"Ъ": Вартість електроенергії для населення може вирости — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вартість електроенергії для населення може вирости

Енергетика
1490
Якщо найближчим часом ситуація у вугільній галузі та електроенергетиці не покращиться, це може привести до перебоїв у виплаті заробітної плати шахтарям і, як наслідок, до соціальних хвилювань, заявив на засіданні комітету Верховної ради з ПЕК в.о. міністра вугільної промисловості Сергій Офіцеров. Заборгованість генерацій, що входять у НАК "Енергетична компанія України", перед ДП "Вугілля України" досягла 570,9 млн грн, а на складах шахт Мінвуглепрому вже скопилося 2,2 млн т енергетичного вугілля, яке генерації відмовляються приймати.
За словами голови Мінпаливенерго Юрія Продана, критична ситуація і в електроенергетиці. За перші п'ять місяців виробництво електроенергії скоротилося на 14,2% (найбільше падіння – на 20,5% – у тепловій енергетиці), експорт електроенергії – на 61,2%. А на складах ТЕС скопилося 3,9 млн т вугілля при ємності 4,3 млн т.
Гендиректор ДПЕК Максим Тимченко стверджує, що теплова генерація з початку року працює з негативною рентабельністю ("Донбасенерго" -22,7%, "Дніпроенерго" -20,6%, "Західенерго" -16,4% і "Центренерго" -4,3%). Він підкреслює, що з жовтня минулого року теплова електроенергетика опинилася в уразливому становищі, оскільки тарифи на електроенергію знизилися на 24%, тоді як тарифи для АЕС виросли на 2%, ГЕС – на 1%. При цьому тарифи на електроенергію для населення України – найнижчі серед країн Східної і Центральної Європи.
За підсумками засідання комітет Верховної ради з ПЕК визнав роботу Мінпаливенерго і Мінвуглепрому незадовільною. Найближчим часом у комітеті мають намір подати на розгляд у Верховну раду проект постанови, яким Кабмін зобов'яжуть ініціювати закупівлю вугілля Держкомрезервом, виділивши для цього кошти зі стабілізаційного фонду. Мінпаливенерго комітет рекомендує збільшити тарифи на електроенергію для населення, тарифи на теплову енергетику і розглянути можливість переходу ТЕС із мазуту та газу на вугілля. "Якщо зараз не підняти тарифи для населення і не підвищити їх для теплової генерації, завтра рятувати вже буде нікого. Питання буде стояти не про експорт, а про імпорт електроенергії. Не кажучи вже про шахтарів, які залишаться без заробітної плати", - попереджає гендиректор "Енергетичної компанії України" Володимир Зіневич.
Пан Продан має намір виконати рекомендації Верховної ради. Він сказав, що питання перегляду тарифів, а також приведення їх до економічно обґрунтованого рівня буде поставлено перед Національною комісією з регулювання електроенергетики вже до кінця року. "Далі рішення буде вживати НКРЕ – це в нас незалежний орган", - відзначив він.
Втім, експерти в незалежності НКРЕ сумніваються. "Голова комісії Валерій Кальченко діє синхронно з Юлією Тимошенко, якій політично не вигідно будь-яке зростання тарифів на енергоносії перед президентськими виборами", - говорить заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. Він нагадує, що раніше пан Кальченко заявляв про наявність підстав для підвищення тарифів на транспортування газу. Але наступного дня пані Тимошенко провела прес-конференцію, на якій пообіцяла, що тарифи підвищені не будуть. У підсумку тарифи залишилися на колишньому рівні.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас