Літо - найкращий час для будівництва і ремонту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Літо - найкращий час для будівництва і ремонту

Нерухомість
3020
Літо - найкращий час для будівництва і ремонту. Тим більше що роботи і будівельні матеріали подешевшали на 15-20%. Так що на будівництві можна заощадити. А от на ремонті – навряд чи. Матеріали для ремонту виросли в ціні більш ніж на 15%.
Економічна криза - непоганий час для будівництва власного будинку. Тим більше що основні складові, необхідні для будівництва будинку, подешевшали на 10-40%. Зокрема, вартість землі в Київській області з початку року знизилася на 30% - у середньому до $3700 за сотку. А будматеріали в цілому за підсумками першого кварталу 2009 року стали дешевшими на 10-20%. При цьому виробники і продавці готові ще й уступати. Глава наглядової ради Асоціації виробників будматеріалів Іван Салій підкреслив, що кінцева ціна для споживача зараз залежить більше не від ринкових тенденцій, а від його вміння торгуватися.
Криза дійсно змусила виробників і продавців знижувати відпускні ціни. Але однозначно заявити, що всі будматеріали подешевшали, не можна. Наприклад, виробники цегли, хоча й мають нестачу покупців, все-таки підвищують ціни на свою продукцію на 15-20%, посилаючись на подорожчання газу. Якщо рік тому тисяча "звичайної" цегли коштувала 800-900 грн, то сьогодні - уже 1000-1200 грн. Суперечлива ситуація зараз і на ринку цементу. Виробники говорять про підвищення цін (приблизно на 50 грн на тонні). Однак якщо порівнювати ціни річної давнини, коли тонна цементу коштувала близько 1000 грн, то це навряд чи можна назвати підвищенням - компанії продають цей цемент по 500-700 грн за тонну.
Відчули вплив кризи і виробники покрівельних матеріалів. За оцінками операторів, попит на покрівельні матеріали скоротився майже на 30% порівняно з 2008 роком. При цьому виробники обіцяють не зниження цін, а їх подальше зростання. Сьогодні середня вартість металочерепиці становить 65-75 грн за 1 м² .
Будівельні етапи
Будівництво будинку можна розділити на кілька етапів. Перший і основний - це купівля ділянки і підготовка проектно-архітектурної документації. Терміни "розбивки" ділянки та індивідуальної розробки проекту, включаючи архітектурні і конструктивні рішення, - місяць-півтора. Архітектурно-проектні організації оцінюють свої послуги в 7-12% загальної вартості будівельно-монтажних робіт - від $15 до $200 за 1 м², усе залежить від імені проектної контори, побажань клієнта, складності проекту і технологій будівництва. Виходить, що спроектувати будиночок на 100 м² коштує від $1500. Купити готовий пакет креслень можна і за $400, плюс ще $200 заплатити за "прив'язку" готового проекту до місцевості.
Після утрясання проектних питань слід підготувати фундамент для майбутнього будинку. Заощаджувати тут не варто, адже від якості основи залежать надійність і довговічність будинку. Вартість укладання фундаменту з урахуванням земельних робіт коштує приблизно $50 за кубометр.
Наступний етап будівництва - зведення стін, перегородок і покрівельні роботи. Вартість будівництва "коробки" будинку багато в чому залежить від обраного будматеріалу. Якщо це цегельний будинок, то вартість будівництва будинку з обладнанням перегородок і покрівлі становить $500 за 1 м². Виходить, що побудувати цегельну коробку з дахом 100 м² коштує від $70 тис., з урахуванням вартості землі. Купити ж готовий будинок, наприклад, у дачному селищі Києво-Святошинського району коштує сьогодні $70-80 тис. Так що сьогодні ідея з будівництвом, якщо немає земельної ділянки, може виявитися не такою вже й вигідною. Немає настільки відчутної різниці між будівництвом і покупкою. Звичайно, якщо зводити каркасний або дерев'яний будинок, то, мабуть, удасться заощадити. Побудувати дерев'яний будинок коштує приблизно $350 за "квадрат", а каркасний - від $250 за1 м².
Ремонт
Сьогодні рідко який капітальний ремонт житла обходиться без перепланування. Однак, вирішивши "підсунути" ту або іншу стінку, варто бути готовим до тривалої паперової тяганини. Для перепланування квартири потрібно одержати дозвіл у місцевої адміністрації. Чекати на нього, за запевненнями практиків, доводиться дуже довго - більше року. І коштує дозвіл не менше $1000. Тому багато охочих змінити своє житло сильно ризикують - роблять ремонт із переплануванням, а потім усе узаконюють.
Що стосується вартості капітального ремонту, сьогодні "зламати" цегельну стінку коштує від 20 грн за 1 м². Торік за демонтаж таких перегородок брали від 25 грн за 1 м². Звести нову коштує від 50 грн за 1 м². А за перегородку з гіпсокартону в середньому доведеться заплатити 60-70 грн за 1 м², що практично не відрізняється від торішніх розцінок.
Ламаючи стіни, потрібно подбати про вивезення будівельного сміття. Часто компанії, які здійснюють ремонт, пропонують послуги з вивезення сміття. Вартість - від 600 грн за одну поїздку машини. Втім, можна знайти і дешевше - від 200 грн. У цілому, в 2009 році вартість ремонтних робіт знизилася: багато будівельників залишилися без роботи і готові демпінгувати. Наприклад, якщо рік тому плиточник за свою роботу вимагав у середньому $15 за 1 м², то сьогодні можна знайти робочих готових якісно класти плитку по 60 грн ($8) за "квадрат". Взагалі, через відсутність замовлень багато ремонтних бригад знизили розцінки на свої послуги приблизно на 10-20%. Сьогодні ремонт квартир коштує приблизно $80-150 за 1 м², без урахування вартості матеріалів. Комплексний ремонт житла, як і в 2008 році, коштуватиме від $400 за 1 м².
Необхідні "точки"
Який ремонт обходиться без заміни електропроводки і сантехніки? І навіть якщо сама проводка у відмінному стані, то перенести розетки, вимикачі, а також додати нові сьогодні коштує грошей. Для цього не обов'язково викликати електрика з ЖЕКу, багато компаній пропонують послуги електромонтажу за цілком прийнятними цінами. Наприклад, монтаж електроточок коштує 20-45 грн за одиницю. А заміна електропроводу - приблизно 10 грн за погонний метр.
Також не будуть потрібні послуги слюсаря з ЖЕКу на заміну розведення труб у будинку. Якщо, звичайно, не планується замінити труби на стояку. Сьогодні монтаж сантехприладів коштує від 150 грн за одиницю, укладання труб подачі води - від 20 грн за один погонний метр, і приблизно 15 грн - каналізації.
Вікна і двері
Ще одна важлива складова ремонту - це заміна старих вікон і столярки. Знайти компанію, яка пропонує свої послуги з виробництва і монтажу металопластикових вікон, зараз зовсім не проблема. Компаній багато, а пропозиція цін дуже широка, усе залежить від профілю і кількості "камер" склопакетів, вимог замовників та інших обставин. Наприклад, кореспондентові "Денег" в одній фірмі підрахували, що засклити балкон (4 метра, висота вікна - 1,6 м з виносом на 30 см) коштує близько 9 тис. грн. А в іншій компанії за 10 тис. грн пообіцяли зробити балкон "під ключ" із внутрішнім утепленням і обшивкою.
Демонтувати старі двері сьогодні коштує від 50 грн за одиницю. А от нові двері (включаючи коробку, лиштви) коштуватимуть мінімум 1500 грн. Вхідні металеві економкласу, оббиті шкірвінілом, - від 3800 грн.
Фінальна обробка
"Нарешті, у нас закінчився ремонт у ванній!", - ділиться Олена, співробітник телекомунікаційної компанії. За її словами, замість обіцяних двох тижнів ремонтники працювали цілий місяць. Хоча сказати, що зробили все ідеально, вона не може. "На мої зауваження, що плитка покладена нерівно, я вислуховувала обурення - "а ви бачили яка це плитка!!!", після чого мені демонстрували, що кахель із різних пачок відрізняється розміром!", - згадує Олена. Однак за наявності різака і бажання добре виконати роботу такі дефекти легко можна було усунути.
"Явні вади кладки кахля закриває душова кабіна. Але однаково осад залишився неприємний - я ж за роботу плачу гроші і хочу, щоб вона була зроблена відмінно", - резюмувала Олена. Її невдоволення можна зрозуміти - за ремонт ванної (8 м²) без урахування вартості матеріалів вона заплатила 7000 грн. Сухі будівельні суміші, плитка, фарба і душова кабіна потягнули ще на 5000 грн.
Фінальний акорд будівельно-ремонтних робіт - це обробка житла. Вона містить у собі обладнання підлог, а також штукатурні, лицювальні, малярські, скляні і шпалерні роботи. За різними оцінками на обробку житла йде до 30% вартості будівельно-ремонтних робіт. І навіть в умовах кризи оздоблювальні матеріали не дешевшають, а навіть, навпаки, дорожчають. Сухі будівельні суміші (СБС) вітчизняного виробництва з початку року вже подорожчали майже на 10%. Виробники стверджують, що основна причина - подорожчання енергоносіїв і імпортних інгредієнтів, які входять до складу сумішей. Наприклад, сьогодні упаковка гіпсової штукатурки для внутрішніх робіт (30 кг) коштує приблизно 45 грн. Рік тому коштувала близько 35 грн.
Подорожчав і кахель. І хоча дистриб’ютори плитки журяться, що за чотири місяці 2009 року продажі впали на 40-50% порівняно з аналогічним періодом 2008 року, ціна на імпортний кахель виросла на 30-40%.
Сергій Калмиков, директор компанії "Модерн-XXI"
В умовах кризи наша компанія залишила вартість дерев'яних вікон на рівні минулого року. Ми оптимізували технологію, мінімізували витрати. Ми не спрощували технологію, ми не застосовуємо дешеві комплектуючі, утримання вартості на докризовому рівні відбувається винятково за рахунок внутрішніх резервів. Постачальники комплектуючих і фурнітури, розуміючи ситуацію, ідуть назустріч і знижують їхню вартість.
Дуже чітко прослідковується тенденція: покупець хоче або дуже дешево, або якісно. Високоякісні дерев'яні вікна дешевими ніколи не були. Хто хоче дешевше, той вибирає металопластикові вікна. Розуміючи, що в кризових умовах необхідно відрізнятися від конкурентів, ми впроваджуємо різні новинки, що поліпшують споживчі властивості виробів. Ми пропонуємо в дерев'яних вікнах унікальний за своїми теплотехнічними властивостями склопакет, який на 20% зменшує втрати тепла порівняно з нормативами. Як і раніше при замовленні дерев'яних вікон більшу частку становлять нестандартні конструкції (різні розсувні системи, аркові конструкції, центральноповоротні вікна). Мінімізувати витрати для покупця можливо тільки шляхом спрощення конструкцій, а також за рахунок замовлення виробів із сосни замість дуба або модрини.
Віктор Федоров, засновник ПГ "Арсенал"
Попит на металочерепицю почав рости у квітні-травні 2009 року, і "Арсенал" зараз виробляє продукцію вже на рівні 2007 року. При цьому якщо ціни на неї у квітні-травні знизилися незначно, то вже в липні-серпні вони знову будуть рости, тому що з липня прогнозується зростання цін на пофарбований метал - сировина для металочерепиці.
Ціни на земельні ділянки впали, вартість будматеріалів і робіт знизилася. Зараз слушна нагода для початку нового будівництва власного будинку або ремонту готового житла.
Сьогодні мало хто будує будинки для наступного продажу, тому приватний замовник готовий платити більше за якісний метал, і його не лякає ціна 65-70 грн/м². 70% від обсягу продажів ПГ "Арсенал" припадають на продукцію з пофарбованого металу на алюмооцинкованій основі (це нова технологія) виробництва південнокорейського концерну Dongbu Steel. На ринку широко представлений метал, який на 3−5 грн/м² дешевший, але цей метал на оцинкованій основі, причому з метою здешевлення товщина шару цинку всього 120 г/м² (при європейській нормі 250−270 г/м²). Для покрівлі площею 250 м² і різниці в ціні 5 грн на "метрі" високоякісна покрівля коштуватиме всього на 1250 грн дорожче. Але гарантія 10 років (на пофарбований метал) і впевненість, що покрівля не підведе, коштують значно дорожче.
Отже: Зараз будівництво будинку і ремонт житла коштуватиме на 20-30% дешевше, ніж рік тому.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас