Український фондовий ринок повернувся в початок травня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український фондовий ринок повернувся в початок травня

Фондовий ринок
258
Негативні новини з-за кордону і прагнення торговців зафіксувати отриманий прибуток продовжують тиснути на фондові індекси. За минулий тиждень вони знизилися ще на 2,8-4,7%
Падіння вітчизняного фондового ринку триває вже другий тиждень поспіль. За період з 22 по 26 червня індекс Української біржі (УБ) просів на 4,68%, а разом зі зниженням позаминулого тижня падіння становить уже 11,8%. Така двотижнева корекція повернула вітчизняні фондові індекси до рівнів, на яких вони перебували на початку травня. Так, на закриття торгів у п'ятницю, 26 червня, індекс (УБ) становив 977 пунктів, а ПФТС - 405,5 пункту.
На відміну від індексу обсяг торгів акціями на УБ дещо змінився - за період з 22 по 26 червня він склав 35,7 мільйона гривень (на 2,7 мільйона менше, ніж тижнем раніше). На ПФТС обсяг торгів, навпаки, збільшився на 15, 4 мільйони гривень - до 43,1 мільйона. Активізацію торгів на ПФТС учасники ринку пов'язують із кінцем місяця і традиційними для цього періоду технічними угодами.
Імпортували негатив
Основною причиною здешевлення акцій українських компаній аналітики називають негативне зовнішнє тло на закордонних майданчиках. "Після вкрай стрімкого зростання протягом декількох останніх місяців український фондовий ринок розвернувся. Сприяла цьому в першу чергу стрімка корекція на західних фондових майданчиках", - говорить аналітик інвесткомпанії Capital Times Ігор Держипільский.
До негатива, що йде із закордонних ринків, додався ще один фактор - завершення кварталу і півріччя. Це, у свою чергу, викликало бажання інвесторів зафіксувати прибуток на кінець звітного періоду. "Тенденція підкріпилася продажем паперів іноземними інституціональними інвесторами, які зацікавлено зафіксувати прибуток своїх фондів за перше півріччя", - вважає аналітик інвесткомпанії "Фойл Секьюрітіз" Олексій Орлов. До того ж тиск на котирування акцій чинить майбутній вихід зовсім невтішних макроекономічних даних. "Очікування виходу інформації із ВВП за I квартал не додає ринку оптимізму, що додатково тисне на ринок", - розповідає трейдер інвесткомпанії "Ренесанс Капітал" Михайло Завадовський.
Герої-невдахи
Найбільш невдалим минулий тиждень став для Крюківського вагонобудівного заводу (КВЗ), його акції подешевшали на 18,7%. При цьому обвал вартості паперів відбувся на тлі позитивної новини для емітента - КВЗ повідомив, що візьме участь у тендері на поставку вагонів для Київського метрополітену на суму 40 мільйонів євро.
"Для такого падіння акцій КВЗ особливих причин не спостерігалося. Швидше за все, це були спекулятивні продажі на ринку, що коригується, ", - вважає керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Степанов.
Нелегким видався тиждень для "Укрнафти", її акції подешевшали на 11,9%. Тиск на вартість цих паперів могло виявити зниження світових цін на нафту нижче рівня 70 доларів за барель. Однак більш правдоподібною причиною падіння вартості акцій виглядають внутрішнукраїнські фактори. "Компартія України обвинуватила групу Ігоря Коломойського "Приват" у руйнуванні "Укрнафти" і завданні збитків державі на суму 2,25 мільярда гривень. А негативне новинне тло завжди відштовхує інвесторів", - розповідає аналітик групи компаній "ТЕКТ" Ірина Васильєва.
Успішним тиждень став для акцій "Мотор Січі", які, незважаючи на падаючий ринок, навіть зросли за підсумками тижня на 1,4%. Біржовий успіх "Мотор Січі" аналітики пов'язують із тим, що компанія уклала договір на 150 мільйонів доларів на модернізацію двигунів АН-32 для військово-повітряних сил Індії.
Не вірять в успіх
Прогнози трейдерів на поточний тиждень невтішні. "Зовнішнє тло поки що залишається негативним, виходячи з невизначеностей інвесторів у ситуації зі світовою економікою, внутрішнє макроекономічне й корпоративне тло не приносить очікуваних плодів за рухом акцій вгору, тому корекція, швидше за все, буде тривати", - вважає Степанов.
Думка експертів
Протягом останніх двох тижнів український фондовий ринок упав на 11,8% (індекс Української біржі). Які основні причини такого зниження ринку? Як довго буде тривати корекція?
Олександр Шнир, директор департаменту продажів і трейдингу інвесткомпанії "Конкорд Капітал"
За останні три місяці індекс Української біржі виріс на 94,23%, індекс ПФТС - на 84,58%. Українські індекси росли в руслі загальносвітових тенденцій - наприклад, 3 червня індекс S&P досяг семимісячного максимуму. При цьому настільки стрімке зростання вітчизняного ринку відбувалося на тлі макроекономічної ситуації, що погіршується, як у нашій країні, так і в усьому світі. І багато гравців розуміють, що потрясіння на фінансових ринках можуть повторитися. Тому не дивно, що багато інвесторів захотіли зафіксувати отриманий в результаті тримісячного зростання прибуток. Це одна із причин, чому ми спостерігаємо зниження цін на акції в останні два тижні. До того ж протягом цього часу виходили негативні новини як на західних ринках, так в Україні.
Складно зробити точний прогноз вітчизняних фондових індексів до кінця літа. Я думаю, що динаміка ринку в найближчі тижні визначить тенденцію, яка буде переважати в літній період. Восени, швидше за все, ми побачимо м'яку, але, підсилену надалі корекцію як на українському, так і на міжнародних ринках. Пов'язане це з тим, що базові проблеми, з якими мучаються ринки останні півтора року, нікуди не зникли, а почасти навіть збільшуються. Від сьогоднішніх рівнів під кінець року ринок може впасти в 2-2, 5 рази.
Володимир Ланда, начальник аналітичного відділу інвесткомпанії "Український фондовий центр"
До березня поточного року індекс ПФТС знизився в 6 разів порівняно з піковими значеннями початку 2008-го. Оскільки вартість українських акцій на початку весни перебувала на надмірно низьких рівнях, не дивно, що в наступні два місяці вона подвоїлася. Таким чином, акції стали коштувати втричі дешевше, ніж у докризовий період. Те, що весняне відновлення ринку відбувалося на тлі істотного ослаблення вітчизняної економіки, можна пояснити тимчасовим лагом, необхідним для прийняття рішень інституціональними інвесторами, а також розвитком інтернет-трейдинга.
Саме цей інструмент повинен буде протистояти безлічі негативних факторів - економічному спаду, політичній нестабільності, відтоку закордонного капіталу. Також потрібно відзначити, що в умовах низької ліквідності цінних паперів у низки гравців є можливість маніпулювання ринком, що суттєво ускладнює прогнозування його динаміки. Втім, можна припустити, що в найближчі місяці низка інвесторів влаштує розпродажі - цей час може стати ідеальним для входження на ринок готових до ризику гравців із тривалим обрієм інвестування, оскільки кризи не тривають вічно і рано чи пізно економіка нашої країни відновить зростання, що позначиться і на фондовому ринку.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас