Лягти втрьох — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лягти втрьох

Казна та Політика
7828
Минулого тижня Кабмін прийняв рішення рекапіталізувати відразу три проблемні банки. На купівлю акцій цих фінустанов буде витрачено 9,57 млрд грн. бюджетних грошей. Зокрема, уряд внесе в статутні фонди Укргазбанку, “Родовід-Банку” і банку “Київ”, відповідно, 3,2 млрд грн., 2,8 млрд грн. і 3,6 млрд грн. “По суті, із сьогоднішнього дня ці банки стають державними. Уряду разом з Нацбанком треба буде зробити все, щоб продемонструвати успішність цих банків і успішність цього проекту”, - заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко минулої середи, 10 червня.
Зробити доведеться справді дуже багато чого. По-перше, необхідно призначити в ці банки кваліфікованих антикризових менеджерів. По-друге, доведеться переоцінити якість кредитних портфелів і переконати вкладників не виносити всі гроші з банку. При цьому джерело в Кабміні не виключає, що якщо довіра клієнтів до цих фінустанов не буде відновлена, то через кілька місяців деякі з націоналізованих банків уряд буде змушений просто ліквідувати. “Якщо оздоровлення банку коштує занадто дорого, такий банк слід ліквідувати. В Україні, на жаль, не врегульована можливість швидкої ліквідації проблемних банків.
Банк необхідно ліквідувати не тоді, коли вже ліквідовувати нема чого, а поки є живі активи. Повертати депозити можна і за допомогою розпродажу активів”, - заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. Дійсно, існуюча процедура ліквідації може затягатися на довгі роки. Проте буквально кілька тижнів тому НБУ оголосив про ліквідацію невеликого банку “Причорномор'я”. У Нацбанку також вирішується питання про початок процедури ліквідації “Одеса-Банку”, у якому введена тимчасова адміністрація. Усього на стадії ліквідації перебувають 11 банків, а тимчасова адміністрація НБУ введена в 15 фінустановах.
“Законодавство дозволяє ліквідувати будь-який банк, якщо він не проводить платежі й у нього немає перспектив. Хоча безвихідних ситуацій не буває. Рішення щодо ліквідації або рекапіталізації того або іншого банку - це, скоріше, політичне питання”, - пояснив Віктор Кравець, виконавчий директор НБУ з питань платіжних систем і безготівкових розрахунків, тимчасовий адміністратор “Родовід-Банку”. У той же час Сергій Яременко, радник міністра економіки, уточнив, що уряд, оголосивши про купівлю банків, не повинен допустити їхньої ліквідації: “Держава, оголосивши банки державними, взяла на себе гарантії перед клієнтами цих фінустанов. Це рішення не повинно зазнати ревізії або переглядатися”.
Нагадаємо: ще у квітні поточного року Мінфін затвердив перелік, у який увійшли сім банків, що підлягають рекапіталізації з боку держави. Крім Укргазбанку, “Родовід-Банку” і банку “Київ” у коло “обраних” потрапили “Надра Банк”, Укрпромбанк, Імексбанк і банк “Фінанси та Кредит”. У той же час остаточний вибір фінустанов, які будуть придбані державою, виявився, м'яко кажучи, не зовсім прозорим. Невизначеність із покупкою “Надра Банку” і Укрпромбанку в Кабміні пояснюють необхідністю попередньо реструктуризувати зовнішні борги цих фінустанов. “Чи буде спеціальна програма уряду (щодо купівлі “Надра Банку” і Укрпромбанку), залежить від політики кредиторів і успішності проведення переговорів із кредиторами, наскільки вони погодяться провести переговори про реструктуризацію (зовнішньої заборгованості цих банків)”, - сказала прем'єр-міністр на прес-конференції 10 червня.
При цьому в.о. міністра фінансів Ігор Уманський уточнив, що уряд веде переговори про продовження розрахунків із кредиторами і сподівається на вирішення цього питання до кінця червня. Чиновник також повідомив, що загальний обсяг заборгованості перед зовнішніми кредиторами Укрпромбанку і “Надра Банку” становить $1,4 млрд. 11 червня Укрпромбанк поширив офіційне повідомлення, у якому, зокрема, відзначено: “Укрпромбанк продовжує переговорний процес із кредиторами з питань реструктуризації даної (зовнішньої) заборгованості, загальний розмір якої становить $120 млн”. Таким чином, можна припустити, що зовнішній борг “Надра Банку” - $1,28 млрд. Хоча в самому банку стверджують, що така заборгованість становить $0,8 млрд. “Реструктуризувати такий борг досить непросто.
Кредитори, які погодяться на його продовження, добровільно позбавлять себе можливості судових розглядів з банком. Швидше за все, вони спробують все-таки стягнути заставу, передану під такі кредити”, - сказав голова правління великого банку, що побажав залишитися неназваним. На думку експертів, було б логічніше спочатку рекапіталізувати банки, а потім уже вести переговори із кредиторами від імені нового власника банку - держави. “У Казахстані держава спочатку встановила контроль над проблемними банками, а потім уже проводила реструктуризацію зовнішньої заборгованості. У цьому є чітка логіка: кредитори охочіше знаходять спільну мову із власниками банку, а не з тимчасовими адміністраторами”, - відзначив Домінік Меню, глава представництва BNP Paribas в Україні. З ним згодний і Віктор Пинзеник: “Реструктуризація зовнішньої заборгованості як один з елементів оздоровлення банку цілком може проводитися одночасно з рекапіталізацією”.
У самому Кабміні, по ідеї, прекрасно розуміють труднощі поточного переговорного процесу із кредиторами проблемних банків, тому вимога прем'єр-міністра про попереднє продовження кредитів виглядає як спроба відмовитися від порятунку саме “Надра Банку”. Примітно, що цей банк Юлія Володимирівна не раз звинувачувала у валютних спекуляціях, обвалі курсу гривні і навіть відмиванні “брудних” грошей. За великим рахунком, “Надра Банк” впав жертвою політичного протистояння між Юлією Тимошенко і найближчим оточенням Президента України Віктора Ющенка. “Якби уряд виходив винятково з економічних міркувань, з міркувань блага для всіх, то рекапіталізацію банків провели б набагато раніше”, - запевняє Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків.
Інша ситуація з Імексбанком і банком “Фінанси та Кредит”. Кабмін поки не досяг остаточних домовленостей із власниками цих банків про умови покупки акцій. У цих фінустановах навіть не введена тимчасова адміністрація, що є обов'язковою умовою рекапіталізації з боку держави. В офіційному повідомленні банку “Фінанси та Кредит” відзначено, що переговори з урядом щодо процедури і умов входження держави в статутний капітал банку тривають.
“Позиція банку зводиться до того, що ми, маючи приклад найбільших банківських груп світу, хотіли б, щоб угода про рекапіталізацію, яка, можливо, буде підписуватися, мала максимально прозорий і конструктивний характер”, - заявив Володимир Хливнюк, голова правління банку “Фінанси та Кредит”. Крім того, у банку повідомляють, що переговори власників з урядом проходять на тлі консультацій із західними інвесторами.
Згідно із затвердженою процедурою, у статутні фонди рекапіталізованих банків будуть внесені ОВДП, які надалі викупить НБУ за рахунок емісії грошей. Усього в держбюджеті передбачено виділити на рекапіталізацію банків близько 44 млрд грн. за рахунок емісії державних облігацій, які буде викуповувати Нацбанк. При цьому Програма МВФ допускає виділення на ці цілі до 5% ВВП, або близько 50 млрд грн. Очевидно, що цих грошей цілком вистачило б для порятунку всіх банків, у яких уже введена тимчасова адміністрація. Тим більше що витратити доведеться не із труднощами зібрані податки, а емітовані НБУ кошти. Хоча Віктор Пинзеник не виключає, що внесені урядом у статутні фонди банків ОВДП не будуть відразу і цілком продані Нацбанку. Крім того, екс-міністр фінансів допускає, що ці облігації можуть бути продані і на відкритому ринку.
Однак деякі банкіри прогнозують, що під кінець року список проблемних банків тільки збільшиться, і в “лежачі” потраплять ще мінімум дві “системні” фінустанови. “До кінця літа, коли загостриться дефіцит ліквідності, на ринку з'являться ще декілька “надрабанків”, - відзначив Сергій Яременко. Можливо, саме тому в Кабміні і не поспішають витрачати відведений у бюджеті ліміт на 44 млрд грн.
Так, за оцінками Віктора Пинзеника, цих грошей ледь вистачить для порятунку банків цього року. Він не виключає, що додаткові кошти на рекапіталізацію доведеться закладати і у бюджет наступного року. “Ми повинні визначити, кого ми рятуємо - банки чи акціонерів банків? Деякі західні банки, які представлені й у нашій країні, мали проблеми, але вони були досить швидко рекапіталізовані, тому вкладники цих банків навіть не відчули цих проблем. Головне завдання рекапіталізації - не порятунок банкрутів, а недопущення їх появи”, - констатував Пинзеник.
Дійсно, рекапіталізація перших трьох банків викликає дуже багато питань. Головне: чому саме ці банки стали першопрохідцями? Джерело стверджує, що націоналізація банків, наближених до “Партії Регіонів”, так чи інакше пов'язана з переговорами про широку коаліцію. “Власників проблемних банків зараз цікавить не ціна акцій, а можливість уникнути проблем із прокуратурою при ліквідації банку. Тому всі власники таких банків зацікавлені в рекапіталізації. У цьому випадку ніхто занадто глибоко копати не буде”, - пояснив чиновник Кабміну.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас