"Газпром" може пред'явити "Білтрансгазу" регресивний позов щодо розрахунків за І кв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" може пред'явити "Білтрансгазу" регресивний позов щодо розрахунків за І кв

Енергетика
499
Російська сторона може пред'явити Мінську регресивний позов у зв'язку з розрахунками за газ в I кварталі, вважає радник з економічних питань посольства РФ у Білорусії Андрій Кузнєцов.
"Теоретично може виникнути ситуація регресивного позову з боку "Газпрому" до "Білстрансгазу" у зв'язку з неповною оплатою за газ в I кварталі. Теоретично така загроза є, це питання не знято із порядку денного", - заявив Кузнєцов агентству "Інтерфакс-Захід" у понеділок.
Він пояснив, що позов може бути пред'явлений російською стороною у випадку, якщо органи фінконтролю РФ висунуть претензії до "Газпрому" із приводу виторгу за поставлений у Білорусію в I кварталі природний газ. Співрозмовник нагадав, що, відповідно до усної домовленості керівників двох країн, Білорусія в I кварталі 2009 року оплачувала газ із розрахунку середньорічної ціни - близько $150 за 1 тис.кубометрів при контрактній ціні $210 на цей період.
У той же час, "юридично ці домовленості ніяк оформлені не були", - підкреслив А.Кузнєцов.
"Є контракт, і якщо одна зі сторін ("Газпром") не пішла на його коректування, то це означає, що вона не згодна з даними пропозиціями. У цьому випадку друга сторона ("Білтрансгаз") не може вважати питання погодженим", - відзначив він.
Кузнєцов також нагадав, що "Газпром", з метою компенсації перевищення фактичної ціни I кварталу в порівнянні із середньорічною, авансом заплатив $250 млн за транзит газу по території Білорусії. "Цих коштів було достатньо, щоб покрити перевищення ціни в I і II кварталах відносно середньорічної ціни", - вважає він.
На його думку, "суб'єкти господарювання повинні розібратися із цією ситуацією. Тут немає ніякої політики, але є питання поваги законодавства однієї та іншої країни".
Коментуючи ймовірність пред'явлення регресивного позову, Кузнєцов відзначив, що "залежить від білоруської сторони". "Я думаю, що краще це (зробити дорозрахунки за газ) зробити відповідно до контракту", - сказав представник посольства.
Як повідомлялося, за даними Білстату, Білорусія в I кварталі 2009 року імпортувала 3454,2 млн кубометрів природного газу, що на 44,6% менше в порівнянні з I кварталом 2008 року. Середня ціна імпорту газу в I кварталі 2009 року склала $213 за 1 тис. кубометрів, що на 76,1% більше в порівнянні з I кварталом 2008 року.
Перший віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко заявляв, що Білорусія в I кварталі повністю виконала свої зобов'язання щодо оплати газу виходячи із середньорічної розрахункової ціни - $150 за 1 тис. кубометрів.
За його словами, в II кварталі, виходячи з формули ціноутворення, ціна газу для Білорусії становить $147,2 за 1 тис. кубометрів, з 1 липня вартість російського природного газу для Білорусії буде становити $102-103 за 1 тис. кубометрів.
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін 28 травня на засіданні Союзного Радміну в Мінську привселюдно підтвердив домовленості про оплату Білорусією газу за середньорічною ціною.
Відповідно до паливно-енергетичного балансу Союзної держави на 2009 рік Білорусія повинна купити 22,1 млрд кубометрів газу проти фактично поставлених 21,1 млрд кубометрів в 2008 році.
Як повідомлялося, домовленості між "Нафтогаз України" і "Газпромом" і прем'єрами двох країн про відмову Москви від виставляння штрафних санкцій до "Нафтогазу" за недобір газу, за наявною інформацією, також є усними. За оцінками президента України Віктора Ющенка, сума штрафних санкцій за перше півріччя може становити близько 40 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас