Білорусія пішла на поступки у "молочному" конфлікті. Чи чекати тепер "газового"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія пішла на поступки у "молочному" конфлікті. Чи чекати тепер "газового"?

Аграрний ринок
730
Динаміка відносин Росії з Білорусією на рівні міністерств сільського господарства залишається позитивною. З такою оцінкою виступила міністр сільського господарства РФ Олена Скринник на засіданні президії уряду в понеділок, коментуючи рішення Мінська відмовитися від ввезення в Росію сухого молока в другому і третьому кварталах поточного року.
Однак, якщо між Москвою і Мінськом в сфері сільського господарства і знайдено взаєморозуміння, про яке говорить міністр, то в цілому відносини двох країн явно переживають не найкращий період.
Почалося все, з відмови Росії видати обіцяний кредит у розмірі $500 млн., яка збіглася з різкою критикою економічної політики Мінська і сумнівів у його кредитоспроможності, привселюдно озвучених міністром фінансів РФ Олексієм Кудріним. Реакція президента Білорусії, що була наступного дня, виявилася м'яко кажучи не цілком витриманою в дусі дипломатичного етикету. А після того, як Росспоживнагляд на минулому тижні прийняв рішення заборонити постачання в РФ білоруської молочної продукції, президент Білорусії Олександр Лукашенко пригрозив, що не прилетить у Москву на сесію Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ). Представник президента Білорусії Володимир Макей заявив тоді, що Лукашенко може відмовитися від участі в московській зустрічі, "виходячи з питань економічної безпеки". Пізніше стало відомо, що Лукашенко все-таки прийняв рішення бойкотувати саміт ОДКБ.
І тепер, судячи із численних коментарів у російських ЗМІ, у російсько-білоруському протистоянні починається новий виток. Причому низка видань чітко говорить, посилаючись на свої джерела в Кремлі, що там білоруському лідерові його демарш не вибачать. "У нас немає особливого розладу із приводу поведінки Білорусії. Видно декому просто набридло бути президентом цієї країни", - цитує "Комерсант" слова високопоставленого співробітника адміністрації Дмитра Медведєва.
У той же час, журнал The New Times відзначає, що білоруське КДБ, тісно пов'язане з російським аналогічним відомством, останнім часом не задоволене діяльністю свого президента, і саме ця структура може стати платформою для зсуву Лукашенка, якби в Москві дійсно захотіли його "посунути".
Непрямим підтвердженням подібних припущень можуть слугувати повідомлення в пресі щодо можливості відкриття Росією "нового фронту" проти Білорусії - цього разу газового. Нібито "Газпром" може пред'явити Мінську позов у зв'язку з неповною оплатою імпортованого газу: Білорусія в першому кварталі одержувала по $150 за тисячу кубометрів, у той час як контрактна ціна становить $210. Підставою для 60-доларової знижки є усна домовленість між президентами двох країн Дмитром Медведєвим і Олександром Лукашенком, документально ніде не зафіксована. Офіційного підтвердження цьому поки не надходило.
Варто відзначити, що прем'єр-міністр Росії Володимир Путін сьогодні закликав російських міністрів акуратніше висловлюватися на адресу Білорусії і не ображатися на білорусів.
"Некоректно, недобре ображатися. Криза, стомлюваність, стреси. До речі кажучи, потрібно бути акуратнішим у висловлюваннях і потрібно знати, що говорити і де говорити, проявляти стриманість. У політиці ображатися - це не найкращий розвиток подій", - сказав Путін на тому ж засіданні президії уряду, де звітувала Скринник.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас