ДІУ не змогла продати свої облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДІУ не змогла продати свої облігації

Валюта
770
Минулої п'ятниці Державній іпотечній установі не вдалося дорозмістити свої облігації на 500 мільйонів гривень. Аукціон не відбувся через відсутність заявок покупців.
Нагадаємо, тижнем раніше, 19 червня, ДІУ через продаж своїх облігацій залучила 500 мільйонів гривень із запланованого 1 мільярда. Покупцем виступив Ощадбанк. Після цього глава правління ДІУ заявив, що друга половина облігацій буде продана на аукціоні 26 червня, мовляв, домовленість така з покупцем уже є.
Причиною того, що Ощадбанк, що, як планувалося, повинен був викупити і другу частину бондів ДІУ, але відмовився від своїх намірів, стала непогодженість дій уряду і Національного банку.
За словами керівництва ДІУ, глава НБУ Володимир Стельмах пообіцяв, що Нацбанк надасть під ці облігації рефінансування. Але він дотепер цього не зробив - станом на 26 червня папери ДІУ, викуплені Ощадбанком тижнем раніше, так і не були монетизовані. За словами експертів, це і стало причиною того, що поки Ощадбанк відмовився від викупу другої половини облігацій іпотечної установи.
Незважаючи на п'ятничну невдачу, 500 мільйонів гривень Державна іпотечна установа (ДІУ) уже одержала у своє розпорядження. Подальші дії установи визначені досить чітко: кошти від розміщення облігацій підуть на реалізацію пілотного проекту державної програми із завершення будівництва житла.
Механізм держфінансування добудовування житла умовно можна розділити на три етапи. На першому з них (завершився минулого тижня) міжвідомча комісія, у яку входять представники Мінрегіонбуду, Мінфіну, Мінекономіки, двох держбанків, ДІУ, а також Української національної іпотечної асоціації, відібрала із всіх недобудів з готовністю 70% і вище, 116 найбільш "готових" і "прозорих" (обов'язкова умова - робота через фонди фінансування будівництва).
Один з основних критеріїв відбору - ціна продажу житла, що не повинна була перевищувати певну межу: для Києва це 8 тисяч гривень за квадратний метр, Київської області - 7,5 тисячі гривень, обласних центрів і Севастополя - 6 тисяч гривень, інших населених пунктів - 5 тисяч гривень за квадратний метр. Через таку низьку цінову стелю серед 116 відібраних недобудів не знайшлося місця об'єктам з Києва і Київської області. У той же час у списку претендентів є 3 недобуди з Донецька, 2 - із Дніпропетровська, 6 - з Одеси, 7 - з Харкова, 5 - із Севастополя і 7 - зі Львова.
На другому етапі буде проводитися конкурс між уже відібраними об'єктами. На першочергову фінансову допомогу держави будуть претендувати ті об'єкти, забудовники яких запропонують найнижчу ціну квадратного метра. У такий спосіб буде обрано 10 недобудів-щасливчиків. Конкурс планують провести цього тижня.
Вся надія на Ощадбанк
Наступний етап - кредитування позичальників на придбання житла у відібраних на конкурсі недобудах. У постановах Кабміну чітко не зазначено, який з банків буде видавати кредити іпотечної установи потенційним мешканцям. "Ми дали пропозиції уряду про підключення банків-партнерів ДІУ до реалізації цієї програми. Але поки ще рішення немає", - говорить перший заступник глави ДІУ Сергій Святко.
За його словами, у пілотному проекті таким буде державний Ощадбанк як один із "найнадійніших і найбільш розгалужених". Цей банк, після того як об'єкти відбере міжвідомча комісія, буде ще раз їх перевіряти і проводити акредитацію. Якщо ж якийсь об'єкт буде забракований, його місце займе один з інших недобудів, відібраних на першому етапі.
Вся процедура відбору і акредитації, за словами керівництва ДІУ, повинна закінчитися найближчим часом. "І тільки коли сума, необхідна для добудовування житла, буде чітко визначена, фізична особа зможе піти в банк-кредитор і одержати кредит на придбання квартири у відібраному недобуді. Про початок такого кредитування ми, напевно, будемо сповіщати через наш сайт", - припускає Сергій Святко. Мовляв, відразу ж після визначення 10 недобудів-щасливчиків і схвалення їх з боку Ощадбанку іпотечна установа авансом направить кошти в держбанк, який без усяких зволікань почне кредитувати. Правда, на руки позичальникові кошти видаватися не будуть, вони будуть прямо надходити у фонд фінансування будівництва. "Наші плани: до вересня повинні бути видані іпотечні кредити на суму 500 мільйонів гривень, до кінця року - на другі 500 мільйонів", - говорить Сергій Святко.
Іпотека під 14,6% річних
Остаточного рішення щодо одного з основних питань - під який відсоток будуть видаватися Ощадбанком ці кредити - поки ще немає. Для початку уряду потрібно визначитися, під який відсоток ДІУ буде рефінансувати Ощадбанк (над цим чиновники Кабміну ще думають). Разом з тим керівництво іпотечної установи стверджує, що Ощадбанк буде одержувати ресурси ДІУ не дорожче ніж під 12,6% річних. А так як уряд у цій програмі закріпив жорстку маржу для банку - не більше 2%, то, по ідеї, громадяни зможуть взяти іпотечний гривневий кредит за цією програмою під 14,6% річних. У той же час середньоринкова ставка за іпотечними кредитами у гривні, за даними ДІУ, становить 25,51%.
Правда, скористатися програмою ДІУ зможуть далеко не всі охочі, навіть якщо їх улаштує місце розташування пілотних недобудів. Жорсткі умови відбору клієнтів, якими "славиться" ДІУ ще з минулих років, залишаються і сьогодні. Претендувати на кредит зможуть тільки ті, хто готовий внести перший внесок не менше 25% вартості квартири, а сума щомісячних платежів за цим кредитом не перевищить 45% щомісячного доходу сім'ї позичальника.
Крім жорстких умов кредитування, є ще одна перешкода - обсяги кредитних ресурсів, з якими ДІУ реалізує пілотний проект, не порівнянні з потребами ринку. У самому ДІУ говорять, що мільярда гривень вистачить на іпотечні кредити 4 тисячам позичальників - для ринку смішна цифра.
У підсумку, хто саме і яким чином стане щасливим власником кредиту на недобуд, сказати важко. Тому учасники не виключають, що процвітаюча і у більш "ліквідні" часи система відкатів навколобанківським посередникам за одержання іпотеки за програмою ДІУ зараз буде працювати на повну силу. У самій іпотечній установі взагалі заперечують наявність подібних схем. "Інформація про "нечесних" співробітників банків-партнерів до нас жодного разу не надходила. До речі, за 2008 рік і перші 4 місяці 2009-го ДІУ не виконала план викупів іпотечних кредитів. Тому, швидше за все, це, як завжди, чутки", - запевняє Сергій Святко.
Банкіри побоюються іпотеки
Коли почнеться масштабніше кредитування, спрогнозувати ніхто не береться. "Швидше за все, крім пілотної програми з добудовування житла, до кінця року ніяких інших проектів реалізовувати не будемо", - говорить Сергій Святко. Але навіть якби і почали, масового кредитування громадян однаково не передбачається - багато банків-партнерів іпотечної установи не ризикують видавати іпотеку. "Проблема не в самій програмі пільгового кредитування іпотеки, а в загальній економічній ситуації. Тому ми прийняли рішення не видавати такі кредити, і, думаю, більшість українських банків приймуть таке ж рішення", - говорить Франсуа Бенароя, глава роздрібного бізнесу УкрСиббанку, що в 2008 році був лідером ринку іпотечного кредитування.
"У поточних економічних умовах банк, що активно співробітничає з ДІУ, ризикує одержати у своєму портфелі великий обсяг "поганих" кредитів, що відразу спричинить проблеми з його капіталізацією. Тому природний інтерес банкірів до програм ДІУ може з'явитися не раніше ніж наступного року", - доповнює колегу фінансовий експерт Ерік Найман.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас