Чиновники створять реєстр вугільних шахт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники створять реєстр вугільних шахт

Енергетика
192
У другій половині 2009 року на українському ринку вугілля може бути прийнято кілька нововведень. Зокрема комітет Верховної Ради України з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва виступає за створення реєстру вугільних шахт і центрально-збагачувальних фабрик (ЦЗФ). У реєстрі будуть вказуватися виробничі потужності шахти і марка вугілля, що добувається. "Реєстр із вказівкою марочного складу вугілля необхідний, щоб енергетики і коксохіміки розуміли, звідки поставляється сировина і можливі обсяги її поставок", - пояснила глава комітету Наталя Королевська.
Також вона пропонує ввести ліцензування на торгівлю вугіллям. Свою позицію Королевська пояснює тим, що в цей час відсутня точна інформація про виробництво вугілля на приватних шахтах. Ліцензування ж допоможе врегулювати ситуацію на ринку.
До того ж виробників вугілля можуть зобов'язати вказувати в реєстрі інформацію про збагачення їх продукції. За словами генерального директора асоціації коксохімічних підприємств "Укркокс" Анатолія Старовойта, сьогодні ЦЗФ при збагаченні вугілля не враховують його марку. У той час як саме від того, яка марка вугілля, повинна залежати ступінь його збагачення. А, отже, і якість кінцевого продукту - коксівного вугілля. "Сьогодні ЦЗФ вихоплює будь-які марки вугілля та одержує на виході синтетичні марки", - відзначає Старовойт.
Учасники ринку не проти ініціативи чиновників. Так, генеральний директор приватної шахти "Садова" Віталій Довгаль відзначив, що підтримує і створення реєстру, і ліцензування торгівлі вугіллям. За його словами, на сьогодні Мінприроди видало близько 2 тисяч ліцензій на видобуток вугілля. І при покупці з'ясувати, добувається продавцем це вугілля чи купується на стороні, украй складно.
Тарас Мленко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас