Президент Чехії: Процес ратифікації Лісабонської угоди повинен бути початий наново — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Чехії: Процес ратифікації Лісабонської угоди повинен бути початий наново

Казна та Політика
127
Президент Чехії Вацлав Клаус, відомий своїм скептичним відношенням до ідеї загальноєвропейської угоди, виступив з різкою критикою обіцяних Євросоюзом гарантій для Ірландії за Лісабонською угодою.
На думку Клауса, ці гарантії вносять зміни до самого загальноєвропейського договору, отже, процес ратифікації угоди країнами ЄС повинен бути початий наново. "Кожна нормальна людина, навіть першокласник, зрозуміє, що це зміна Лісабонської угоди", - заявив євроскептик В.Клаус в інтерв'ю національному радіо, передає чеський телеканал CT24.
Як повідомлялося, на саміті ЄС 19 червня європейські лідери погодилися надати Ірландії, що не ратифікувала Лісабонську угоду, гарантії того, що договір не вплине на низку внутрішньополітичних аспектів, включаючи відношення до абортів та військовий нейтралітет.
На думку ініціаторів протоколу про гарантії Ірландії, ці поступки дозволять громадянам країни проголосувати за Лісабонську угоду на повторному референдумі, який пройде в жовтні.
На даний час процедури ратифікації також не завершені в Польщі та Чехії. Чеський президент відмовляється підписати документ, хоча він і пройшов ратифікацію в парламенті країни.
Нагадаємо, Лісабонська угода припускає введення посади президента Євросоюзу, який обиратиметься на 2,5 роки. Крім того, документ передбачає реформу виконавчого органу ЄС - Єврокомісії, в яку буде введений наділений широкими повноваженнями єврокомісар з зовнішній політиці. Він звітуватиме перед лідерами ЄС. Сама ж Єврокомісія буде до 2014 р. скорочена по складу з нинішніх 27 єврокомісарів до 17. Склад ЄК обиратиметься строком на 5 років.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас