ТОП-10 фактів розкрадання бюджетних коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТОП-10 фактів розкрадання бюджетних коштів

Кримінал
1937
За п'ять місяців цього року працівники міліції розкрили 4 тис. 800 злочинів, пов'язаних із зазіханням на бюджетні кошти.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час виїзної колегії МВС у Львові.
Із цих злочинів 856 - на суму понад 100 тис. грн., 202 злочини - на суму понад 1 млн. грн., підкреслив міністр.
"Загальна сума збитку від злочинів із заволодінням бюджетних коштів становить 1 млрд. 520 тис. грн. І це все вже при нашій українській владі. Складається враження, що все тече, а із часів Миколи І, який колись сказав своєму синові про чиновників, що, "крім нас із тобою, син, усі інші крадуть", так нічого і не змінюється", - заявив Луценко.
Міністр відзначив, що кожний керівник обласного управління міліції зобов'язаний взяти під особистий контроль справи, у яких фігурують суми розкрадання бюджетних коштів на суму 100 тис. грн. і більше.
"1 тисяча 619 людей підозрюються в розкраданні коштів з держбюджету, близько 1 тисячі - у розкраданні в особливо великих розмірах і з особливим цинізмом. І наше з вами завдання, щоб ці люди понесли відповідальність і не було відмовних матеріалів", - підкреслив Луценко.
Також міністр відзначив, що особисто нагородив би тих суддів відзнаками, які доведуть до кінця справи про розкрадання бюджетних коштів. Луценко висловив надію, що спільними зусиллями ЗМІ і громадськості "міліцейська робота не піде в пісок по розкриттю злочинів, що стосуються розкрадання бюджетних коштів".
У свою чергу Департамент зв'язків із громадськістю МВС надав УНІАН ТОП-10 найбільш резонансних фактів розкрадань посадовими особами бюджетних коштів, які були викриті працівниками міліції в 2009 році:
Зокрема, у Чернівецькій області викриті посадові особи одного з управлінь обласної державної адміністрації і товариства з обмеженою відповідальністю, які внесли в акт прийняття виконаних робіт, пов'язаних з ремонтом у трьох селах регіону дитячих садків і шкіл, що постраждали від повені, неправдиві дані про обсяги виконаних робіт. Внаслідок цього правопорушники незаконно отримали державні кошти на загальну суму понад 1,14 млн. грн.
На Запоріжжі викриті службовці одного з управлінь ОДА, які відповідно до виконання загальнодержавної програми "Шкільний автобус" підписали недостовірні акти прийому-передачі п'ятнадцяти автобусів. У результаті таких дій підприємству-постачальникові були незаконно перераховані бюджетні кошти в сумі трьох мільйонів гривень.
Також на Запоріжжі викриті службовці одного з управлінь Бердянської міської ради і посадові особи приватного підприємства, які прийняли договір щодо будівництва берегозміцнюючих споруд на Бердянській косі і завищили вартість виконаних робіт, чим завдали шкоди державі на 4,1 млн. грн.
На Волині викриті посадові особи служби автомобільних доріг, які через приватне підприємство, яке незаконно перемогло в тендері на проведення робіт з реконструкції ділянки автомобільної дороги державного значення Київ-Ковель-Яготин, безпідставно перерахували 2,66 млн. грн. бюджетних коштів субпідрядникові - фіктивному приватному підприємству, а потім ці кошти привласнили.
У Вінницькій області до суду направлена кримінальна справа, порушена відносно організованої групи з корумпованими зв'язками в складі трьох службовців одного з регіональних фондів, які шляхом підробки документів про одержання приватними підприємцями зворотної фінансової допомоги, незаконно привласнили 2 млн. грн. бюджетних коштів, які були виділені на розвиток малого бізнесу.
У Луганській області викритий директор приватного підприємства, який торік на підставі фіктивних документів одержав 1 млн. грн. бюджетних коштів на проведення робіт з ремонту дорожнього покриття на території одного із селищ, але ці кошти використовував для будівництва власного автосалону.
Також у Луганській області до суду направлена кримінальна справа, порушена відносно заступника генерального директора державного підприємства і помічника головного інженера з капітального виробництва цього ж підприємства. Вони шляхом складання фіктивних довідок про вартість виконаних робіт і актів прийняття виконаних підрядних робіт незаконно перерахували генеральному підрядникові бюджетні кошти в сумі 1,9 млн. грн. за фактично невиконані роботи із проекту ліквідації шахти імені Войкова - колишнього державного підприємства. Після цього бюджетні кошти через фіктивні підприємства були переведені в готівку і привласнені.
У Львівській області до суду направлена кримінальна справа відносно директора ТОВ, який надав в управління капітального будівництва неправдиві відомості про економічне становище підприємства, на підставі яких це підприємство було визнано переможцем тендера на реставрацію і реконструкцію пам'ятника архітектури державного значення, - Вірменського собору у Львові. У такий спосіб з бюджету держави безпідставно перераховані кошти на рахунок товариства з обмеженою відповідальністю в сумі 2,5 млн. грн.
У Вінницькій області порушена кримінальна справа відносно працівника одного з районних управлінь пенсійного фонду, який у змові із заступником директора ТОВ і приватним підприємцем підбирали людей для внесення в електронну базу даних пенсіонерів, виготовляли пластикові картки на цих осіб і відкривали розрахункові рахунки для нарахування пенсій у відділенні одного з банків Вінницької області. У такий спосіб правопорушники сформували базу даних із дванадцяти людей, які не мали права на пенсійне забезпечення протягом 2007-2008 рр., і привласнили бюджетні коштів у сумі 3,5 млн. грн., що призначалися для виплати пенсій.
В Одеській області викритий конвертаційний центр, за допомогою якого зловмисники розкрадали бюджетні кошти шляхом укладання фіктивних угод на постачання продуктів харчування Міністерству оборони України за завищеними цінами. У результаті таких протиправних дій збиток державному бюджету склав понад 18 млн. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас