Європа переключилась на себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа переключилась на себе

Енергетика
2995
У січні-березні цього року Європа скоротила споживання газу на 5,4% у порівнянні з I кварталом минулого року за рахунок скорочення імпорту на 13,7% і експорту на 0,9%. В аутсайдерах виявився "Газпром" з його негнучкою ціновою політикою і газовими війнами, що втратив за цей час 38% ринків Західної Європи та 43% - Центральної і Східної. Його місце зайняли норвезька Statoilhydro, німецькі E.On Ruhrgas і Wintershall, а також французька GDF Suez.
Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) 11 червня опублікувало на своєму сайті статистику за березень і I квартал нинішнього року, з якої випливає, що ЄС уже кілька років імпортує набагато більше газу, ніж добуває на своїй території. В 2008 році ці показники співвідносилися як 438,3 млрд кубометрів проти 306,8 млрд кубометрів (142,8%). У перші три місяці цього року імпорт (110 млрд кубометрів) перевищив видобуток (88 млрд) тільки на 125%. Світовий імпорт за цей же період скоротився на 11,3%. При цьому США збільшили видобуток і скоротили імпорт.
Споживання газу в ЄС в I кварталі, за даними МЕА, склало 173,5 млрд кубометрів, що на 5,4% менше, ніж у відповідний період 2008 року. Серйозне падіння цього показника спостерігалося в березні - на 12,8%, до 50,7 млрд кубометрів, що було обумовлено ранньою і теплою весною. Власний видобуток ЄС у цьому місяці скоротився пропорційно - на 12,3%, до 27 млрд кубометрів. Зате імпорт у березні впав на 18,1%, до 34,9 млрд кубометрів, а експорт - на 11,2%, до 17,6%. Березневі показники серйозно скоригували квартальну звітність: імпорт упав на 13,7%, експорт - на 0,9%. За січень-березень падіння споживання не перевищувало 2%, імпорту - 12%, експорт зростав. У Німеччині за цей період споживання виросло на 3,9%, у Франції - на 4,3%, Італія скоротила його на 9,3%, Росія - на 13%.
У цій ситуації найбільше, за даними МЕА, скоротився імпорт у ЄС із Нігерії (на 37,9%), а з Росії - на 35,3%. Втім, "Газпром" наводить трохи інші дані: мінус 38% у країни Західної Європи, мінус 43% - у Центральну і Східну. В "Газпромі" як і раніше офіційно не коментують причини падіння експорту, але неофіційно говорять, що європейці чекають різкого зниження цін на російський газ в III кварталі, використовуючи паливо місцевих виробників, імпортний зріджений газ (Алжир, Катар, Тринідад і Тобаго) і запаси в сховищах. Тому що принцип "бери або плати" у контрактах з "Газпромом" набуває чинності лише за підсумками року, та й то не у вигляді штрафів, а з можливістю вибрати передбачені обсяги протягом наступних п'яти років.
"В основному 'Газпром' програв через негнучку цінову політику і надмірну централізацію управління. Схоже, що рішення про надання цінової знижки не в компетенції навіть Олексія Міллера (голова правління 'Газпрому')", - вважає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Ціна в європейських контрактах "Газпрому" змінюється слідом за котируваннями нафтопродуктів з відставанням 6-9 місяців за формулою ціни. В I кварталі, за даними "Газпрому", монополія продавала газ по $498 за тисячу кубометрів (якщо виторг "Газпрому" від продажу газу в ЄС розділити на поставлені туди обсяги і додати 30-процентне експортне мито). Правда, мито додається тільки до половини експортного газу, міркує пан Корчемкін, оскільки були великі закупівлі в Середній Азії (обсяг невідомий) без нарахування мита. І тоді середня ціна "Газпрому" для ЄС складе $390-400, додає він. У той час як Statoilhydro продавала газ по $360-370, Shell - $333, BP - $196.
Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев впевнений, що ще одним аргументом для європейських споживачів стали регулярні газові війни з Україною. "Безумовно, європейські компанії оцінили невизначеність у відносинах з Україною і постаралися підстрахуватися, у першу чергу, відмовляючись від палива 'Газпрому'", - погоджується начальник аналітичного відділу російської ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. Нагадаємо, раніше Росія неодноразово заявляла про неплатоспроможність НАК "Нафтогаз України" і можливі перебої з постачаннями газу в Україну.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас