Ринок акцій РФ почав тиждень із відкоту до рівнів кінця травня на зовнішньому негативі, індекси впали нижче 1100 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ почав тиждень із відкоту до рівнів кінця травня на зовнішньому негативі, індекси впали нижче 1100

Фондовий ринок
86
Ринок акцій РФ почав тиждень із відкоту до рівнів кінця травня на тлі негативної динаміки світових фондових і сировинних майданчиків, індекси РТС і ММВБ упали нижче 1100 пунктів.
За підсумками торгів у понеділок індекс РТС упав до 1077,17 пункту (-4,44%), індекс ММВБ - до 1078,1 пункту (-5,31%); основні "фішки" подешевшали на біржах на 3-8,5%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився до базового активу на 17 пунктів, що говорить про помірковано негативні настрої гравців.
Лідерами зниження виступили акції Сбербанк Росії (РТС: SBER) (-8,5% на ФБ ММВБ і -7,8% у РТС) і "Норнікеля" (-8% і -5,5% відповідно), також відчутно просіли нафтові папери.
Подешевшали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-5,3% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-6,5%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (-6%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-4,4%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-6,2%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-3,4%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-7,1%).
Європейські індекси в понеділок упали на 2-3%, також на 2,3-2,8% упали індекси на початку торгів у понеділок у США. Нафта подешевшала під час відсутності впевненості інвесторів у швидкому відновленні світової економіки, однак ціни поки залишаються вище рівня $70 за барель.
Негативу в понеділок додала слабка статистка зі США: виробнича активність у червні та інвестиції нерезидентів в американські активи у квітні виявилися гірше очікувань. Так, індекс виробничої активності Нью-Йорка Empire Manufacturing упав до мінус 9,41 пункту порівняно з мінус 4,55 пункту місяцем раніше (очікувалося зниження до мінус 4,6 пункту), приплив чистих інвестицій в активи США у квітні склав усього $11,2 млрд (очікувалося $60 млрд).
Оптимістичний прогноз від Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо перспектив економіки США не зміг переломити "ведмежих" настроїв. МВФ очікує, що ВВП США цього року скоротиться на 2,5%, а наступного - зросте на 0,75%. У квітні прогнозувалося зниження економіки на 2,8% цього року, а також відсутність змін наступного року.
Вартість нафти почала знижуватися минулої п'ятниці після публікації даних про рекордне падіння промвиробництва в єврозоні у квітні.
За даними статистичного управління Євросоюзу, цей показник упав на 1,9% порівняно з попереднім місяцем і на 21,6% щодо квітня 2008 року. Падіння промвиробництва в річному вирахуванні було максимальним з початку відстеження цих даних у січні 1990 року.
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на липень у понеділок знизилася на $1,2 і склала $70,84 за барель. Минулої п'ятниці ціна на WTI упала на $0,64 - до $72,04 за барель. Локальна вершина нафти була досягнута під час торгів 11 червня - $73,23 за барель WTI, що є максимумом з 21 жовтня 2008 року.
Закінчення з 15 червня заборони ФСФР Росії на проведення "коротких" продажів на ринку акцій не позначилося в понеділок на активності операцій спекулянтів - обсяги торгів залишалися середніми. ФСФР ввела нові обмеження на здійснення маржинальних і незабезпечених угод, якщо ціна відповідної угоди нижче 3% від ціни закриття, а також порядок здійснення таких угод за ціною нижче 3% від ціни закриття (тільки у випадках, коли здійснення зазначених угод призведе до зростання цін на фондовому ринку).
За словами аналітика ІК "Фінанс-Інвест" Станіслава Савінова, зниження нафти і промислових металів підриває стійкість акцій сировинного сектору в усьому світі. У цілому російський фондовий ринок, очевидно, уже не може відчути впевненість у своїх силах і продовжити рух вгору, а після пробиття рівня підтримки 1100 пунктів за індексом ММВБ можна говорити про відмову від позитивного сценарію, вважає він.
Як відзначає начальник відділу продажів ФЦ "Інфіна" Євген Волков, падіння відбувалося в усьому спектрі паперів. "Нафтові папери змагалися в падінні зі Сбербанком і "Норильским нікелем" (РТС: GMKN). Останні дві в результаті виявилися лідерами серед фішок, причому багато паперів дійшли до середини каналу. Виключення склали акції Сбербанку, яким треба йти до 40 рублів. У цілому ринок, схоже, налаштувався на зниження: для початку він повинен дійти до рівня 1040 пунктів з індексу ММВБ і закрити "геп", що висить там з 27 травня. Можливий навіть похід до 1010 пунктів. І це буде лише 18% від максимальних значень цього року. Зробити це російському ринку цього тижня цілком під силу", - вважає він.
Ціни на товарних ринках почали знижуватися, коли долар США почав зміцнюватися після коментарів міністра фінансів РФ Олексія Кудріна на зустрічі глав країн БРІК про незамінність валюти США для країн, що розвиваються, як резервної, відзначає керуючий директор з роботи з корпоративними клієнтами ІФ "Олма" Сергій Шейков.
"Незважаючи на те, що зрослі ціни на нафту і метали низькі порівняно з минулим роком, вони вже є загрозу критичного збільшення витрат, що змушує фондові індекси США негативно реагувати на зростання цін на біржові товари. Імовірно, спекулятивна складова є занадто високою і послабляє попит. Як наслідок, можливість зростання прибутку російських компаній стає сумнівною, що згубно впливає на вартість акцій. За даними технічного аналізу, можливе поглиблення корекції за індексом РТС", - вважає експерт.
Аналітик компанії "Nettrader.ru" Богдан Зварич вважає, що пробиття рівня 1090 пунктів за індексом ММВБ означає сигнал інвесторам до закриття "довгих позицій".
Керуючий активами ІК "Пілгрим Ессет Менеджмент" Володимир Левченко рекомендує придивитися до золота, а позиції в акціях радить скорочувати.
"Полюс" виглядає дуже сильно: три рази акції "пиляли", змушуючи купувати і потім продавати дешевше, у цьому секторі повинен бути сильний рух вгору", - вважає він.
В цілому Левченко рекомендує в три тижні, що залишилися до 4 липня ліквідувати всі "довгі позиції" в акціях.
"Світові уряди вже збираються призупиняти друкарські верстати, побоюючись інфляції. У комбінації з високими цінами на нафту і зростанням ставок у Штатах це боляче вдарить в американському споживачеві, головному споживачеві у світі. Така комбінація призведе до падіння фондового ринку Америки, що автоматично ставить практично всі їх великі корпорації на межу банкрутства. Уряд США повинен буде швидко реагувати на подібні зміни й почати друкувати долари з потроєною силою. Тоді можливе якісне зростання ринків в усьому світу. У підсумку варто фіксувати всі позиції, крім золота, і очікувати значного зниження цін акцій для формування "довгих позицій", - вважає аналітик.
У "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у понеділок сильніше інших упали акції АФК "Система" (РТС: AFKS) (-11,2%), "РБК Інформаційні системи" (РТС: RBCI) (-10,5%), " Всмпо-Авісма" (РТС: VSMO) (-10,4%), "Кузбасенерго" (РТС: KZBE) (-8,2%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (ТМК) (-8,2%).
Акції "ТГК-1" (РТС: TGKA) подешевшали на 4,1%. Компанія опублікувала в понеділок звіт по МСФО за 2008 рік, згідно з яким чистий прибуток упав в 2, 4 рази порівняно з показником 2007 року - до 1 млрд 16,092 млн рублів.
Подорожчали акції "М.Відео" (РТС: MVID) (+7,3%), "Распадської" (РТС: RASP) (+5,6%), "МРСК Волги" (РТС: MRKV) (+4,6%), " Вімм-Білль-Данну" (РТС: WBDF) (+4,4%), ОДК-2 (РТС: OGKB) (+3,7%), "ФСК ЄЕС" (РТС: FEES) (+2,5%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $4,812 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $131,5 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав 41 млрд рублів (лідер - Ощадбанк - 14,4 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас