Банкрутство "Укрпрома" і "Надра" невигідно державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкрутство "Укрпрома" і "Надра" невигідно державі

Казна та Політика
2693
Одні з найбільших системних банків - "Укрпромбанк" і банк "Надра" - найближчим часом не підлягають державній рекапіталізації. Однак допустити їхнє банкрутство не можна, адже сукупний обсяг депозитів тільки фізосіб у цих банках становить близько 15 млрд.грн.
Про це розповів директор департаменту НБУ реорганізації і ліквідації банків, тимчасовий адміністратор "Укрпрома" Костянтин Раєвський у програмі "UBC: Капітал".
"Теоретично ліквідація "Надра" і "Укрпрома" можлива. Але необхідно передбачати, що держава повинна подбати про кредиторів цих банків, насамперед про вкладників - фізичних осіб. Враховуючи що Фонд гарантування вкладів гарантує до 150 тис.грн., все-таки залишаються ті вклади, які понад цю суму", - відзначив Раєвський.
На сьогоднішній день ресурси Фонду гарантування вкладів становлять близько 5 млрд.грн. За словами Раєвського, тільки в "Укрпромбанку" вклади фізичних осіб становлять близько 7 млрд.грн., з яких 5,5 млрд. підлягають компенсації Фондом. Теоретично відсутню суму Фонд може позичити в держави.
"Складається ситуація, коли за рахунок своїх коштів держава може відновити діяльність системн банку, що працює, і зберегти довіру населення, ніж виділяти ці ж гроші на Фонд і ліквідувати банк із наступними непередбачуваними наслідками", - заявив чиновник.
Нагадаємо, у червні Кабінет Міністрів прийняв остаточне рішення про рекапіталізацію перших трьох банків, а також затвердив суми, які держава увіллє в кожний банк. Разом з тим, виконувач обов'язків Міністра фінансів України Ігор Уманський не виключає ухвалення рішення щодо рекапіталізації "Надра Банку" і "Укрпромбанку" до кінця місяця.
За словами Уманського, рішення про рекапіталізацію буде залежати від рішення основних закордонних кредиторів банків про надання "Надра Банку" і "Укрпромбанку" реструктуризації їх боргів.
"Попередньо в нас є інформація, принаймні від основних кредиторів, що до кінця цього місяця ми одержимо зворотну реакцію з їх боку. І фактично ця зворотна реакція буде означати або підтвердження наших пропозицій, або формування їх пропозицій щодо реструктуризації і подальшого співробітництва із цими банками", - сказав Уманський.
В. о. міністра фінансів також повідомив, що загальний обсяг заборгованості цих двох банків перед зовнішніми кредиторами становить $1,4 млрд.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас