Головні боржники Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головні боржники Нацбанку

Казна та Політика
4315
Лідером за розміром зобов'язань перед Національним банком є державний Ощадбанк, борг якого перед регулятором на початок липня склав 15,6 мільярда гривень. У трійку найбільших позичальників увійшли також банк "Надра" (7,8 мільярда гривень) і ПриватБанк (7,4 мільярди гривень). Загальна сума заборгованості топ-13 українських банків перед НБУ на початок червня склала дещо менше 50 мільярдів гривень.
Останнім часом швидше від інших (в абсолютних значеннях) зростала заборгованість перед НБУ в ПриватБанку. За три весняні місяці її розмір збільшився на 3,95 мільярда гривень - до 7,36 мільярда. Брав кредити рефінансування і Альфа-Банк, зобов'язання якого перед регулятором за березень-травень виросли на 0,94 мільярда гривень - до 1,72 мільярда.
Активно користувався фінансовою підтримкою регулятора ПУМБ. Якщо на початок квітня сума виділених Нацбанком кредитів цій фінустанові становила 1,46 мільярда гривень, то на початок червня - 2,23 мільярда.
"Останній транш ми одержали на початку травня і поки не ведемо переговорів із НБУ про виділення кредитів рефінансування", - повідомив голова правління ПУМБ Рафал Ющак.
Нарощував обсяги рефінансування і державний Укрексімбанк, заборгованість якого за три весняні місяці збільшилася з 3,5 до 6,6 мільярда гривень. У той же час найбільший "клієнт" НБУ - Ощадбанк - за цей же період знизив розмір своїх зобов'язань на 7,4 мільярди гривень.
На реструктуризацію мало хто піде
Серед опитаних найбільших банків практично всі заявили, що не бачать необхідності в реструктуризації своїх зобов'язань. "Кредити рефінансування від НБУ ми реструктуризувати не збираємося, будемо погашати вчасно", - стверджує прес-секретар ПриватБанку Олег Серга. Аналогічну відповідь надали в Альфа-банку. "Ми плануємо погасити кредит згідно з договірними умовами", - заявив заступник голови правління Альфа-Банку Роман Шпек.
У ПУМБі поки питання щодо реструктуризації не обговорювалося, але якщо криза збільшиться, то може виникнути потреба і у відстрочці платежу. "Реструктуризація надалі буде залежати від ситуації в економіці - якщо все буде гаразд, то й у нас у банку буде все добре", - говорить Рафал Ющак.
А от в Укрексімбанку розглядають можливість продовження термінів погашення кредитів Нацбанку. "Якщо криза буде тривати, то не виключено, що будемо просити в НБУ реструктуризувати наш борг. У банку є приклади, коли йде реструктуризація заборгованості конкретних клієнтів перед банком, це може потягнути за собою пропозицію до НБУ реструктуризувати наші зобов'язання", - заявив член наглядової ради Укрексімбанку Віктор Тополов (пізніше з'явилася інформація про те, що президент вивів Віктора Тополова зі складу наглядової ради цього держбанку).
Домовлятися із НБУ будуть проблемні банки
Експерти вважають, що першими в черзі на реструктуризацію боргів будуть банки з тимчасовою адміністрацією. Зокрема, банк "Надра", у якого розмір зобов'язань перед НБУ становить 7,8 мільярда гривень.
"В інтересах НБУ стабілізація банківської системи, тому регулятор буде йти на поступки під час реструктуризації боргів. Будуть розроблятися індивідуальні схеми для фінустанов, і банк "Надра" буде одним з тих, кому реструктуризація боргів буде необхідна", - резюмує аналітик компанії "Фойл Секьюрітіз" Агшин Мірзазаде.
Нагадаємо, 10 червня глава ради НБУ Петро Порошенко заявив про те, що Нацбанк розпочав формування резервів під кредити рефінансування. За його словами, у цілому в банківській системі на початок червня було прострочено 2,7 мільярда гривень таких кредитів.
Леся Войтицька
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас