Під час кризи хабарі виростуть на 10-20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під час кризи хабарі виростуть на 10-20%

Кримінал
826
Більше $500 млрд антикризових програм в усьому світу може піти на хабарі й фальсифікацію контрактів, прогнозують у компанії Kroll. Обсяг корупційного прибутку може зрости з 10%, у які оцінюють подібні зловживання в Transparency International, до 20-30% від обсягу держкоштів, вважають в Kroll.
Загальний обсяг антикризових програм країн "двадцятки", за оцінками Організації економічного співробітництва і розвитку, перевищує $5 трлн. Безпрецедентна фінансова підтримка економіки фактично відкрила двері для зловживань, вважає Річард Аббі, керуючий директор Kroll. Для здійснення злочину потрібні мотиви, наявність ресурсів і зручний випадок, у поточній економічній ситуації співпали відразу три умови, говорить він. У російських чиновників, на відміну від західних, інша й мотивація: знайти корупційну пастку і заманити в неї підприємця, відзначає голова НП "Бізнес-Солідарність" Яна Яковлєва.
"В умовах кризи корупція зростає: різко збільшується кількість аварійних ситуацій, падають стандарти контролю і зростають спокуси", - погоджується керівник фонду "Індем" Георгій Сатаров. Багато антикризових заходів передбачають особисте втручання чиновника або губернатора, розподіл коштів відбувається в ручному режимі, що надає величезний простір для зловживань, говорить Яковлєва. При цьому законодавчо не відрегульований процес розподілу антикризових коштів, відзначає вона.
Згідно з офіційною статистикою МВС Росії, кількість випадків хабарництва, виявлених правоохоронними органами в січні - травні 2009 р., склала 7022, що на 1% більше, ніж за аналогічний період 2008 р. Статистика обсягу хабарів, випадки яких виявлені, не публікується, повідомило джерело у МВС РФ. За словами оперативного працівника центрального апарату МВС, підрахунки про те, скільки держдопомоги піде у відкат, далекоглядні та незрозуміло на чому грунтуються.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас