Однією ногою в опозиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Однією ногою в опозиції

Казна та Політика
1371
Президент доручив "Нашій Україні" стати "партією намбер ван". Заради цього політсила Віктора Ющенка вирішила повернути собі стару назву і затерті гасла, а також перейти в "напівопозицію". Процес реанімації партії обіцяє бути довгим і важким.
Правильним шляхом
"Партія "Наша Україна" починає свій ренесанс, починає своє відновлення", - такими словами президент Віктор Ющенко 27 червня відкрив VII з'їзд "рідної" політичної сили. І відразу ж окреслив амбіційні перспективи: "Ми підемо на вибори. І, до речі, щоб ви запам'ятали, ми переможемо!"
Для політика, рейтинг якого перебуває в межах статистичної похибки, Віктор Ющенко демонстрував незгасимий оптимізм і намагався заразити цим оптимізмом усіх членів "Нашої України", яка, згідно із соцопитуваннями, не долає навіть тривідсоткового бар'єру.
Також Ющенко відразу пояснив, кого саме потрібно перемогти. Левову частину свого виступу почесний глава "Нашої України" присвятив критиці Юлії Тимошенко, очолюваного нею Кабінету Міністрів, БЮТ і парламентської коаліції. "Чи можна сьогодні сказати, що БЮТ і партія "Батьківщина" мають ідеологію? Яка це ідеологія? Домогтися влади за всяку ціну? Це не те, що необхідно сьогодні Україні", - заявив він. Ющенко підкреслив, що Кабмін і коаліція "ведуть політику безмежного популізму" і закликав "Нашу Україну" відхреститися від політики уряду і парламентської більшості.
Делегати установку президента зрозуміли правильно. Глава львівської парторганізації "Нашої України" Володимир В’язівський заявив із трибуни, що головне завдання "нашоукраїнців" - не дозволити Тимошенко і Януковичу отримати владу. "Завдання нашої політичної сили - не допустити цього сценарію для реалізації в Україні, максимально об'єднатися навколо українського президента, який, як Мойсей, на жаль, не 40 років, а лише 5 веде нас правильним шляхом", - пояснив однопартійцям В’язівський.
Втрачені душі
Віктор Ющенко, немов доповнюючи біблійний образ, закликав "заблудлих" депутатів-"нашоукраїнців", які підписали коаліційну угоду, залишити парламентську більшість. Мовляв, "нема чого робити в тій коаліції". З'їзд партії президента підтримав і закликав "блудних синів" вийти зі складу більшості.
Зараз до коаліції входять четверо членів партії "Наша Україна": Микола Мартиненко, який очолює парламентську фракцію НУ-НС і київську парторганізацію "Нашої України", Олександр Третьяков, за яким стоїть кіровоградське відділення партії, Едуард Зейналов і Юрій Ключковський.
Члени парламентської фракції НУ-НС Ольга Герасим’юк і Руслан Князевич, які займали 6 і 9 місця в першій десятці "Нашої України" на виборах 2007 року, також входять до більшості, але партійні мандати вже склали. Зважаючи на все, їх прикладу наслідують й інші "заблудлі".
Очолювана Миколою Мартиненком Київська міська регіональна організація "Народного союзу "Наша Україна" звинуватила політраду партії в політичних репресіях і приходити на з'їзд відмовилася. У відповідь Віктор Ющенко закликав виключити ренегатів з партії. "Якщо в нас існують політичні організації - міські або обласні, які не бажають приходити на з'їзд, мабуть, їх місце в іншій політичній силі, а не в партії "Наша Україна", - заявив він.
"Наша Україна" може виключити "заблудлих" з партії (чого вони нітрохи не бояться і думають про додавання партійних мандатів), але змусити Мартиненка і компанію вийти з коаліції або відмовитися від депутатських значків - немає ніякої можливості.
В "Нашої України" немає більшості у фракції НУ-НС. Отут партія неспроможна. Це було зрозуміло ще до з'їзду. "Ми в партії розуміємо, що багато членів НУ, скоріше, здадуть партійний квиток, ніж вийдуть із більшості", - зізнавав ще за тиждень до з'їзду той же Володимир В’язівський. В'ячеслав Кириленко також висловив переконання, "ніяке рішення з'їзду не змінить ситуацію в коаліції". Тому рішення з'їзду "Нашої України" про перехід в опозицію до парламентської більшості - це лише елемент передвиборної риторики.
Напівопозиція
Про те, що "Наша Україна" перейшла в опозицію тільки на словах, свідчить і те, що ніякого рішення про долю "помаранчевих" міністрів з'їзд не прийняв. Із закликами відхреститися від політики коаліції і відкликати "нашоукраїнців" з Кабміну за кілька днів до з'їзду виступили регіональні організації "Нашої України".
До цього глава Мінюсту і член "Нашої України" Микола Оніщук заявив, що уряд припинить бути легітимним, якщо третина його складу (9 міністрів) піде у відставку. Зараз у Кабміні Тимошенко вже пустують чотири крісла - міністрів фінансів, оборони, іноземних справ і транспорту. Ще п'ять портфелів - у представників "Нашої України": Микола Оніщук очолює Мінюст, Олексій Кучеренко - МінЖКГ, Володимир Шандра - МНС, Юрій Павленко - Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту, Іван Васюник займає посаду віце-прем'єра.
Юлія Тимошенко напередодні з'їзду "Нашої України" попередила, що знає про плани президента щодо "виведення міністрів зі складу Кабміну", але результат "нашоукраїнців" на роботу уряду не вплине. Прем'єр права: закон про Кабінет Міністрів хоч і припускає, що уряд "отримує повноваження після прийняття присяги не менш ніж двома третинами його членів", однак там немає норми про те, що після відставки третини членів Кабмін буде неповноважним.
Рішення щодо відкликання міністрів, проте, було б логічним продовженням тези "Нашої України" про перехід в опозицію. "Природно, що після цього потрібно буде відкликати наших міністрів з уряду", - говорила ще 23 червня Ксенія Ляпіна.
Через пару днів Ксенія Ляпіна логіку скоригувала. "Безумовно, якщо ми виходимо з коаліції, то логічно, що повинні відкликати міністрів. Але це логічно тільки тоді, коли видно наступний крок. Наприклад, ми виходимо з уряду (а, отже, Кабінет Міністрів втрачає кворум) і, як наслідок - формування нової коаліції, нового уряду. Однак при нинішній ситуації, у переддень президентських виборів, це недоцільно", - пояснила вона в інтерв'ю газеті "Україна молода".
Тому, за словами глави президентського секретаріату і політради президентської партії Віри Ульянченко, міністрів зобов'яжуть "брати активну участь у роботі уряду і відстоювати свої зауваження до урядових рішень". "Якщо ж уряд не буде прислухатися до рекомендацій наших міністрів, тоді будуть можливі різні варіанти", - натякнула глава президентської канцелярії.
Іншими словами, у президента хочуть зберегти вплив на уряд і не дати Юлії Тимошенко одноосібно "керувати" Кабміном. Виходить, "Наша Україна" однією ногою стоїть в опозиції, а іншою ступає килимовою доріжкою в залі засідань уряду. Але що вдієш - попереду вибори і важкий кризовий будень. Як говорили герої фільму "Особливості національного полювання", "жити захочеш - ще не так розкорячишся".
Старий багаж
З таким от напівопозиційним статусом "Наша Україна" підходить до старту виборчих перегонів. Щоб забіг до парламентських крісел був результативним, партійці вирішили використовувати старі перевірені методи.
Рішенням з'їзду партія знайшла стару коротку назву, відмовившись від приставки "Народний союз". Повернулися і старі, зразка 2007 року, гасла: "Наша Україна" закликала всі парламентські фракції скасувати депутатську недоторканність, нагадавши про вбивство Валерія Олійника на Кіровоградщині, у якому підозрюється "бютівець" Віктор Лозинський. Зрозуміло, що "Наша Україна" збирається в боротьбі проти Юлії Тимошенко підняти ім'я Олійника на свої прапори - як колись використовували ім'я Георгія Гонгадзе в боротьбі проти Леоніда Кучми.
Залишивши своїх міністрів займатися в Кабміні спільною з Тимошенко справою, "Наша Україна" вирішила перемогти суперницю словами. Цю стратегію - палити опонента дієсловом - демонструють відразу кілька резолюцій з'їзду президентської партії.
В одному з них "Наша Україна" закликає Кабмін Тимошенко "негайно припинити безвідповідальну політику популізму" і терміново подати в Раду проекти антикризових рішень. "Нашоукраїнці" обіцяють проголосувати за них, навіть незважаючи на свою опозиційність. Голосувати за антикризові рішення уряду, перебуваючи в коаліції, не дозволяє бездарна антикризова політика Кабміну і Тимошенко особисто.
У другому комюніке "Наша Україна" звинуватила Юлію Володимирівну в тому, що вона перекреслила всі досягнення президента в сфері захисту знедолених громадян. А якщо уряд не може належним чином піклуватися про соціальний захист українців, то його глава - Юлія Тимошенко - не має ніякого морального права балотуватися на посаду президента. "Ми вимагаємо від прем'єр-міністра Юлії Тимошенко або відмовитися від президентських амбіцій і сконцентрувати всі зусилля на виправленні помилок, або подати у відставку", - говориться в рішенні "Нашої України". Так, саме так, а не інакше.
Тут не можна не визнати: тепер у Тимошенко - з її рейтингом, що дозволяє вийти в другий тур президентських перегонів, і доступом до податкових і бюджетних важелів, - просто немає іншого вибору, крім як визнати всі свої гріхи і мирно вийти на політичну пенсію. За задумом авторів заяви, вона, очевидно, так скоро і зробить.
Позбувшись у такий спосіб від головного суперника, озброївшись перевіреними талісманами - старою назвою, логотипом і гаслом, "Наша Україна" почне впевнений рух до оцінки "намбер ван". Для партії, яка, за словами аксакала-опозиціонера Євгена Червоненка, "є розгубленою", яку "багато її членів зрадили і перейшли в інші політичні сили", яку "поєднує не ідея, а психологія дрібних крамарів", дорога до рейтингових вершин вочевидь буде довгою і важкою. Зрештою, Мойсей водив євреїв пустелею 40 років, а Ющенко, за словами Володимира В’язівського, водить "нашоукраїнців" правильною дорогою лише 5.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас