Микола Лагун став далеким від народу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Микола Лагун став далеким від народу

Фондовий ринок
1230
Як стало відомо Комерсант-Україна, банк "Дельта", що спеціалізується на споживчому кредитуванні, зайнявся корпоративним бізнесом. Зміну бізнес-моделі в банку пояснюють зниженням попиту на кредити з боку населення і появою його в держпідприємств. Банкіри відзначають, що спеціалізованому роздрібному банку буде складно створити якісну структуру корпоративного бізнесу, і вважають, що власники "Дельти" переформатують установу з метою її більш удалого продажу.
Співвласник банку "Дельта", одного з лідерів ринку споживчого кредитування в Україні, Микола Лагун повідомив, що активно зайнявся корпоративним кредитуванням. Він має намір довести частку корпоративного банкінгу в портфелі "Дельта" до 50%, але не збирається закривати роздрібний напрямок. "Національний банк повністю змінив ставлення до бізнесу споживчого кредитування, яким займався наш банк (НБУ видав йому рефінансування на суму 700 млн грн), тому що ми ефективно управляємо поворотністю кредитів, - відзначив він. - Але розмір портфеля зменшується - погашення кредитів відбувається активніше, ніж видача, і до нас почали направляти держпідприємства, яких не кредитують держбанки".
За даними Асоціації українських банків, на 1 травня банк "Дельта" займав 28-е місце за активами (5,547 млрд грн) і 36-е за капіталом (599,7 млн грн). Банк видав 2,258 млрд грн кредитів фізичним особам. За даними банкірів, портфель кредитів юросіб на 1,187 млрд грн "Дельта" одержала, кредитуючи пов'язаних осіб і торговельні мережі, у яких банк представлений. Банк "Дельта" створено на початку 2006 року і до кінця 2008 року мав більше 5 тис. точок продажів у торговельних мережах (має 81 відділення). Крім нього, на цьому ринку активно працювали ПриватБанк, Правекс-Банк, Альфа-банк, "Банк Ренесанс Капітал", "Російський стандарт", Хоум Кредит Банк, ВіЕйБі Банк, Індекс-Банк, Родовід Банк, Унікредит Банк, фінансові компанії "Догмат Україна" (торговельна марка "Єврокредит"), "Простофінанс" і Cetelem, афілійована з УкрСиббанком.
Однак зараз, за словами учасників ринку, на споживчому ринку залишилися лише "Дельта" з 700 точками, ПриватБанк (500 точок) і Cetelem (близько 15 точок).
Банки і фінансові компанії офіційно не коментували відмову від споживчого кредитування. "Попит на ринку різко зменшився. Видавати людям гроші, не будучи впевненим, що вони їх повернуть, недоцільно, - пояснив заступник директора однієї з компаній. - Щоб заробляти гроші на цьому ринку, потрібно мати дуже потужні обороти, тому що витрати на видачу та обслуговування кредиту набагато вищі від операційного доходу". "Збільшення неповернень велике, і ним важко управляти. Агресивна політика банків у роздробі привела до кризової ситуації, яку ми зараз спостерігаємо", - відзначив директор роздрібного напрямку одного з банків. В "Дельті" і ПриватБанку пояснюють відхід інших гравців тим, що вони не мали налагодженої системи роботи із кредитною заборгованістю.
Рішення "Дельти" переформатуватися в універсальний банк експерти вважають правильним. "Зараз багато підприємств, які не можуть одержати кредити в інших банках. Але важко зібрати якісну корпоративну команду", - сказав заступник голови правління одного з банків. "В акціонерів 'Дельти' було і є бажання продати банк. Для підвищення його привабливості для інвесторів потрібно зробити банк повнофункціональним", - говорить керівник бізнесу по роботі з торговельними підприємствами ПриватБанку Роман Негинський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас