Третій і зайвий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третій і зайвий

Енергетика
2215
У НАК "Нафтогаз України" з'явився конкурент. Як стало відомо Комерсант-Україна, із травня цього року компанія "Промгаз України" народного депутата Руслана Богдана (БЮТ) почала імпорт російського газу. Аналітики відзначають, що він не має перспектив, оскільки порушує закон Росії про експорт газу. А факт поставок в обхід російської монополії, на їхню думку, може негативно вплинути на взаємини "Нафтогазу" і "Газпрому".
У травні компанія "Промгаз України" поставила в Україну 13,5 млн кубометрів російського природного газу, у червні - 13 млн, які були експортовані швейцарською Metcoal S.A., говориться в матеріалах Центральної енергетичної митниці . Побічно цю інформацію підтверджують і дані Мінекономіки: у травні газ поставлявся в країну по $270,95 за тисячу кубометрів (ціна покупки газу "Нафтогазом" в "Газпрому" в II кварталі) і $272,22 за тисячу кубометрів. Остання вартість - ціна покупки газу новим декларантом.
Факт поставок російського газу в Україну підтверджує і власник "Промгазу України", народний депутат Руслан Богдан (БЮТ). За його словами газ, що поставляється компанією, добувається на Марковському родовищі (Ростовська область, РФ). "Власник цього родовища - українська сторона", - уточнив він. Держкомнадр РФ оцінює промислові запаси російської частини Марковського родовища в 14,7 млрд кубометрів. Газ поставляється в Україну по газопроводу, що з'єднує родовище з Луганською областю, його пропускна здатність - понад 500 млн кубометрів на рік. В 2008 році газ, що добувається на Марковському родовищі, реекспортувався в Польщу.
Нагадаємо, тоді експортером газу була RosUkrEnergo, 50% якої володів "Газпром", а 50% - підприємець Дмитро Фірташ і його партнери.
Таким чином, в Україні вперше із часу підписання січневих газових угод між "Нафтогазом" і "Газпромом" з'явився альтернативний імпортер палива. За згодою між "Нафтогазом" і "Газпромом" цього року Україна повинна імпортувати 41,6 млрд кубометрів газу, а з 2010 по 2019 роки - по 52 млрд кубометрів. "Відхід від монополії - безперечний плюс для кінцевих споживачів. Це створює передумови для здорової конкуренції на ринку і можливості зниження цін", - відзначає почесний голова наглядової ради концерну "Стирол" Микола Янковський.
Втім, аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров вважає, що договір порушує російський закон "Про експорт газу". "Згідно з ним, експортером може бути тільки власник єдиної системи газопостачання, тобто 'Газпром'", - нагадує він. Крім того, у законодавстві РФ і України закріплена монополія на експорт природного газу.
В "Нафтогазі" учора відмовилися від коментарів. А в "Газпромі" заявили, що "усі поставки газу здійснюються через єдиний експортний канал - 'Газпром-Експорт'". "Швидше за все, це відбулося через недогляд. Боюся, цей експорт не має перспективи", - говорить Валерій Нестеров.
Сам Руслан Богдан стверджує, що його компанія має офіційний дозвіл на імпорт із Росії. "Цей виняток зроблено тому, що технічно неможливо транспортувати газ по інших магістральних газопроводах. Технічно можливо залучити в газопровід і інших добувачів газу в Росії, але російська сторона цього не допустить", - відзначає він.
Експерти не виключають, що поставки російського газу в Україну в обхід російської монополії можуть вплинути на взаємини "Нафтогазу" і "Газпрому". "Мене дивує факт порушення монополії 'Газпрому' на експорт російського газу. У цьому випадку 'Нафтогазу' варто було б повернутися до прямих закупівель газу в Середній Азії, - говорить директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. - Це допомогло б і Туркменії, яка виявилася заручницею монополії 'Газпрому'".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас