Таємне стало явним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таємне стало явним

Казна та Політика
8043
Падіння економіки України в I кварталі на 20,3% стало рекордним показником для Європи, хоча і виявилося не настільки критичним, як очікували експерти.
Оприлюднені вчора цифри Держкомстату, в об'єктивності яких не сумнівається Секретаріат Президента, можуть заспокоїти інвесторів, вважають експерти. Але, на їхню думку, необхідність секвестру державного бюджету стає усе більш очевидною.
Держкомстат учора оприлюднив ключовий макропоказник, що характеризує ситуацію в економіці України: в I кварталі валовий внутрішній продукт (ВВП) країни скоротився на 20,3%. Це рекордне в Європі економічне падіння.
Дотепер найбільш постраждалими від кризи вважалися Латвія (ВВП упав на 18,6%), Естонія (-15,6%) і Литва (-13,6%). У цілому ВВП Євросоюзу в I кварталі впав усього на 4,5% (єврозони - на 4,8%). Падіння на 20,3% - перша оцінка ВВП України з початку року. Ще в лютому уряд відмовився від щомісячної публікації даних ВВП, які стали щоквартальними. Їхній розрахунок тривав не 45 днів, а 90.
З урахуванням інфляції (індекс-дефлятор ВВП склав 122,4%) номінальний ВВП упав незначно - на 6,55 млрд грн, або 3,45%,- до 183,22 млрд грн. Найбільше падіння валової доданої вартості в січні-березні зафіксоване в будівництві (-54,1%) і переробній промисловості (-36,5%). Ідентичними темпами скоротилися і податкові надходження від імпорту (-36,4%).
Великі темпи спаду в торгівлі (-18%), транспорті та зв'язку (-14,4%), виробництві і розподілі електроенергії, газу і води (-19,3%). Несподівано низьким (-4,1%) виявився спад в інших видах економічної діяльності - фінансовій, операціях з нерухомістю, держуправлінні. Єдиною галуззю, яка показала зростання, стало сільське господарство (+1,3%).
Тим часом дані Держкомстату виявилися кращими від прогнозів експертів. Президент Віктор Ющенко очікував падіння ВВП на 23-25%, Рахункова палата - на 21,2%. "У своїх розрахунках ми ґрунтувалися на даних Нацбанку про роботу ключових галузей економіки (падіння на 29,9%).
Але очевидно, що спад у сфері освіти (-2,8%) або охорони здоров'я (-4,6%) виявився меншим, що й скоригувало підсумковий показник", - говорить керівник служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський. На його думку, розрахунки Держкомстату об'єктивні: "Якби його завданням була фальсифікація статистичних даних, то підсумкова цифра була б значно меншою. А так різниця в розрахунках несуттєва".
Керівник групи радників глави Нацбанку Валерій Литвицький повідомив про офіційний початок в Україні рецесії - падіння ВВП фіксується другий квартал поспіль (в IV кварталі 2008 року економіка України впала на 8%): "Сумарний спад за ці два квартали перевищує максимальний річний спад економіки України, зафіксований в 1994 році, на 22,9%".
Експерти очікують збереження темпів падіння. "Аналогічні темпи спаду ВВП ми одержимо і за підсумками I півріччя", - вважає екс-міністр економіки Анатолій Кінах. З такою оцінкою погоджується економіст Світового банку Руслан Піонтковський: "Швидше за все, за підсумками I півріччя ми одержимо лише ненабагато кращі показники, а більш помітного поліпшення варто очікувати тільки в III кварталі".
При цьому Світовий банк має намір у найближчі тижні переглянути "убік погіршення" свій прогноз спаду ВВП України в 2009 році (зараз - на 9%).
Аналітики розходяться в оцінках впливу даних ВВП. "На фондовому ринку такі статистичні дані додадуть сумнівів, тому попитом найближчим часом будуть користуватися короткі покупки", - впевнений співвласник брокера Gainsfort Сергій Лесик. Жуковський, навпаки, вважає, що 20-процентне падіння ВВП заспокоїть ринок: "Експертів такий спад не здивує, вони очікували більшого.
Уряду варто повернутися до місячної публікації статистичних даних, що покаже стабільну ситуацію в економіці". А радник глави правління Укргазбанку Олександр Охріменко відзначає, що "на банківський сектор дані ВВП не вплинуть: у питанні рефінансування західні банки найменше дивляться на економічні показники, знаючи, що до 60% економіки перебуває в тіні".
Оприлюднення даних про спад ВВП робить актуальним перегляд держбюджету-2009, впевнені економісти. За оцінкою гендиректора Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Ірини Щербини, настільки велике падіння ВВП ставить під загрозу задеклароване урядом виконання бюджету, розрахованого з урахуванням зростання ВВП на 0,4%.
"Звичайно, немає прямої залежності між темпами спаду ВВП і зниженням бюджетних надходжень. Але важко пояснити, як при такому економічному спаді уряд без залучення авансових платежів і, імовірно, емісії, домагається виконання бюджету", - говорить пані Щербина. "Восени з'явиться низка факторів ризику - від підвищення ціни імпортного газу до зростання тарифів на житлово-комунальні послуги. У таких умовах від подальшого спаду ВВП нас може захистити тільки термінове внесення змін у держбюджет, розрахованих на більш реалістичному прогнозі ВВП за підсумками року", - впевнений Кінах.
Як змінилася структура ВВП України, %
Джерело: Держкомстат
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас