Маркування продуктів з ГМО відстрочили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Маркування продуктів з ГМО відстрочили

Аграрний ринок
695
Під тиском виробників Кабмін погодився перенести введення обов'язкового маркування продуктів харчування, що містять трансгени, ще на півроку.
Українські виробники просять Кабмін перенести введення обов'язкового маркування продуктів харчування, які містять генно-модифіковані організми. Це питання було піднято вчора на зустрічі представників підприємств харчопрому і прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Як повідомляють джерела, глава уряду погодилася піти на поступки виробникам. Найближчим часом у постанову Кабміну будуть внесені відповідні поправки, і дата введення маркування буде перенесена з 1 липня 2009 року на 1 січня 2010 року.
Причина необхідності перенесення введення обов'язкового маркування банальна - виробники не встигають виконати вчасно усі вимоги Кабміну, адже постанова була прийнята 13 травня. "Тільки для того щоб замовити і забезпечити себе новими упаковками, треба як мінімум місяць. Я вже не говорю про перевірку партії в лабораторії", - скаржиться Людмила Дриґало, гендиректор виробника напівфабрикатів "Дриґало".
Крім того, виробники фізично не можуть провести перевірку своєї продукції - в Україні діє всього чотири молекулярно-генетичні лабораторії. За словами Людмили Дриґало, перевірку продукції в лабораторії треба робити мінімум два рази на місяць. "Спочатку перевіряємо серію сировини на вміст ГМО, а потім уже готову продукцію", - пояснює підприємець.
Начальник молекулярно-генетичної лабораторії Укрметртестстандарта Руслан Голубець відзначає, що процедура перевірки продукції на вміст ГМО займає мінімум три дні. "Усе залежить від обладнання і його кількості. Приміром, три дні тому до нас надійшли замовлення на перевірку 20 зразків. Сьогодні нам треба не тільки закінчити перевірку, але й написати звіти. Ми не встигаємо", - скаржиться Голубець. За оцінками гравців ринку, для повного і своєчасного контролю продукції в країні повинно бути як мінімум 25 лабораторій. "У більш виграшному становищі опиняються компанії, які працюють у Києві.
Іншим доводиться їхати в столицю з інших областей. А це додаткові витрати", - ремствує представник однієї з кондитерських компаній. Руслан Голубець додає, що в кожній області України при відділеннях Держспоживстандарту вже існують лабораторії. "Тепер залишилося облаштувати їх відповідною технікою", - резюмує він.
Проведення аналізу на вміст ГМО в продукції в лабораторіях Укрметртестстандарта коштує в межах 350-800 гривень за один зразок. "У нас вартість перевірки однієї партії становить мінімум 700 гривень. А компанія випускає 169 найменувань продукції. Уявіть, у скільки це обійдеться", - пояснює Дриґало. Однак більша частина витрат на перевірку товару ляже на покупців. "Продукція подорожчає мінімум на 5%. І це тільки початок", - розповіли в одній з компаній.
Згідно з постановою уряду, будь-яка наявність ГМО і їх кількість у продукті обов'язково повинні були бути позначені на етикетках продовольчого товару вітчизняного виробництва словами "Містить ГМО".
ГМО - це живі організми (тварини, рослини, бактерії і віруси), генотипи яких були штучно змінені для надання їм певних властивостей.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас