ОПЕК збільшувала видобуток у травні другий місяць підряд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК збільшувала видобуток у травні другий місяць підряд

Енергетика
248
ОПЕК збільшувала видобуток нафти в травні другий місяць підряд, у результаті чого виробництво стало менше відповідати квотам, установленим картелем, повідомило агентство Bloomberg.
Одинадцять країн ОПЕК, видобуток яких попадає під дію квот (без урахування Іраку), добували минулого місяця 25,903 млн барелів на добу (б/д), що на 118,8 тис. б/д перевищує показник квітня. Найбільш суттєво підвищили виробництво Ангола, Венесуела і Нігерія.
Таким чином, у травні заплановане скорочення видобутки було проведено лише на 75% проти 77% у квітні.
Зліт вартості нафти на 42% із квітня підштовхнув деякі країни-члени організації до відмови від скорочення видобутку, оголошеного наприкінці минулого року після падіння цін. При цьому на останньому засіданні ОПЕК 28 травня було ухвалено рішення про більш строгу відповідність видобутку встановленим квотам, оскільки світовий попит на нафту скорочується.
"У світлі значних проблем, яким піддалися світова економіка і ринки сировини, особливо нафтовий, найгірше, схоже, залишилося позаду, - говориться в повідомленні секретаріату ОПЕК. - Ціни не тільки залишилися стійкими, але навіть рушили вгору".
Усі дванадцять держав ОПЕК у травні добували 28,271 млн б/д нафти в порівнянні з 28,136 млн б/д місяцем раніше.
ОПЕК прогнозує, що країнам-членам організації в 2009 році треба виробляти 28,6 млн б/д для збалансованості поставок і попиту на нафту у світі, що на 2,2 млн б/д нижче від показника минулого року. Минулого місяця ОПЕК оцінювала свій видобуток цього року на рівні 28,8 млн б/д.
Поставки інших країн, за оцінкою картелю, складуть цього року 50,52 млн б/д, тобто на 210 тис. б/д більше, ніж в 2008 році.
В ОПЕК, на частку якої припадає близько 40% світових поставок нафти, входять 12 країн: Алжир, Ангола, Еквадор, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ і Венесуела.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас