Експерт: Ймовірність подальшого ослаблення монетарної політики НБУ низька — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ймовірність подальшого ослаблення монетарної політики НБУ низька

Казна та Політика
669
Імовірність подальшого ослаблення монетарної політики Національного банку України протягом найближчих місяців досить низька, оскільки НБУ буде змушений стримувати зростання пропозиції грошей у зв'язку з обмеженнями МВФ, а також у зв'язку із планами уряду збільшити соціальні видатки у світлі близьких президентських виборів. Такий прогноз міститься в аналітичному огляді ING Bank Ukraine.
На думку аналітиків, ключовими факторами, які дозволили НБУ знизити облікову ставку, могли бути уповільнення інфляції, стабілізація обмінного курсу, а також деяке поліпшення динаміки депозитів. В огляді відзначається, що облікова ставка НБУ по суті не є ефективним інструментом вітчизняної монетарної політики, більш значимими є ставки рефінансування НБУ.
Аналітики нагадують, що в п'ятницю НБУ знизив ставку овернайт для забезпечених кредитів з 18% до 16%, при цьому ставка овернайт для незабезпечених кредитів була знижена з 20% до 18%. «Таке зниження ставок рефінансування НБУ повинне скоротити вартість фінансування для банків, однак цього може бути недостатньо для надання істотного впливу на кредитування реального сектору», - вважають автори огляду.
Як повідомлялося, Національний банк України (НБУ) з 15 червня ц.р. знизив облікову ставку з 12% до 11%. Це закріплено постановою правління центрального банку від 12 червня 2009 року (№343).
Правління НБУ також указує на появу певних ознак стабілізації ситуації на грошово-кредитному ринку. Зокрема, відзначається зниження інфляційного тиску (місячні темпи приросту індексу споживчих цін цього року постійно зменшувалися: з 2,9% у січні до 0,5% у травні), припинення тенденції до відтоку коштів населення з банків (у квітні і травні зафіксоване незначне збільшення вкладів населення в банках), стабілізація ситуації на валютному ринку, зростання обсягів кредитування підприємств реального сектору економіки і зниження процентних ставок за кредитами і депозитами.
У той же час, відзначає Нацбанк, поліпшення у фінансовому секторі є нестійким, а ситуація в реальному секторі – досить напруженою.
Довідка. У вересні 2004 року розмір облікової ставки НБУ було підвищено з 7 до 7,5%, у жовтні – до 8%, у листопаді – до 9%. У серпні 2005 року розмір облікової ставки було підвищено до 9,5%, у жовтні 2006 р. – знижено до 8,5%, у травні 2007 р. – знижено до 8%. З 1 січня 2008 року Нацбанк підвищив облікову ставку з 8% до 10%, а з 30 квітня – до 12% річних.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас