"Приват" купила 18% акцій "Укртатнафти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Приват" купила 18% акцій "Укртатнафти"

Енергетика
1361
Компанія "Укртатнафта", що контролює найбільший в Україні Кременчуцький НПЗ, продала на аукціоні 18,3% своїх акцій. Переможцем торгів стала фірма "Корсан", родинна групі "Приват" Ігоря Коломойського. Це придбання дозволило їй збільшити свою частку в "Укртатнафті" з 1,25 до 19,5%. Виставлені на торги акції були передані емітенту в результаті багаторічних судових розглядів. Спочатку вони емітувалися на користь американської компанії Seagroup Internationalinc. і швейцарської Амruz Trading AG. На ділі ж їх контролювали російські співзасновники "Укртатнафти" - Мінземмайна Татарстану (володіє самостійно 28% акцій) і компанія "Татнафта" (8,6%).
Однак у нинішньому році Вищий госпсуд України визнав купівлю цінних паперів офшорами неправомірною. Справа в тому, що акції "Укртатнафти" так і не були оплачені американською і швейцарською структурами. За рішенням Госпсуду Полтавської області 18,3% акцій були списані на рахунки емітента - "Укртатнафти". Потім цей же суд зобов'язав підприємство реалізувати пакет. Взяти участь в аукціоні мав право кожний діючий акціонер ЗАТ "Укртатнафта". Однак найбільший акціонер "Укртатнафти" - НАК "Нафтогаз України" (43,1%) - не зміг взяти участь у торгах.
Держкомпанія спробувала подати відповідну заявку, однак вона була відхилена аукціонною комісією. За словами ліцитатора, начальника управління з корпоративних прав і акціонерного капіталу "Укртатнафти" Ігоря Лещенка, до поданого документа в аукціонної комісії було багато зауважень. Із цієї причини аукціонна комісія дозволила "Нафтогазу" подати повторну заявку до 26 червня (за день до проведення торгів). Цього разу НАК виконав усі вимоги щодо її оформлення, однак не вніс заставну суму в розмірі 303,5 мільйони гривень. Перешкодою для цього, як говориться в листі "Нафтогазу", переданому аукціонному комітету, стало те, що кошти на придбання акцій і корпоративних прав не передбачені фінпланом держкомпанії на поточний рік.
Татарські акціонери заявку на участь в аукціоні не подавали. Як пояснило джерело в "Татнафті", по-перше, росіяни порахували стартову вартість лота (1,5 мільярди гривень) занадто високою. По-друге, у компанії наполягають на неправомірності продажу акцій до завершення судових розглядів відносно 18,3% акцій у міжнародних судах. У той же час голова аукціонної комісії, в.о. заступника голови правління "Укртатнафти" Валерій Корнеляк підкреслив, що рішення Верховного Суду України дає підстави для реалізації пакета. "На сьогоднішній день у цих компаній (Seagroup Internationalinc. і Амruz Trading AG) немає ніяких підстав якимось чином говорити, що вони є акціонерами", - сказав Корнеляк.
Татари і "Нафтогаз", не маючи можливості взяти участь в аукціоні, спробували заблокувати його проведення. Для цього вони подали скарги на рішення полтавського госпсуду у Вищий госпсуд. Однак Корнеляк відзначив, що при організації аукціону менеджмент "Укртатнафти" керувався насамперед законом України про господарчі товариства. У ньому говориться, що емітент не може тримати неоплачені акції на своїх рахунках більше року. Таким чином, "Корсан" став єдиним акціонером, допущеним до конкурсу, що вніс необхідну заставу. Аукціонна комісія, "беручи до уваги, що метою аукціону є одержання максимального прибутку при продажі пакета", збільшила стартову вартість лота з 1,5 до 2,1 мільярда гривень. Бізнесмен Геннадій Корбан, що представляв на торгах "Корсан", після недовгого роздуму погодився на таку умову.
Проведений аукціон мало вплинув на розміщення сил серед головних акціонерів "Укртатнафти": найбільші пакети зберегли за собою "Нафтогаз України" - 43,05% акцій і міністерство майна Татарстану - 28,78%. Перша реальна угода з акціями кременчуцького ЗАТ дозволила оцінити капіталізацію підприємства. Статутний фонд "Укртатнафти" був сформований в 1994-1995 роках в обсязі 350 мільйонів доларів. Дві хвилі інфляції (1997-1998 роки і 2008-й) залишили від нього порядку 97 мільйонів доларів. Виручена від продажу 18,3% акцій сума 2,1 мільярда гривень (275 мільйонів доларів) показала капіталізацію "Укртатнафти" до 1,5 мільярди доларів. Заробила на цьому й держава, пакет акцій якої подорожчав в 15 разів - з 45 до 648 мільйонів доларів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас