для занепокоєння. Експерт прогнозує, що, незважаючи на низку наявних проблем, Україні вдасться одержати третій транш кредиту МВФ у розмірі 3.2 млрд дол.
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас